Puhe- ja toimintaterapia
1.1.2023 alkaen hämeenlinnalaisten sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Kanta-Hämeen hyvinvointialue eli Oma Häme. Hyvinvointialueuudistuksen astuttua voimaan 1.1.2023 sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy 11 Kanta-Hämeen kunnalta sekä kuntayhtymiltä hyvinvointialueelle. Henkilökunnan ja palveluiden puhelinnumerot säilyvät. Sähköpostiosoitteet vaihtuvat muotoon etunimi.sukunimi@omahame.fi 1.1.2023 alkaen. Palvelut jatkuvat kuten aiemmin: voit asioida samoissa toimipaikoissa kuin tälläkin hetkellä. Asiakkaita ja potilaita palvelevat pääsääntöisesti samat tutut ammattilaiset, tutulla terveysasemalla tai sosiaalihuollon palveluissa. Myös erikoissairaanhoidon palvelut löytyvät edelleen samoista paikoista.
Puheterapiassa työskennellään pääosin alle kouluikäisten lasten kanssa, joilla on puheen tai kielen kehitykseen liittyviä pulmia.
Toimintaterapiassa työskennellään alle kouluikäisten ja alakouluikäisten lasten kanssa, joilla on haasteita toimintakyvyssä.
Puheterapeutit arvioivat lasten kielellisiä taitoja, suunnittelevat yksilöllisiä harjoitusohjelmia ja tekevät yhteistyötä perheen, neuvolan ja päivähoidon kanssa.
Palveluihin ohjaudutaan konsultoivien varhaiskasvatuksen erityisopettajien sekä neuvolan kautta. Puheterapeutteihin voit myös itse suoraan ottaa yhteyttä.
Toimintaterapeutit työskentelevät alle kouluikäisten ja alakouluikäisten lasten kanssa. Toimintaterapeutti arvioi ja kuntouttaa
- lasten päivittäistoimintojen sujumista ja leikkiä
- karkeamotoriikkaa, kehonhahmotusta ja kehonhallintaa
- hienomotoriikkaa ja kynänkäyttöä
- hahmottamistaitoja ja keskittymistä.
Tavoitteena on auttaa lasta saamaan onnistumisia hänen kehitysvaiheelleen ominaisissa arjen asioissa kuten leikissä ja oppimisessa sekä sosiaalisissa suhteissa. Tarvittaessa toimintaterapeutti järjestää lapselle kuntoutuksen.
Mikäli lapsellasi on hankaluuksia yllä olevissa asioissa, tuo huolesi esille konsultoiville varhaiskasvatuksen erityisopettajille tai neuvolassa ja pyydä lähete toimintaterapeutille.
Alakouluikäisen vanhempana voit tuoda huolesi esiin ensin opettajalle, kouluterveydenhoitajalle tai oppilashuollon psykologille, jota kautta myös toimintaterapian tarve voidaan arvioida.
Birger Jaarlin katu 33, 2. krs, 13100 Hämeenlinna
Terapia-asioissa yhteydenotto suoraan terapeuttiin.
Heikkilä Anna, puheterapeutti
Lepola Outi, puheterapeutti
Levijoki-Remes Piia, puheterapeutti
Puhakka Kaisa, puheterapeutti
Rouhento Katri, toimintaterapeutti
Syrjälä Emmi, toimintaterapeutti