Usein kysyttyä lastensuojelusta
1.1.2023 alkaen hämeenlinnalaisten sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Kanta-Hämeen hyvinvointialue eli Oma Häme. Hyvinvointialueuudistuksen astuttua voimaan 1.1.2023 sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy 11 Kanta-Hämeen kunnalta sekä kuntayhtymiltä hyvinvointialueelle. Henkilökunnan ja palveluiden puhelinnumerot säilyvät. Sähköpostiosoitteet vaihtuvat muotoon etunimi.sukunimi@omahame.fi 1.1.2023 alkaen. Palvelut jatkuvat kuten aiemmin: voit asioida samoissa toimipaikoissa kuin tälläkin hetkellä. Asiakkaita ja potilaita palvelevat pääsääntöisesti samat tutut ammattilaiset, tutulla terveysasemalla tai sosiaalihuollon palveluissa. Myös erikoissairaanhoidon palvelut löytyvät edelleen samoista paikoista.
Olen huolissani naapurini lapsista. Seinän takaa kuuluu huutoa ja perheessä käytetään paljon alkoholia. Pitääkö minun tehdä lastensuojeluilmoitus?
Sinulla on oikeus tehdä lastensuojeluilmoitus, jos olet huolissasi naapurin lapsista. Sen jälkeen lastensuojeluviranomaiset selvittävät, onko lapsella ja perheellä tarvetta lastensuojeluun ja hyötyisivätkö he lastensuojelun tukitoimista.
Milloin kannattaa tehdä lastensuojeluilmoitus?
Silloin, jos sinulle syntyy huoli tai mielikuva siitä, ettei kyseisen perheen lapsilla ole kaikki kunnossa ja jos tämä huoli ei vähene keskusteltuasi vanhempien kanssa (jos keskustelu on mahdollista).
Mitä tapahtuu lastensuojeluilmoituksen teon jälkeen?
Ilmoituksen käsittelyä kutsutaan nykyään palvelutarpeen arvioinniksi ja tässä yhteydessä arvioidaan palveluiden ja viime kädessä lastensuojelun tarvetta. Lasta tavataan ja kuullaan arvioinnin aikana.
Myös vanhempien ja muiden perheenjäsenten näkemystä perheen tilanteesta selvitellään. Jos ilmoituksen tekijä on viranomainen (esim. neuvolan terveydenhoitaja tai opettaja), hänet kutsutaan mukaan ensimmäiseen tapaamiseen perheen kanssa.
Voiko lastensuojeluilmoituksen tehdä nimettömänä?
Yksityishenkilö voi ilmoitusta tehdessään pyytää, ettei hänen henkilöllisyyttään kerrota perheelle. Viranomainen tekee ilmoituksen aina omalla nimellään.
Perheellä on oikeus tietää, kuka ilmoituksen on tehnyt, jos se on tiedossa.
Ärsyttää, kun koululaiset mekastavat pihalla. Voinko tehdä lastensuojeluilmoituksen, sillä heidän vanhempansa eivät selkeästikään osaa pitää kuria?
Ei voi, eikä kannata. Ilmoitus tulee lain mukaan tehdä silloin, kun lapsen hoidon ja huolenpidon tarve, kehitystä vaarantavat olosuhteet tai lapsen oma käyttäytyminen edellyttävät lastensuojelun tarpeen selvittämistä.
Esimerkiksi jos lapsi on huonosti hoidettu tai pieni lapsi on yksin ulkona iltamyöhään. Jos lapsi itkee jatkuvasti tai epäilet, että lasta pahoinpidellään tai kohdellaan muutoin huonosti. Jos lapsi tai nuori käyttää päihteitä tai on sekaantunut rikoksiin tai vahingoittaa itseään.
Milloin lastensuojeluilmoitusta ei kuulu tehdä?
Jos mietit teetkö ilmoituksen vai et, voit soittaa päivystävälle sosiaalityöntekijälle ja keskustella hänen kanssaan. Taustalla voivat olla täysin luonnollisetkin syyt, vaikka paljon itkevällä vauvalla koliikki. Usein voimme ystävällisesti kertoa vanhemmille, mikä meitä huolestuttaa.
Tuntuu, etten selviä yksin ja tarvitsen tukea omaan vanhemmuuteen. Mitä pitäisi tehdä?
Ensin kannattaa pyytää apua neuvolasta, lapsen päiväkodista, koulusta, perheneuvolasta tai varhaisen tuen perhetyöstä. Päiväkodissa ja koulussa lasta tavataan päivittäin ja heilläkin voi olla hyviä vinkkejä siihen, mitä vanhemman kannattaisi tehdä tai mistä apua kannattaisi hakea.
