Terveysasemien palvelut
1.1.2023 alkaen hämeenlinnalaisten sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Kanta-Hämeen hyvinvointialue eli Oma Häme. Hyvinvointialueuudistuksen astuttua voimaan 1.1.2023 sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy 11 Kanta-Hämeen kunnalta sekä kuntayhtymiltä hyvinvointialueelle. Henkilökunnan ja palveluiden puhelinnumerot säilyvät. Sähköpostiosoitteet vaihtuvat muotoon etunimi.sukunimi@omahame.fi 1.1.2023 alkaen. Palvelut jatkuvat kuten aiemmin: voit asioida samoissa toimipaikoissa kuin tälläkin hetkellä. Asiakkaita ja potilaita palvelevat pääsääntöisesti samat tutut ammattilaiset, tutulla terveysasemalla tai sosiaalihuollon palveluissa. Myös erikoissairaanhoidon palvelut löytyvät edelleen samoista paikoista.
Miten tutkimuksiin pääsee?
Kaikkiin toimenpiteisiin tulevilta vaaditaan terveyskeskuslääkärin lähete. Tutkimuksiin kutsutaan kirjeitse, jonka mukana seuraavat valmistautumisohjeet.
Mitä tutkimuksia teemme?
Tarjoamme endoskopisia tähystystutkimuksia:
- gastroskopiat (mahalaukun tähystykset)
- kolono- ja sigmoideoskopiat (paksunsuolen tähystykset )
- rektoskopiat (peräsuolen tähystykset )
Gastroskopia – mahalaukuntähystys suoritetaan ohuella, taipuisalla skoopilla mahalaukkuun aina ohutsuolen alkuun asti suun ja nielun kautta. Tutkimuksessa otetaan koepaloja suolen, vatsan ja ruokatorven limakalvoilta, jotka lähetetään patologin tutkittavaksi.
Kolonoskopia ja sigmoideoskopia – paksunsuolentähystys suoritetaan taipuisalla skoopilla peräaukon kautta suolistoon. Tutkimuksessa otetaan koepaloja suolen limakalvolta.
Tähystystutkimusten lisäksi teemme
- peräpukamien poistoja (hirttomenetelmä)
- sydämen rasituskokeita
- spirometrioita
- silmänpohjakuvauksia
Sydämen rasituskoe tehdään lääkärin valvonnassa kuntopyörää polkien. Samanaikaisesti seurataan sydänfilmiä ja verenpainearvoja sekä potilaan vointia ja tuntemuksia.
Spirometriatutkimuksella tutkitaan keuhkojen toimintakykyä.
Silmänpohjakuvauksiin tullaan joko lähetteen tai kutsun perusteella.
- Silmänpohjakuvia otetaan diabeetikoilta heti taudin toteamisen jälkeen ja jatkossa 1-3 vuoden välein omalääkärin/sairaanhoitajan lähetteellä
- Diabeetikot kutsutaan silmänpohjakuvaukseen
Seulonnat
Kohdunkaulan syövän seulonta Hämeenlinnassa 2023:
Hämeenlinna järjestää terveydenhuoltolain mukaisesti kohdun kaulaosan syövän ehkäisevää joukkotarkastustoimintaa 30-65 -vuotiaille naisille (30-, 35-, 40-, 45-, 50-, 55-,60-ja 65-vuotiaille). Seulontatutkimus sisältää sekä HPV-näytteenoton että gynekologisen irtosolunäytteen (PAPA).
Fimlab-laboratorio oy poimii seulonnan piiriin kuuluvien kuntien naisten osoitetiedot sairaanhoitopiirien henkilötietokannoista ja kutsuu nämä tutkimukseen henkilökohtaisella kutsukirjeellä.
Kutsukirjettä ei voida lähettää henkilölle, joilla on voimassa oleva turvakielto, vaan henkilön tulee ottaa yhteyttä Fimlabin asiakaspalveluun.
Seulontatutkimus on maksuton.
Fimlab lähettää tutkituille kirjallisen tiedon tutkimustuloksesta kahden kuukauden sisällä näytteenotosta. Mikäli löydös edellyttää jatkotutkimuksia, Fimlab tekee automaattisesti lähetteen tarvittavaan jatkotutkimukseen ja ilmoittaa tästä kirjeessä tutkittavalle.
Rintasyöpäseulonnat Hämeenlinnassa 2023:
Vuonna 2023 kutsuttavat ikäryhmät ovat vuosina
1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967, 1969, 1971 ja 1973 syntyneet naiset
Mammografiaseulontakuvausten suorituspaikka on :
Terveystalo Hämeenlinna
Sibeliuksenkatu 9 B, 2.krs
13100 Hämeenlinna
Seulontakuvauksia tehdään koko vuosi.
Seulontaan kutsuttaville tulee henkilökohtainen kutsukirje, jossa on ehdotettu tutkimusaika ja ohjeet sen muuttamiseksi.
