Suun terveydenhuolto
1.1.2023 alkaen hämeenlinnalaisten sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Kanta-Hämeen hyvinvointialue eli Oma Häme. Hyvinvointialueuudistuksen astuttua voimaan 1.1.2023 sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy 11 Kanta-Hämeen kunnalta sekä kuntayhtymiltä hyvinvointialueelle. Henkilökunnan ja palveluiden puhelinnumerot säilyvät. Sähköpostiosoitteet vaihtuvat muotoon etunimi.sukunimi@omahame.fi 1.1.2023 alkaen. Palvelut jatkuvat kuten aiemmin: voit asioida samoissa toimipaikoissa kuin tälläkin hetkellä. Asiakkaita ja potilaita palvelevat pääsääntöisesti samat tutut ammattilaiset, tutulla terveysasemalla tai sosiaalihuollon palveluissa. Myös erikoissairaanhoidon palvelut löytyvät edelleen samoista paikoista.
- Keskitetty ajanvaraus: arkisin klo 8.00-15.00 puh. 03 621 9100
- Toivomme kiireellisen hoidon ajanvaraukset klo 8.00-10.00
- Kiireettömät puhelut arkisin klo 10 jälkeen, jolloin puhelimissamme on vähemmän ruuhkaa. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä.
- Suuresta puhelumäärästä johtuen ajanvarauksessamme on tällä hetkellä ruuhkaa. Pahoittelemme, että takaisinsoittomme kiireettömiin puheluihin on viivästynyt keskimäärin kahteen arkipäivään.
- Kuulovammaisia palvelemme tekstiviestilinjalla numerossa 040 621 1169.
Lähetä tekstiviesti, jossa pyydät yhteydenottoamme. Mainitse, onko pyyntö terveysasemalle vai suun terveydenhuoltoon. Viestiisi vastataan mahdollisimman pian. Tekstiviestipalvelu toimii arkisin klo 8-14.
Tarkista hoitoonpääsyajat.
Arkipäivystys
- Toivomme kiireellisen hoidon ajanvaraukset klo 8.00-10.00. Keskitetty ajanvaraus: arkisin klo 8.00-15.00 puh. 03 621 9100.
- Klo 15.00-21.00 ajanvarauksella Kanta-Hämeen keskussairaalassa p. 040 620 5664. (Kts. päivystyskriteerit alla)
Viikonloppu- ja arkipyhäpäivystys
- Klo 8.00-21.00 Kanta-Hämeen keskussairaalassa, Ahvenistontie 20, 13530 Hämeenlinna. (Kts. päivystyskriteerit alla)
- Ajanvaraus klo 8.00-9.00 p. 040 620 5664. Puhelimeen vastataan mahdollisuuksien mukaan koko päivystysaikana.
- Sisäänkäynti klo 19 asti sairaalan pääovesta, rampin alta. Odotustila sijaitsee pääovista suoraan aulan perällä olevien ikkunoiden edessä. Odotustila on merkitty opasteella.
- Klo 19 jälkeen ovi on lukossa, mutta sisään pääsee painamalla oven vieressä olevaa ovikelloa. Vartija tulee avaamaan oven. Mikäli vartija on juuri kierroksella, soita uudelleen yllä olevaan päivystyksen ajanvarausnumeroon.
- Ennen päivystykseen tuloa voit jo kotona täyttää sähköisen esitietolomakkeen, esitietolomakkeen (pdf) tai esitiedot 0-15 v. (pdf) ja tuoda sen mukanasi vastaanotolle.
Päivystyksessä hoidetaan vain kiireellistä hoitoa tarvitsevat, joilla on:
-
- äkillinen kova kipu, joka häiritsee unta eikä särkylääke auta
- verenvuoto, joka ei tyrehdy kotikonstein
- voimakas turvotus, johon liittyy hengitys- ja nielemisvaikeuksia tai korkea kuume
- hampaan irtoaminen tapaturmaisesti tai muu tuore hammasvamma, johon liittyy hengitys-, nielemis-, syömis- tai suun avaamisvaikeuksia
Päivystyksessä ei hoideta:
-
- useita päiviä jatkuneita, lieviä tai vähän haittaavia oireita
- lohkeamia, paikan tai nastahampaan irtoamisia
- proteesin tai oikomislaitteen rikkoutumista
Kantakaupunki
- Viipurintien terveysasema
Viipurintie 1-3, 13200 Hämeenlinna, 3. kerros
- Hätilän hammashoitola
Viipurintie 32, 13210 Hämeenlinna
- Jukolan terveysasema
Eeronkuja 6, 13500 Hämeenlinna
Muut hoitolat
- Hauhon terveysasema
Vihniöntie 5, 14700 Hauho
- Kalvolan terveysasema
Sauvalanaukio 4, 14500 Iittala
- Lammin terveysasema
Evontie 33,16900 Lammi
- Rengon terveysasema
Rengonraitti 28, 14300 Renko
- Omaolo – Aloita asiointi Omaolosta, kun sinulla on yksittäinen oire tai terveysongelma.