En saa mistään lapsille hoitajaa, ja joudun kohta isoon leikkaukseen. Mitä minun pitäisi tehdä?
Kannattaa ottaa yhteyttä lapsiperheiden kotipalveluun.
Lapsemme kertoi, että hän oli koulun päättäjäisissä saanut kaverilta alkoholia ja poliisi oli tehnyt lastensuojeluilmoituksen. Mitä nyt tapahtuu?
Hämeenlinnassa lapsi ja hänen vanhempansa kutsutaan poliisilaitoksella toimivan Ankkuri-tiimin juttusille. Ankkuriin voidaan myös kutsua juomaa tarjonnut nuori ja hänen vanhempansa samaan aikaan. Tilanne selvitetään ja arvioidaan onko syytä tarjota tukea lapselle ja hänen perheelleen.
Mitä tarkoittaa, jos joku on lastensuojelun asiakas?
Lastensuojelun asiakkaina on hyvin erilaisissa kodeissa ja tilanteissa eläviä lapsia ja perheitä. Kun lapsen kehitys vaarantuu kasvuolosuhteiden tai lapsen oman käyttäytymisen vuoksi, on lapsi lastensuojelun tarpeessa. Lastensuojelun asiakkaaksi voidaan tulla lastensuojeluilmoituksen kautta, mutta perheet voivat myös itse hakea apua lastensuojelusta.
Lastensuojelun asiakkuuteen on monia taustasyitä, kuten esimerkiksi: perheen nuorisoikäinen lapsi ei noudata kodin rajoja, on poissa koulusta ja käyttää päihteitä; yksinhuoltajavanhempi toivoo lapsille tukiperhettä oman jaksamisen tueksi; vanhemmat käyttävät runsaasti päihteitä; perheväkivalta; vanhempien vaikeat mielenterveysongelmat; uusperheiden ongelmat (esimerkiksi joku lapsista kokee jäävänsä jostain syystä vaille huomiota).
Joskus lastensuojelun asiakkuus voi olla lyhytaikaista tai yhteistyö lastensuojelun kanssa voi kestää useita vuosia.
Otetaanko lapset heti pois, jos perheestä tehdään lastensuojeluilmoitus?
Ei oteta. Lastensuojeluilmoituksen tultua alkaa palvelutarpeen arviointi. Lain mukaan on ensin arvioitava onko kysymys kiireellisestä asiasta.
Jos lapsen lastensuojelun asiakkuus alkaa, lasta ja perhettä pyritään tukemaan ensisijaisesti avohuollon tukitoimilla. Lastensuojelun tarjoama tuki voi olla esimerkiksi ongelmatilanteen selvittämistä, suunnitelmallista sosiaaliohjausta ja perhetyötä, tukihenkilön tai tukiperheen järjestämistä ja lapsen harrastusten tukemista.
Lastensuojeluilmoituksen takana on yleensä vakava huoli lapsen tilanteesta. Joskus se, että lastensuojelussa käydään keskustelua perheen kanssa lasten tilanteesta, on jo sinällään riittävä väliintulo. Toisinaan perheen tilanne voi olla niin kärjistynyt, että lapsi joudutaan sijoittamaan kiireellisesti, esimerkiksi jos vanhemmat eivät koe pärjäävänsä nuoren kanssa tai pikkulapsen vanhemmat ovat päihtyneitä eivätkä kykene huolehtimaan lapsestaan. Kiireellisen sijoituksen aikana lapsen tilannetta mietitään nimenomaan siltä kannalta, millä tukitoimilla lapsi pystyisi palaamaan kotiin. Tämä on yleensä vanhempienkin toive. Varsinaisen huostaanoton kriteerit on määritelty tiukasti lastensuojelulaissa ja huostaanottoon päädytään vasta pitkän harkinnan jälkeen.
Kuinka paljon huostaanottoja tehdään?
Lastensuojelussa oli vuoden 2020 aikana lapsiasiakkaita 832. Vuoden aikana tehtiin 25 uutta huostaanottoa.
Tienaako kunta huostaanotoilla ja sijoitetuilla lapsilla?
Ei tienaa. Huostaanotto on vakava puuttuminen perheen itsemääräämisoikeuteen ja lastensuojelulaissa huostaanoton kriteerit on määritelty tiukasti. Lastensuojelussa pyritään tukemaan lasta ja perhettä avohuollon tukitoimin yhdessä muiden toimijoiden, kuten perheneuvolan, koulun ja päivähoidon kanssa. Huostaanotto merkitsee kunnalle velvollisuutta järjestää lapselle hänen tarpeitaan vastaava sijaishuoltopaikka. Sijaishuoltopaikka voi olla esimerkiksi kunnan oma lastensuojelulaitos, sijaisperhe tai yksityiseltä puolelta hankittu sijaishuoltopaikka, mitkä ovat kunnalle kalliita.
