Usein kysyttyä koronatestauksesta
1.1.2023 alkaen hämeenlinnalaisten sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Kanta-Hämeen hyvinvointialue eli Oma Häme. Hyvinvointialueuudistuksen astuttua voimaan 1.1.2023 sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy 11 Kanta-Hämeen kunnalta sekä kuntayhtymiltä hyvinvointialueelle. Henkilökunnan ja palveluiden puhelinnumerot säilyvät. Sähköpostiosoitteet vaihtuvat muotoon etunimi.sukunimi@omahame.fi 1.1.2023 alkaen. Palvelut jatkuvat kuten aiemmin: voit asioida samoissa toimipaikoissa kuin tälläkin hetkellä. Asiakkaita ja potilaita palvelevat pääsääntöisesti samat tutut ammattilaiset, tutulla terveysasemalla tai sosiaalihuollon palveluissa. Myös erikoissairaanhoidon palvelut löytyvät edelleen samoista paikoista.
Milloin on syytä hakeutua koronatestiin?
Hakeudu koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi:
- kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
- olet raskaana tai
- et ole saanut koronavirusrokotetta eikä sinulla ole aiemmin todettu koronavirustartuntaa.
Hakeudu myös testiin, jos terveydenhuollon ammattilainen on sitä sinulle suositellut.
Kotitesti
Jos oireesi ovat lievät, etkä kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, etkä kuulu muihin yllä mainittuihin ryhmiin voit tehdä halutessasi kotitestin. Kotitestin positiivista tulosta ei tarvitse varmentaa laboratoriotestillä, jos oireesi ovat lieviä eivätkä vaadi yhteydenottoa terveydenhuoltoon.
Matkustuksen ja koronapassin vuoksi testausta tarvitsevia pyydetään käyttämään yksityisiä testauspisteitä. Kotitestin tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan useana peräkkäisenä päivänä tai 2-3 päivän välein. Jos oireisen kotitesti on negatiivinen, niin testin voi tehdä 2-3 päivän kuluttua uudelleen, jos oireet jatkuvat.
Koronaviruksen kotitestit (THL)
Koronatestejä otetaan ainoastaan ajanvarauksella.
Täytä sähköinen oirearvio Omaolo-palvelussa. Mikäli et voi tehdä oirearviota sähköisesti, ota yhteys arkipäivisin puhelimitse omalle terveysasemallesi.
Koronatestejä otetaan ajanvarauksella maanantaista perjantaihin klo 8-15 Hämeenlinnan pääterveysaseman A-talon 2. kerroksessa (entinen työterveyshuolto). Osoite Viipurintie 1-3, Hämeenlinna.
Sisäänkäynti A1 ovesta, josta portaat 2. kerrokseen. Sisäpihan puolella on käytettävissä hissi.
Testitulos tulee Fimlabista tekstiviestinä. Tuloksen voi katsoa myös Omakanta-palvelusta.
Mikäli tulos ei edellä mainituilla keinoilla selviä, voit tiedustella tulosta omalta terveysasemaltasi.
Lapselle varataan omalta terveysasemalta puhelimitse koronatestiaika. Huoltaja voi asioida 1-14 -vuotiaan lapsen puolesta Omaolo-palvelussa. Puolesta-asiointi mahdollistaa huoltajalle koronavirustaudin oirearvion täyttämisen ja lomakkeen tietojen lähettämisen terveydenhuoltoon. Myös suora ajanvaraus Omaolon kautta on mahdollista.
Testituloksen saat soittamalla terveysasemallesi.
Pysy kotona äläkä tapaa ketään perheen ulkopuolisia henkilöitä, kunnes tiedät tuloksen.
Edellä oleva koskee mahdollisuuksien mukaan myös muita samassa taloudessa asuvia oireisia. Älä siis tapaa muita ihmisiä, eikä kauppaan / kouluun / harrastuksiin / työhön saa mennä. Vältä kontaktia riskiryhmiin ja iäkkäisiin ihmisiin.
Huom! Jos sinulla tai perheenjäsenellä on ajanvaraus kiireettömään hammashoitoon, siirrä aika.
Saatuasi Fimlabin tekstiviestitiedon positiivisesta tuloksesta pysyttele kotona, älä kutsu vieraita luoksesi. Suosittelemme, että et:
- mene töihin, kouluun tai muuhun opiskelupaikkaan tai varhaiskasvatukseen
- mene ravintolaan, kauppaan, kauppakeskukseen, kirkkoon tai muihin julkisiin tiloihin
- käy uimahallissa tai muissa vastaavissa liikuntapaikoissa
- käy muissa harrastepaikoissa
- käy teatterissa, elokuvissa, ravintolassa tai baareissa
- käytä julkisia kulkuneuvoja, kuten junaa, linja-autoa tai taksia
Pysy kotona, kunnes oireesi ovat selvästi vähentyneet ja mahdollinen kuume on poissa. Yleensä tähän menee 3-5 vuorokautta. Haju- tai makuaistin muutos tai ärsytysyskä eivät vaadi kotona pysyttelemisen jatkamista tätä pidempään.
- Toivu rauhassa kotona, kunnes olet toipunut oireettomaksi. Töihin voit palata, kun olet ollut 1 vrk oireettomana kotona (sote-henkilöstöllä 2 vrk).
- Ole tarvittaessa uudestaan yhteydessä terveydenhuoltoon, jos oireesi/vointisi sitä vaativat.