Korona: Ajankohtaista koronaviruksesta
Koronavirusrokotukset
Koronarokotteita tarjotaan kaikille 5 vuotta täyttäneille. Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton.
Tarkista oma rokotusryhmäsi ja ajanvarauksen tilanne Kanta-Hämeen yhteiseltä koronarokotussivustolta osoitteesta www.koronarokotuksetkantahame.fi.
Where and when are vaccinations carried out? Information on COVID19-vaccinations in different languages: myintegration.fi
Ohjeita koronavirukseen sairastuneille ja mahdollisesti altistuneille
Jos sinut on määrätty tartuntalain mukaiseen eristykseen tai karanteenin, noudata saamiasi ohjeita.
Jos sinua ei ole asetettu tartuntatautilain mukaiseen eristykseen, mutta olet saanut positiivisen testituloksen kotitestistä tai laboratoriotestistä, toimi alla olevien ohjeiden mukaan.
Ohjeita koronavirustaudin itsehoitoon on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla.
Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen ovat tärkeitä. Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä.
Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta ja yleistilasi heikkenee, soita Päivystysapuun, puh. 116 117.
Välitöntä hoitoa vaativassa tilanteessa, esimerkiksi jos sinulla on vaikea hengenahdistus tai äkillinen rintakipu, soita hätänumeroon 112.
Pysyttele kotona, äläkä kutsu vieraita luoksesi. Suosittelemme, että et
- mene kouluun tai muuhun opiskelupaikkaan
- mene ravintolaan, kauppaan, kauppakeskukseen, kirkkoon tai muihin julkisiin tiloihin
- käy uimahallissa tai muissa vastaavissa liikuntapaikoissa
- käy muissa harrastepaikoissa
- käy teatterissa, elokuvissa, ravintoloissa tai baareissa
- käytä julkisia kulkuneuvoja kuten junaa, linja-autoa tai taksia
Saat olla tekemisissä vain samassa taloudessa asuvien henkilöiden kanssa. Jos heillä ei ole todettu koronavirustartuntaa, voit yrittää pitää mahdollisimman paljon etäisyyttä heihin esimerkiksi nukkumalla ja ruokailemalla erillään heistä. Sairastuneet voivat viettää aikaa keskenään.
Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa tai asut tai olet muutoin ollut läheisesti tekemisissä terveydenhuollossa tehdyssä testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa:
- Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta
- Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia
- Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton ja olet saanut kaksi koronarokotusta tai sairastanut varmistetun covid-19-infektion alle 6 kk:n sisällä, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen
Jos samassa taloudessa asuva saa oireita tai saa positiivisen kotitestituloksen, suositetaan omaehtoista eristäytymistä vähintään viiden vuorokauden ajaksi ja oireiden pitkittyessä siten, että asianomainen on ollut oireeton kahden päivän ajan. Ole yhteydessä työnantajaasi ja noudata työpaikkasi normaaleja sairaslomakäytäntöjä.
Jos lapsi on oireeton, hän voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, vaikka perheenjäsenellä olisi oireita ja tämä olisi saanut kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä positiivisen tuloksen.
Jos lapsi on saanut positiivisen tuloksen kotitestistä tai terveydenhuollon koronatestistä, hän voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun
- oireiden alkamisesta on kulunut vähintään viisi vuorokautta ja
- kuume on ollut poissa ja muut oireet ovat selvästi vähentyneet ainakin kahden vuorokauden ajan.
Pyydä tarvittaessa, että ruoka- tai apteekkiostokset hoitaa toinen henkilö. Voit myös tilata monista kaupoista tai ravintoloista ruokalähetyksen kotiisi verkossa tai puhelimitse.
Ensisijaisesti sinun tulee itse järjestää tarvitsemasi ruoka- ja lääkehuolto esimerkiksi tuttavien avulla tai tilaamalla. Jos kukaan ei voi hankkia sinulle ruokaa tai lääkkeitä, ota yhteyttä kunnan sosiaalitoimeen.
Pysy kotona, kunnes olet ollut oireeton kaksi vuorokautta ja oireidesi alkamisesta on kulunut vähintään 5 vuorokautta. Jos oireesi alkoivat esim. maanantaina, kotona täytyy pysyä vähintään lauantaihin.
Jos koronavirukseen viittaavia oireita ei kehity lainkaan, pysy kotona, kunnes positiivisen näytteen ottohetkestä on kulunut vähintään 5 vuorokautta.
