Nepsy-lasten, -nuorten ja -perheiden tuki
Tälle sivulle on koostettu tietoa perhekeskuspalveluista ja perhekeskuksen toiminnasta, jolla tuetaan nepsyperheitä. Jos et ole varma, mihin olla yhteydessä tai haluat tietää lisää perhekeskuksen eri palveluista, ole yhteydessä lapsiperheiden palvelutarpeen arvointiin.
Perhekuntoutuksen intensiivisessä työskentelyssä huomioidaan nepsylapsen ja/tai vanhemman haasteet ja vahvuudet osana koko perheen vuorovaikutussuhteita ja toimintatapoja. Perhekuntoutus kestää keskimäärin puoli vuotta ja perhettä tavataan eri kokoonpanoin noin kolme kertaa viikossa. Työskentelyn painopiste on vanhemmuudessa. Perhe voi hakea perhekuntoutukseen itse.
Neuropsykiatrinen valmennus on suunnattu alakouluikäisten lasten perheille ja opettajille. Neuropsykiatrisen valmennuksen tarkoituksena on ohjata lapsen kanssa toimivia aikuisia tukemaan lapsen arkea niin, että tuki on samankaltaista riippumatta siitä, onko lapsi koulussa vai kotona.
Yleiset aihealueet, joihin perhe saa apua nepsy-valmennuksen avulla:
- aamu- ja/tai iltatoimet
- ruokailutilanteet
- siirtymätilanteet (esim. kouluun lähteminen)
- opiskeluun liittyvät tilanteet (esim. läksyjen teko tai siirtymien ja/tai toiminnanohjauksen tukeminen, sosiaaliset haasteet)
- vapaa-ajan haasteet (esim. pelaamisen rajaaminen)
Valmennukseen ohjaudutaan oppilashuollon, lapsiperheiden palvelutarpeen arvioinnin tai muiden perhekeskuksen palveluiden kautta.
Nuorten tukipalvelu Topparin työskentelyssä huomioidaan nepsynuoren ja/tai vanhemman yksilölliset tarpeet osana yksilö- ja ryhmätyöskentelyä. Topparin työskentelyn keskiössä on nuori itse, vanhemmuuden tuki huomioidaan. Toppariin ohjaudutaan sähköisen mukaanpyyntölomakkeen kautta eri palveluista.
Varhaisen tuen perhetyön ammattilaiset hyödyntävät työssään neuropsykiatrista osaamista. Työskentely perheiden kanssa on arjen ennakointia ja jäsentämistä, kotona toimivien toimintatapojen etsimistä, sekä erilaisten menetelmien käyttöönottoa ja hyödyntämistä. Perhetyössä emme tarjoa kuntoutuksellista nepsytyötä.
Perhekeskuksen ryhmätoiminta on monilta osin avointa ja voit itse olla yhteydessä itseäsi kiinnostavan ryhmän järjestäjiin. Tutustu ryhmätoiminnan vuosikelloon, jota seuraamalla saat ajantasaisen tiedon käynnistyvistä ryhmistä.
Ryhmän tarkoituksena on antaa työkaluja ja käytännön vinkkejä perheille, joissa on lähes päivittäin toistuvia haastavia tilanteita. Eri kerroilla käsitellään erilaisia lapsiperheiden arjen haasteisiin liittyviä teemoja. Vanhemmat voivat valita oman perheen haasteisiin sopivimmat tapaamiset tai osallistua vaikka kaikille kerroille. Ryhmään osallistuminen ei vaadi nepsy-diagnoosia. Lue lisää ryhmätoiminnan vuosikellosta, josta löydät ilmoittautumiseen tarvittavat tiedot.
Syksyllä 2022 alkaneet ryhmät ovat ilmoittautumisten osalta täynnä. Seuraa tätä sivua saadaksesi lisätietoa seuraavien ryhmien alkamisajankohdasta.
Tämä kurssi on tarkoitettu vanhemmille, joiden 6–12-vuotiaalla lapsella on diagnosoitu ADHD. Kurssilla saat tietoa ADHD:sta, sen syistä ja seurauksista. Saat tietoa myös siitä, kuinka ADHD vaikuttaa lapsen toimintakykyyn ja koko perheeseen. Käytännönläheisten strategioiden avulla saat keinoja, joilla helpottaa arkea ja vähentää ristiriitoja. Saat tietoa myös koulun ja muun yhteiskunnan tukimuodoista. Kurssin on ollut käynnissä syksyn 2022 aikana.
Toimex-tiimi on yläkouluikäisille nepsy-nuorille suunnattu vertaistuellinen ryhmä. Ryhmäkertojen aikana vahvistetaan yhdessä toimimisen ja joustamisen taitoja. Ryhmään ohjaudutaan palvelutarpeen arvioinnin, oppilashuollon tai erikoissairaanhoidon kautta. Seuraava ryhmä alkaa tammikuussa 2023.