Raskaus
1.1.2023 alkaen hämeenlinnalaisten sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Kanta-Hämeen hyvinvointialue eli Oma Häme. Hyvinvointialueuudistuksen astuttua voimaan 1.1.2023 sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy 11 Kanta-Hämeen kunnalta sekä kuntayhtymiltä hyvinvointialueelle. Henkilökunnan ja palveluiden puhelinnumerot säilyvät. Sähköpostiosoitteet vaihtuvat muotoon etunimi.sukunimi@omahame.fi 1.1.2023 alkaen. Palvelut jatkuvat kuten aiemmin: voit asioida samoissa toimipaikoissa kuin tälläkin hetkellä. Asiakkaita ja potilaita palvelevat pääsääntöisesti samat tutut ammattilaiset, tutulla terveysasemalla tai sosiaalihuollon palveluissa. Myös erikoissairaanhoidon palvelut löytyvät edelleen samoista paikoista.
Neuvolan tehtävänä on edistää raskaana olevan naisen, sikiön ja vastasyntyneen lapsen ja koko lasta odottavan perheen terveyttä ja hyvinvointia. Tavoitteena on tukea perheen sisäisiä ihmissuhteita, voimavaroja ja kasvua vanhemmuuteen.
Tule neuvolaan vain terveenä! Huolehdithan hyvästä käsihygieniasta, maskin käyttöä suositellaan. Molemmat vanhemmat ovat tervetulleita neuvolaan.
Suunnitteletko raskautta?
Voit olla yhteydessä neuvolaan jo raskauden suunnitteluvaiheessa, jos jokin asia mietityttää tai hoitava lääkärisi on näin suositellut.
Olisi hyvä, jos 2 kuukautta ennen ehkäisyn pois jättämistä aloittaisit foolihappolisän 0,4mg päivässä, koska sen puute lisää sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriötä (NTD). Jos teillä on aikaisempi NTD-lapsi, itsellä on ollut NTD, sairastat diabetesta, sinulla on epilepsia-lääkitys, tupakoit tai käytät alkoholia runsaasti tai sinulla on ylipainoa (BMI yli 35), niin ota yhteyttä neuvolaan raskauden suunnitteluvaiheessa.
Päihteiden käyttöä raskausaikana ei suositella lainkaan. Jos tupakoit ja/tai kumppanisi tupakoi, niin tupakoinnin lopettaminen ennen raskautta olisi suositeltavaa. Neuvolasta saat lopettamiseen tarvittaessa apua.
Varmista myös ennen raskautta, että käyttämäsi lääkkeet sopivat raskauden aikana.
Kun raskaustesti on positiivinen, ota yhteyttä alueesi terveydenhoitajaan.
Tutustu raskaana olevan polkuun.
Äitiysneuvolaan kuuluvat säännölliset, määräajoin tehtävät terveydenhoitajan ja lääkärin tarkastukset. Molemmat vanhemmat ovat aina tervetulleita neuvolaan, mutta erityisesti toivomme molempien vanhempien mukanaoloa neuvolan laajassa terveystarkastuksessa.
Laajan terveystarkastusten tarkoituksena on tunnistaa yhteistyössä vanhempien kanssa perheen tuen tarpeet ja voimavarat, kohdentaa tukea sitä tarvitseville ja muodostaa käsitys perheen terveys- ja hyvinvointitilanteesta.
Voit varata ajan synnytysvalmennukseen sähköisesti Kanta-Hämeen keskussairaalan äitiyspoliklinikalle.
Ryhmässä autamme sinua nauttimaan raskaudesta ja asettumaan vauvan odotukseen vuorovaikutuksen, ajatusten ja tunteiden pohtimisen tasolla. Ryhmä kokoontuu 4 kertaa raskausaikana ja 6-7 kertaa äiti-lapsi -ryhmänä vauvan synnyttyä. Ryhmästä saat lisätietoa omasta neuvolastasi.
Lisätietoa isyyden tunnustamisesta saat neuvolasta tai Kanta-Hämeen perheoikeudellisesta yksiköstä.
Hyödyllisiä linkkejä muualla verkossa
- KHSHP, raskaana olevan polku
- Sikiöseulonnat
- Raskaus ja ravitsemus (THL)
- Neuvokas perhe (Elintapa-asioita koko perheelle)
- Liikunta raskauden aikana (UKK-Instituutti)
- Vanhemmaksi kasvu (Mannerheimin lastensuojeluliitto)
- Isyys (Mannerheimin lastensuojeluliitto)
- Kelan sivut lapsiperheille ja Kelan kysymyspalvelu Kela-Kerttu Facebookissa
- Imetys (Imetyksen tuki ry)
- Savuttomat vauvat Facebook -sivu
- Naistalo.fi (tietoa raskaudesta, synnytyksestä ja imetyksestä)