- Kansalaisen terveyspalvelu– Ajan siirtäminen tai peruminen, diagnoosi-, rokotus- ja lääkitystiedot.
- Omakanta– Reseptit ja reseptinuusimispyynnöt sekä laboratoriotulokset.
- Suun terveydenhuollon sähköinen esitietolomake
Ensimmäistä lasta odottavat perheet
- Ensimmäistä lastaan odottavat perheet voivat varata aikaa maksuttomaan terveysneuvontakäyntiin. Käynnin aikana keskustellaan esimerkiksi ravinto- ja suunhoitotottumuksista. Karieksen hallinta onnistuu terveellisin elintavoin ja omahoidon keinoin. Varhaislapsuudessa kariesta voidaan hallita estämällä bakteerien tarttumista hampaan pinnalle.
Vanhempien on tärkeää käydä suun ja hampaiden tutkimuksessa ennen vauvan syntymää. Tämä maksuton terveysneuvontakäynti sisältää pelkästään neuvontaa, ei suun tutkimusta.
Lapset ja nuoret
- Määräaikaistarkastukset tehdään koko ikäluokalle ns. neuvola-asetuksen mukaan.
- Alle kouluikäiset: Aika tarkastukseen lähetetään 2-vuotiaille. Kehote varata aikaa lähetetään 4- ja 6-vuotiaille. Tarkastusajan voi varata sähköisen ajanvarauksen kautta tai puhelimitse. Terveystarkastuksen tekee joko preventiohammashoitaja tai suuhygienisti.
- Koululaiset: Kehote varata aikaa lähetetään 1.-, 5.- ja 8.-luokkalaisille. Tarkastusajan voi varata sähköisen ajanvarauksen kautta tai puhelimitse. Terveystarkastuksen tekee joko suuhygienisti tai hammaslääkäri.
- Määräaikaistarkastuksessa jokaiselle tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma. Tarvittaessa lapsi tai nuori kutsutaan sen mukaan tiheämmin terveystarkastuksiin. Yksilöllisesti arvioituihin tarkastuksiin lähetämme valmiin vastaanottoajan.
- Kutsumme myös kaikki 3.-luokkalaiset preventiohammashoitajan pesukouluun.
Opiskelijat
- Hämeenlinnalaisissa oppilaitoksissa opiskelevat voivat kotipaikkakunnasta riippumatta hakeutua suun terveystarkastukseen terveyskeskukseen kerran opiskeluaikanaan. Hoito on maksutonta alle 18-vuotiaille.
Aikuiset
- Tutkimuksen yhteydessä jokaiselle tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma. Hoitosuunnitelmassa arvioidaan seuraavan tutkimuksen ajankohta.
- Maksut peritään 18 vuotta täyttäneiltä.
- Jokaisen käynnin yhteydessä laskutetaan toimenpiteiden lisäksi käyntimaksu.
- Vastaanottoajan peruutus viimeistään 24 tuntia ennen varattua aikaa. Myöhemmin peruutetusta tai käyttämättä jätetystä vastaanottoajasta peritään 18 vuotta täyttäneiltä vuonna 2022 51,50 €.
- Perusterveydenhuollon asiakasmaksut ja laskutuksen yhteystiedot
Varatuista vastaanottoajoista on mahdollisuus saada tekstiviestimuistutus. Se ei poista asiakkaan velvollisuutta huolehtia vastaanottoajoistaan.
Ennen hoitolaan tuloa voit jo kotona täyttää:
- esitietolomakkeen (pdf) tai
- esitiedot 0-15v. (pdf)
Tulostettavat lomakkeet voit tuoda mukanasi vastaanotolle. Voit täyttää lomakkeen paperisena myös hammashoitolassa ennen vastaanottoaikaa.
- Koronavirustilanteen takia terveysriskit arvioidaan ajanvarauksen yhteydessä tavanomaista laajemmin.
- Olemme lisänneet myös muita potilasturvallisuuteen liittyviä toimenpiteitä. Teemme toimenpiteet kofferdam-suojassa aina kun se on mahdollista. Henkilöstömme on suojautunut suojakäsinein, kirurgisella suu-nenäsuojalla tai FFP-2 suojaimella, suojalaseilla ja visiirillä.
- Vastaanotolle tulee saapua ensisijaisesti yksin. Lapsilla ja huollettavilla voi olla yksi saattaja. Odotustiloissa on huomioitava suositeltu 2 metrin etäisyys toisiin. Odotustiloissa on käsidesiä.
- Peruthan kiireettömän vastaanottoaikasi, jos sinulla on flunssaoireita tai olet altistunut koronavirukselle.
Kela-taksi
- Tilaa taksi numerosta 0800 98 821 (Taksi-Helsinki Oy)
- SV67-lomake
- Näin tilaat Kela-taksin Kanta-Hämeessä
Oppilaan kulkeminen hammashuoltoon
- Lapsen huoltaja voi täyttää korvaushakemuksen, jos etäisyys koulusta terveydenhuollon toimipisteeseen on 1.–2.-luokkalaisilla yli kolme kilometriä ja 3.–9.-luokkalaisilla yli viisi kilometriä.