Vauva ja leikki-ikä
1.1.2023 alkaen hämeenlinnalaisten sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Kanta-Hämeen hyvinvointialue eli Oma Häme. Hyvinvointialueuudistuksen astuttua voimaan 1.1.2023 sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy 11 Kanta-Hämeen kunnalta sekä kuntayhtymiltä hyvinvointialueelle. Henkilökunnan ja palveluiden puhelinnumerot säilyvät. Sähköpostiosoitteet vaihtuvat muotoon etunimi.sukunimi@omahame.fi 1.1.2023 alkaen. Palvelut jatkuvat kuten aiemmin: voit asioida samoissa toimipaikoissa kuin tälläkin hetkellä. Asiakkaita ja potilaita palvelevat pääsääntöisesti samat tutut ammattilaiset, tutulla terveysasemalla tai sosiaalihuollon palveluissa. Myös erikoissairaanhoidon palvelut löytyvät edelleen samoista paikoista.
Neuvolan tehtävänä on seurata ja edistää alle kouluikäisten lasten ja heidän perheidensä tervettä kasvua ja kehitystä, tukea vanhemmuutta ja parisuhdetta, edistää kasvu- ja kehitysympäristön sekä elintapojen terveellisyyttä.
Tule neuvolaan vain terveenä! Huolehdittehan hyvästä käsihygieniasta. Koko perhe on tervetullut neuvolakäynnille.
Määräaikaiset terveystarkastukset ovat neuvolapalvelujen perustehtävä. Niiden tavoitteena on tunnistaa mahdollisimman varhain epäsuotuisan kehityksen merkit lapsessa, perheessä ja elinympäristössä sekä puuttua terveyttä vaarantaviin tekijöihin (THL).
Laajojen terveystarkastusten (lapsi 3-4 kk, 15-18kk ja 4v) tarkoituksena on: tunnistaa yhteistyössä vanhempien kanssa perheen tuen tarpeet ja voimavarat, kohdentaa tukea sitä tarvitseville ja muodostaa käsitys perheen terveys- ja hyvinvointitilanteesta. Molemmat vanhemmat ovat aina tervetulleita neuvolaan. Erityisesti toivomme molempia vanhempia/huoltajia neuvolaan laajoihin terveystarkastuksiin.
Hämeenlinnassa alkaa vahvuutta vanhemmuuteen -perheryhmä 2-4 kertaa vuodessa. Ryhmä kokoontuu 8-12 kertaa parin viikon välein. Lisätietoja saat omalta terveydenhoitajaltasi tai perhetyöntekijöiltä.
Imetykseen saat tukea omasta neuvolastasi. Lisäksi Hämeenlinnassa toimii imetystukineuvola, johon saat yhteyden oman neuvolan terveydenhoitajan kautta.
Linkkejä muualla verkossa
- Lapsen unitaitojen tukipolku
- Imetys (Imetyksen tuki ry)
- Pullonpyörittäjän opas (Väestöliitto)
- Neuvokas perhe (Elintapa-asioita koko perheelle)
- Itkuinen vauva ja koliikki -opas vanhemmille (Väestöliitto)
- Rokotusohjelma (THL)
- Vanhempainnetti (MLL)
- Mediakasvatus – Lapset ja Media (MLL)
- Tukea ja vinkkejä vanhemmuuteen (Väestöliitto)
- Lastentalo