Minusta tuntuu, että arjessani olisi aikaa tukea tarvitseville lapsille tai nuorille. Millaisia auttamistapoja on olemassa?
Voit ryhtyä lapsen tai nuoren tukihenkilöksi. Lastensuojelussa koulutetaan kerran vuodessa uusia tukihenkilöitä. Lisätietoja toiminnasta saat sosiaaliohjaaja Terhi Tikkalalta terhi.tikkala@hameenlinna.fi tai perheohjaaja Päivi Korpelalta paivi.korpela@hameenlinna.fi.
Vapaaehtoistoiminnan peruskoulutuksia järjestää Hämeenlinnan seudun vapaaehtoistoiminnan verkosto, lisätietoja saat heidän nettisivulta.
Myös OmaKamu ry kouluttaa tukihenkilöitä lapsiperheiden tarpeisiin.
Mistä saisin tietoa tukiperheeksi /sijaisperheeksi ryhtymisestä?
Tuki- tai sijaisperheeksi ryhtymisestä saa tietoa Perhehoitoyksikkö Kanervasta.
Mitä lastensuojelun virkamiesten työtehtäviin kuuluu?
Kun lapsi on lastensuojelun asiakkaana, hänelle määritellään lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä. Sosiaalityöntekijä tapaa lasta yksin, perhettä kotikäynneillä sekä lasta ja perhettä esimerkiksi erilaisissa hoitoneuvotteluissa. Yhdessä lapsen ja perheen kanssa lapsen asiasta tehdään suunnitelma, jossa sovitaan, mitä tukea perheelle tarjotaan ja minkä asioiden pitäisi muuttua työskentelyn kuluessa.
Sijaishuollossa (=lapsi on huostassa) jokaisella lapsella on myös lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä, joka tapaa lasta, perhettä ja huolehtii lapsen asioista. Myös sijaishuollossa tehdään suunnitelma yhdessä lapsen, perheen ja sijoituspaikan kanssa. Suunnitelmassa määritellään mitä asioita sijoituksen aikana pitää tapahtua ja miten lapsi pitää yhteyttä läheisiinsä.
Näiden lisäksi lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden työtehtäviin kuuluu lasten vanhempien täydentävän toimeentulotuen myöntäminen sekä päätöksenteko vanhempien työllistämistoimenpiteistä.
Mitä tarkoittaa avohuollon tukitoimi? Miten lasta ja perhettä voidaan lastensuojelussa tukea?
Lastensuojelussa tuetaan lapsia ja perheitä monin eri tavoin, sekä tehdään yhteistyötä monien eri kumppaneiden kanssa. Tukitoimia voivat olla taloudellinen tuki, harrastusten tukeminen, perhetyö, tukihenkilö, tukiperhe, päivähoito, sosiaaliohjaajan tukityö, osallistuminen ryhmätoimintaan, avohuollon sijoitus tai koko perheen sijoitus. Tuki suunnitellaan aina yhdessä lapsen ja perheen kanssa juuri heidän tilanteeseensa sopivaksi.
Mitä tarkoittaa kiireellinen sijoitus?
Kiireellinen sijoitus on tehtävä mikäli kodin olosuhteet, puutteet lapsen huolenpidossa tai hänen oma käyttäytymisensä välittömästi vaarantavat lapsen terveyttä tai kehitystä ja tilanne edellyttää lapsen sijoittamista kodin ulkopuolelle. Esimerkkejä tilanteista: vanhemmat ovat niin juovuksissa, etteivät kykene hoitamaan pientä lasta; vanhempi ei pysty huolehtimaan lapsesta akuutin mielenterveyden ongelman takia; nuori käyttäytyy itsetuhoisesti tai käyttää päihteitä ja karkailee.
Mitä tarkoittaa huostaanotto?
Lapsen huostaanotossa pätevät samat ehdot kuin kiireellisessä sijoituksessa, mutta silloin kyse on yleensä pitkäaikaisesta huonosta tilanteesta: puutteet lapsen huolenpidossa tai muissa kasvuolosuhteissa uhkaavat vakavasti vaarantaa lapsen terveyttä tai kehitystä; lapsi itse vaarantaa vakavasti terveyttään tai kehitystään käyttämällä päihteitä, tekemällä muun kuin vähäisenä pidettävän rikollisen teon tai käyttäytyy muutoin terveyttään tai kehitystään vakavasti vaarantaen.
