Tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta
1.1.2023 alkaen hämeenlinnalaisten sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Kanta-Hämeen hyvinvointialue eli Oma Häme. Hyvinvointialueuudistuksen astuttua voimaan 1.1.2023 sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy 11 Kanta-Hämeen kunnalta sekä kuntayhtymiltä hyvinvointialueelle. Henkilökunnan ja palveluiden puhelinnumerot säilyvät. Sähköpostiosoitteet vaihtuvat muotoon etunimi.sukunimi@omahame.fi 1.1.2023 alkaen. Palvelut jatkuvat kuten aiemmin: voit asioida samoissa toimipaikoissa kuin tälläkin hetkellä. Asiakkaita ja potilaita palvelevat pääsääntöisesti samat tutut ammattilaiset, tutulla terveysasemalla tai sosiaalihuollon palveluissa. Myös erikoissairaanhoidon palvelut löytyvät edelleen samoista paikoista.
Tukiperheet ja –henkilöt on tarkoitettu lapsiperheille, joilla
- on lastensuojelun tai lapsiperheiden sosiaalityön asiakkuus
- lapset ovat leikki- ja kouluiässä
- ei ole läheisverkostoa arjen tukena
- vanhempien voimavarat eivät riitä vastaamaan lapsen tarpeisiin
- perheessä on vaikeuksia kasvatusasioissa, ihmissuhteissa, fyysisessä tai psyykkisessä terveydentilassa tai jokin muu erityistarve
Sosiaali- ja perhepalveluissa on sekä ammatillisia että vapaaehtoisia tukihenkilöitä, jotka ovat saaneet koulutuksen ja perehdytyksen tehtävään. Tukihenkilö toimii lapselle turvallisena, aikuisena ystävänä, ja hän tapaa lasta yhteisen tekemisen merkeissä säännöllisesti. Tukisuhdetoiminnan palvelusta päättää lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä.
Lisätietoja vapaaehtoisesta tukihenkilötoiminnasta voit kysyä tukihenkilötoiminnan ohjaajalta, Terhi Tikkalalta puh 040 707 2046 tai terhi.tikkala@hameenlinna.fi.
Myös OmaKamu ry:n kautta voit hakea tukihenkilöä lapsellesi tai itse kouluttautua tukihenkilöksi.
Useimmiten lapsi viettää tukiperheessä yhden viikonlopun kuukaudessa ja kerran vuodessa yhtäjaksoisesti maksimissaan 7 päivää.
Tukiperheeksi sopii tavallinen perhe, jolla on omat ihmissuhteet kunnossa, kiinnostusta hoito- ja kasvatusasioihin, tilaa ja aikaa lapsille, joustavuutta ja yhteistyökykyä.
Tukiperheinä voivat toimia erilaisissa elämäntilanteissa olevat perheet, niin lapsiperheet kuin yhden aikuisenkin perheet. Perhehoitoyksikkö Kanerva vastaa tukiperhetoiminnasta kiinnostuneiden valmennuksesta. Valmennuksesta ja tukiperheeksi ryhtymisestä saa lisätietoa Kanervan nettisivuilta.