Yläkouluikäisten mielialaoireilun hoitopolku
Yläkouluikäisten kokema ahdistus- ja masennusoireilu on yleistä ja lisääntymässä. Hämeenlinnassa vuoden 2021 kouluterveyskyselyn mukaan 8.- ja 9.-luokkalaisista 36,6 % oli huolissaan mielialastaan edellisen vuoden aikana. Vuonna 2017 luku oli kymmenen prosenttiyksikköä pienempi. Mielialaoireilu oli tytöillä huomattavasti yleisempää kuin pojilla. Suuntaus on valtakunnallinen.
Yli kolmasosa nuorista ei sairasta masennusta, mutta selvää on, että merkittävä osa nuorista ei voi hyvin. Kanta-Hämeessä lähetemäärät nuorisopsykiatrialle ovat olleet kasvussa, eikä erikoissairaanhoito pysty enää vastaamaan lisääntyneeseen kysyntään. Syytä nuorten oireiluun on haettu koronapandemiasta ja digitalisaatiosta. Tärkeämpää kuin syyllisen hakeminen, on ratkaisun löytäminen. Meidän aikuisten tulee luoda nuorille edellytykset voida hyvin.
Mielenterveyttä tukevia elintapoja ei ymmärretä arvostaa. Liian vähäisen yöunen tiedetään altistavan masennukselle ja ahdistuneisuudelle. Kouluterveyskyselyn mukaan kolmasosa nuorista nukkuu alle kahdeksan tuntia yössä, joka on yläkouluikäiselle aivotutkijoiden mukaan liian vähän.
Säännöllisellä ateriarytmillä on todettu suora yhteys hyvinvointiin. Aamiaista ei syö päivittäin 41,8 % ikäryhmästä ja kouluruokailussa ei käy säännöllisesti 37,6 % nuorista, selviää Kouluterveyskyselystä.
Liikunnan vaikutukset mielenterveyteen tunnetaan laajasti, mutta nuorista vähintään tunnin päivässä liikkuu vain pieni vähemmistö, 26,4 %. Herääkin kysymys, kuinka näillä elintavoilla nuoremme voisivatkaan voida hyvin? Voisitko sinä osaltasi olla vaikuttamassa siihen, että nuoret nukkuvat, syövät ja liikkuvat riittävän hyvin?
Kuinka saan nuoren nukkumaan?
Unen korjaaminen vie muutaman viikon, mutta tuottaa usein hyviä tuloksia. Säännöllisyys on kaiken lähtökohta, silloin kehon omat vuorokausirytmit auttavat asiassa. Hyvän yöunen eteen tarvitsee tehdä töitä koko päivä. Tässä vinkkejä unenhuoltoon.
Aamu
- Vältä sängyssä torkkumista
- Nouse ylös ja lähde liikkeelle
- Pyri nauttimaan kirkkaasta valosta (tai kirkasvalosta)
- Nauti hyvä aamupala
Päivä
- Päiväunet pois
- Säännöllinen liikunta tekee hyvää yöunille
- Pidä virkistäviä taukoja, nouse välillä liikkeelle
- Kofeiinipitoisia juomia ei kannata nauttia iltakuuden jälkeen, ja jos nukahtaminen on kovin ongelmallista, kannattaa niiden käyttöä vähentää myös päivällä
Ilta
- Rauhoita liikkumista ja kirkkaan valon määrää viimeistään kaksi tuntia ennen nukkumaan menoa
- Rentoudu, tee itsellesi mieluisia asioita
- Voit tutustua rentoutusharjoituksiin (esim. Chillaa, Oivamieli)
- Mieti huolet pois mielestä jo alkuillasta, yötä kohti mukavampia ajatuksia
- Nauti hyvä iltapala noin tunti ennen nukkumaanmenoa
Yö
- Säilytä puhelintasi muualla kuin makuuhuoneessasi (herätyskello on halpa investointi)
- Hyvä nukkumislämpötila on +20⁰C
- Nukkumaan käydessäsi pyri makaamaan rentona, jolloin uni tulee nopeammin (jos tässä haastetta, voi painopeitto auttaa)
- Tarvittaessa voit kuunnella rentouttavaa musiikkia tai rentoutusääntä
- Makuuhuoneen on hyvä olla pimeä, jolloin unihormonia erittyy paremmin
Hyvää yötä!
Hämeenlinnassa käyttöön hoitopolku
Hämeenlinnassa on laadittu hoitopolku yläkouluikäisten mielenterveysongelmien varhaiseen tunnistamiseen ja tehokkaaseen hoitoon. Opettajat saavat ohjeistusta mielenterveysoireilun tunnistamisesta. Nuorten mielenterveysoireilua kartoitetaan jatkossa strukturoidun mallin mukaisesti, ja kartoittajina toimivat tilanteesta riippuen kouluterveydenhoitajat, koulukuraattorit, koulupsykologit tai palvelutarpeen arvioinnin työntekijät.
Jos olet huolissasi yläkouluikäisen mielenterveydestä, ota rohkeasti yhteyttä meihin!