Näiden ehtojen lisäksi lapsen tilanteen tulee olla sellainen, jossa avohuollon tukitoimet eivät ole sopivia, mahdollisia tai riittäviä. Lisäksi sijaishuollon pitää olla lapsen edun mukaista. Kaikkien näiden ehtojen tulee täyttyä, jotta huostaanoton valmisteluun voidaan ryhtyä.
Mitä tarkoittaa jälkihuolto?
Jos lapsi on sijoitettuna vähintään kuusi kuukautta, joko avohuollon tukitoimena tai huostaan otettuna, on hänellä oikeus jälkihuoltoon sijoituksen päätyttyä. Yksinkertaisesti sanottuna jälkihuolto merkitsee lapsen tukemista eri tavoin. Tavallisimmin jälkihuolto alkaa, kun huostaanotto lakkaa lapsen täytettyä 18-vuotta. Jälkihuolto voi kestää siihen saakka, kunnes nuori täyttää 21 vuotta.
Mitä on perhetyö?
Lastensuojelun perhetyö on tavoitteellista, suunnitelmallista, voimavara- ja ratkaisukeskeistä tukea perheelle. Perhetyöstä sovitaan asiakassuunnitelmassa yhdessä sosiaalityöntekijän, perheen ja perheohjaajan kanssa.
Perheohjaaja ohjaa huoltajia lapsen kasvatuksessa ja lapsen tarpeiden huomioimisessa. Perheohjaaja seuraa ja havainnoi lapsen edun toteutumista sekä pyrkii vahvistamaan lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta. Perheohjaaja kannustaa ja ohjaa perheenjäseniä arkielämän taidoissa kuten lasten hoidossa, terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisessa, rahankäytössä ja kodinhoidossa.
Perhetyö voi olla luonteeltaan korjaavaa ja tehostettua työskentelyä tai kannattelevaa tukea. Pääsääntöisesti työ tehdään perheen kotona.
Mikä on tukihenkilö?
Lastensuojelun tukihenkilöt ovat tavallisia ihmisiä, jotka haluavat käyttää vapaa-aikaansa lasten ja nuorten kanssa touhuamiseen. He ovat suorittaneet lyhyen koulutuksen, jossa on kerrottu perusasioita lastensuojelutyöstä. Toimivilla tukihenkilöillä on kerran kuukaudessa yhteinen tapaaminen, jossa on mukana myös lastensuojelun työntekijöitä. Tukihenkilönä toimimisesta maksetaan pieni korvaus.
Mikä on tukiperhe?
Tukiperhetoiminta on lastensuojelun avohuollon tukitoimi ja se sopii leikki- ja alakouluikäisille lapsille. Tukiperhettä tarvitsevan lapsen perheessä voi olla vaikeuksia kasvatusasioissa, ihmissuhteissa, fyysisessä tai psyykkisessä terveydentilassa tai jokin muu erityistilanne. Useimmiten lapsi viettää tukiperheessä yhden viikonlopun kuukaudessa.
Tukiperheeksi sopii tavallinen perhe, jolla on omat ihmissuhteet kunnossa, kiinnostusta hoito- ja kasvatusasioihin, tilaa ja aikaa lapsille, joustavuutta ja yhteistyökykyä. Tukiperheinä voivat toimia erilaisissa elämäntilanteissa olevat perheet, niin lapsiperheet kuin yhden aikuisenkin perheet.
Perhehoitoyksikkö Kanerva vastaa tukiperhetoiminnasta kiinnostuneiden valmennuksesta.
Mikä on sijaisperhe?
Kaikki vanhemmat eivät syystä tai toisesta kykene huolehtimaan lastensa välttämättömistä tarpeista tai lapsi ei pysty muista syistä asumaan kotona. Tällöin kuntien sosiaaliviranomaiset järjestävät lapsille hoidon ja kasvatuksen oman kodin ulkopuolella. Sijaishuolto voi olla tilapäistä tai jatkuvaa perhehoitoa. Perhehoito on yksi sijaishuollon muoto, jossa sijoitetun lapsen hoidosta ja kasvatuksesta huolehtii sijaisperhe.
Sijaisperheeksi sopii tavallinen, turvallinen koti, jonka kaikki perheenjäsenet ovat valmiita ottamaan sijoitetun lapsen tasavertaiseksi perheenjäsenekseen. Sijaisperheellä tulee olla halua ja kiinnostusta hoito- ja kasvatustyöhön, kykyä hyväksyä erilaisuutta, joustavuutta, yhteistyökykyä sekä aikaa ja tilaa lapsille.
Perhehoitoyksikkö Kanerva vastaa sijaisvanhemmuudesta kiinnostuneiden valmennuksesta.