Kerro tartunnastasi henkilöille, jotka asuvat samassa taloudessa kanssasi tai joihin sinulla on vastaava tiivis kontakti. Pyydä tartunnalle altistuneita välttämään vähintään viiden päivän ajan tarpeettomia kontakteja, käyttämään kasvomaskia muita kohdatessa ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa. Tartuttavuus alkaa kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.
12-vuotiaat ja vanhemmat
Hakeudu koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi
- jos työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
- jos työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa.
- kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
- olet raskaana tai
- olet 40 vuotta täyttänyt ja et ole saanut koronavirusrokotetta eikä sinulla ole aiemmin todettu koronavirustartuntaa.
Hakeudu myös testiin, jos terveydenhuollon ammattilainen on sitä sinulle suositellut.
Alle 12-vuotiaat
Alle 12-vuotiaalta lapselta tulee ottaa koronavirustesti, jos hänellä on koronavirustartuntaan viittaavia oireita, ja
- jos lapsen oireet edellyttävät terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan testiä.
- jos samassa taloudessa asuu tai tapaa säännöllisesti 16 vuotta täyttäneitä, joilla on vakavasti alentunut vastustuskyky
Koronavirustestiin tulee varata aika
Voit varata ajan itsellesi tai lapsellesi Omaolon oirearvion kautta. Huoltajana voit asioida alle 15-vuotiaan lapsen puolesta.
Mikäli et voi tehdä sähköistä oirearviota, voit ottaa puhelimitse yhteyden omalle terveysasemallesi. Terveysasemien puhelinnumerot löydät täältä.
Hämeenlinnassa näytteenotto ja pandemiavastaanotto on keskitetty Viipurintien terveysasemalle.
Voit varata ajan itsellesi tai lapsellesi Omaolon oirearvion kautta. Huoltajana voit asioida alle 15-vuotiaan lapsen puolesta.
Aloita tekemällä oirearvio verkossa osoitteessa Omaolo.fi. Palvelu ohjaa sinut tarvittaessa testiin. Jos oireesi ovat vaikeita, oirearvion täyttämisen jälkeen ammattilainen arvio tilanteesi. Jos et pysty tekemään oirearviota, soita omalle terveysasemalle.
Jos oireesi ovat lievät, etkä kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, etkä kuulu muihin yllä mainittuihin ryhmiin voit tehdä halutessasi kotitestin.
Kotitestin positiivista tulosta ei tarvitse varmentaa laboratoriotestillä, jos
- oireesi ovat lieviä eivätkä vaadi yhteydenottoa terveydenhuoltoon
- et tarvitse virallista eristyspäätöstä tartuntatautipäivärahan saamiseksi.
Matkustuksen ja koronapassin vuoksi testausta tarvitsevia pyydetään käyttämään yksityisiä testauspisteitä.
Kotitestin tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan useana peräkkäisenä päivänä tai 2-3 päivän välein. Jos oireisen kotitesti on negatiivinen, niin testin voi tehdä 2-3 päivän kuluttua uudelleen, jos oireet jatkuvat.
Ohjeita koronavirusinfektiolle sairastuneelle ja mahdollisesti altistuneelle (pdf)
Koronapassi
Saat koronarokotustodistuksen (koronapassin) käyttöösi Omakannasta. Todistus näkyy Omakannassa viiden päivän sisällä siitä, kun olet saanut rokotuksen. Koronapassi ei ole tällä hetkellä käytössä Suomessa, mutta saatat tarvita sitä matkustaessasi ulkomaille.
• Kirjaudu Omakantaan
• Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus
• Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen
• Tallenna pdf-tiedosto puhelimeesi. Voit myös tulostaa todistuksen paperille
Jos sinulla ei ole mahdollisuutta kirjautua Omakantaan, voit pyytää postitse toimitettavan todistuksen oman terveysasemasi kautta. Todistukset tulostetaan keskitetysti pääterveysasemalla.
Mikäli käytössäsi on verkkopankkitunnukset niin todistuksen voi tulostaa maksutta kirjastoissa. Myös
Palvelupiste Kastellin pop up –koronatodistuspisteellä palvellaan niitä hämeenlinnalaisia, jotka eivät itse pysty tulostamaan tai lataamaan todistusta Omakanta-verkkopalvelusta.
Alueelliset suositukset
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri tiedottaa koronavirustilanteesta verkkosivuillaan.
Maskien käyttö ja jakelu
1.5. alkaen Kanta-Hämeessä noudatetaan THL:n maskisuositusta. Sote-yksiköissä henkilökunnalle ja vierailijoille suositellaan edelleen maskin käyttöä.
Kasvomaskeja jaetaan palvelupiste Kastellissa sekä Hauhon, Kalvolan, Lammin, Rengon ja Tuuloksen kirjasto-palvelupisteissä vähävaraisille ja haavoittuvimmassa asemassa oleville sekä omaishoitajille. Kaupunki ei tarkasta maskien jaon yhteydessä henkilön varallisuus- tai henkilöllisyystietoja. Terveysasemilta ei jaeta maskeja.
Koronan vaikutukset kaupungin palveluihin
Peruthan tarvittaessa ajan tai tapaamisen. Huolehdi hyvästä hygieniasta eli pese kädet tullessasi palvelupisteisiin ja sieltä lähtiessäsi. Kun käytät maskia ja pidät etäisyyttä, autat suojaamaan itseäsi ja muita tartunnalta.
Jos sinulla on hoitoa vaativia flunssaoireita, älä tule terveysasemalle ilman ajanvarausta.
Soita arkisin omalle terveysasemallesi tai ota yhteyttä sähköisen palvelun kautta. Tee koronan oirearvio omaolo.fi -palvelun kautta.
Hämeenlinnan pääterveysaseman A-talon 2. kerroksessa (Viipurintie 1-3, Hämeenlinna, entinen työterveyshuolto) toimiva pandemiavastaanotto on avoinna arkisin klo 8-16.
Vastaanotto toimii ajanvarauksella, ja pääsy sinne arvioidaan normaaliin tapaan oman terveysaseman ajanvarauksen kautta.
Sisäänkäynti A1 ovesta, josta portaat 2. kerrokseen. Sisäpihan puolella on käytettävissä hissi.
Ikäihmisten palvelujen hoivakotien vierailuohjetta on päivitetty 13.5.2022 yhteistyössä tartuntatautiviranomaisen kanssa. Ohjeen tarkoituksena on ohjata hoivakotien asukkaita, vierailijoita ja henkilöstöä järjestämään ja toteuttamaan vierailut koronavirusaikana mahdollisimman turvallisesti.
Vapaaehtoiskeskus Pysäkin toiminta hoivakodeissa, hyvinvointikeskuksissa ja muissa ikäihmisten palveluiden asiakkaiden käytössä olevissa tiloissa on edelleen tauolla.
Hoivakotien/hyvinvointikeskusten yhteydessä olevia tiloja (ryhmätilat, kuntosalit ym. tilat) ei luovuteta toistaiseksi ulkopuolisten käyttöön.
Opetus ja kulttuuriministeriön ja THL:n suositus opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana päättyi 30.6.2022, jolloin myös tartuntatautilain väliaikaisten säännösten (toimenpiteet COVID-19 -epidemian ehkäisemiseksi) voimassaolo päättyi.
Lasta ei tule tuoda varhaiskasvatukseen, mikäli lapsella on sairauteen viittaavia oireita. Lapsi voi palata varhaiskasvatukseen, kun oireiden alkamisesta on kulunut vähintään viisi vuorokautta ja kuume on ollut poissa ja muut oireet ovat selvästi vähentyneet ainakin kahden vuorokauden ajan. Jälkinuha tai -yskä voi jatkua pitkäänkin tuoreen hengitystieinfektion jälkeen.
Jos lapsi on oireeton, hän voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, vaikka perheenjäsenellä olisi oireita ja tämä olisi saanut kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä positiivisen tuloksen. Lapsen vointia on kuitenkin hyvä tarkkailla.
Käsihygieniasta huolehditaan edelleen tehostetusti. Hyvä käsihygienia varmistetaan jokaisen lapsen kohdalla myös päiväkotiin tullessa, sieltä lähtiessä ja kotiin tullessa.
Kaupungin palvelupisteet
Kaupungintalon henkilöstö työskentelee pääsääntöisesti etätöissä ja näin ollen asiointi henkilöstön kanssa on mahdollista vain etukäteen sovittuna ajankohtana.
Kastellin palvelupiste Wetterillä on avoinna ma-pe klo 9-16.
Kaupunkirakenteen asiakaspalvelu ja rakennusvalvonta palvelee toistaiseksi vain puhelimitse p. 03 621 2310 ma-pe klo 9-15. Sähköpostia voi lähettää osoitteeseen mypalvelupiste@hameenlinna.fi. Asiakirjoja voi toimittaa palvelupiste Kastelliin.
Kaupungin valmiusorganisaatio
Kaupungin tilannetta johtaa valmiusorganisaatio, jonka puheenjohtajana on kaupunginjohtaja. Valmiusorganisaation muodostaa kaupungin johtoryhmä ja poikkeusoloja varten perustettu, terveydenhuollon ammattilaisista koottu pandemiajohtoryhmä.