Voit vaihtaa tai peruuttaa valmiiksi varatun kuvausajan netissä osoitteessa www.terveystalo.com/seulonta tai puhelimella puh. 045 7734 9976 ti-pe klo 9-16. jos vaihdat aikasi netissä, käyttäjätunnuksesi on ST5564108 ja salasanasi on henkilötunnuksesi.
Suolistosyövän seulonnat Hämeenlinnassa 2023:
Seulontaan kutsutaan sekä naiset että miehet. Seulonta tapahtuu kahden vuoden välein ikäryhmissä 56–74-vuotiaat. Kutsu seulontaan tulee Fimlab Laboratoriot Oy:ltä, kun seulottava henkilö täyttää parillisia vuosia. Seulontatoiminta laajenee asteittain ikäryhmäkohtaisesti, vuonna 2023 suolistosyövän seulontaa tarjotaan 60, 62, 64, 66, 68 ja 70 vuotta täyttäville.
Seulontaan kutsuttava saa kotiin postitse näytteenottosetin, joka sisältää kutsun, näytteenotto-ohjeen, näytteen palautuskuoren, esitietolomakkeen sekä varsinaisen näyteastian.
Kutsuja seulontaan lähetetään ympäri vuoden. Kutsu on odotettavissa alkuvuodesta syntyneille kevään aikana, kesällä syntyneille kesän aikana jne.
Seulonta on seulottavalle maksuton. Mahdollisista jatkotutkimuksista veloitetaan normaalit terveydenhuollon käyntimaksut.
Terveyskeskusten asiantuntijahoitajat:
Diabeteshoitaja
sh Miia Somalahti, p. 03 621 9354, klo 8-9
Reumahoitaja
sh Salla Harju, p. 03 621 9352, klo 8-9
Työttömien terveystarkastukset
sh Salla Harju, p. 03 621 9352, klo 8-10
Ravitsemusterapia
Ravitsemusterapeutti Anu Kaukokari pitää vastaanottoa Viipurintien terveysasemalla erityisvastaanottojen käytävällä (D-käytävä) 2. kerroksessa. Vastaanotot ovat aina keskiviikkoisin 6.4 2022 alkaen. Ohjautuminen ravitsemusterapeutin vastaanotolle tehdään oman terveysaseman ammattilaisten kautta
Yhteystiedot
Avosairaanhoito, Pääterveysasema, Viipurintie 1-3, E-rakennus, 2. krs
Puhelinaika ja ajanvaraus ma 9-11, ke 9-10, p. 03 621 9884
Vanajaveden sairaala, SAS-toiminta, Pääterveysasema, Viipurintie 1-3,
E-rakennus 2. krs
Puhelinaika ja ajanvaraus ma,ti, ke, pe 9.15-10.15, to 14-15 p. 03 621 9882
Sosiaalityöntekijältä saat ohjausta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin, tukea sairauden aiheuttamassa elämänmuutoksessa sekä tietoa
- kuntoutuksesta
- sosiaaliturvasta
- sosiaalipalveluista
- toimeentulon turvaamisesta.
Hämeenlinnan Terveyspalveluissa työskentelee kaksi sosiaalityöntekijää. Toinen heistä palvelee sairaalan potilaita/asiakkaita ja toinen avoterveydenhuollon asiakkaita.
Miten otat yhteyttä?
Sinä itse tai omaisesi voitte ottaa yhteyttä sosiaalityöntekijään puhelinaikana ja tarvittaessa varata ajan henkilökohtaista tapaamista varten.
Asiakkaaksi voit tulla myös lääkärin lähetteellä tai muiden terveyspalveluiden yksiköiden tai yhteistyökumppaneidemme ohjaamina.
Yhteydenottopyynnön voit tehdä myös sähköpostilla, mutta ota huomioon, että sähköpostilla emme voi tietoturvasyistä vastata mitään arkaluontoista tietoa sisältävää, joten laita puhelinnumerosi mukaan.
Voit kääntyä puoleemme
Sairaalan potilaana tai hänen asioissaan voit ottaa yhteyttä sosiaalityöntekijä Marjo Kiuruun mm. seuraavissa asioissa:
- sairaalan potilaiden pitkäaikaishoidon maksupäätökset, jatkohoitoasiat ja -paikat
- kuntoutus,
- erilaisten sosiaaliturvaetuuksien ja sosiaalipalveluiden hakemisessa (kuten hoito- ja vammaistukiasiat, kuljetuspalveluasiat sekä edunvalvonta-asiat).
Avosairaanhoidon sosiaalityöntekijältä saat ohjausta ja neuvontaa mm. seuraavissa asioissa:
- elämäntilanteen kokonaisvaltainen kartoitus sairastumisen aiheuttamassa muutosvaiheessa
- kuntoutukseen liittyvissä asioissa
- aivohalvauspotilaat ja heidän läheisensä
- edunvalvonta-asiat
- omaishoitoon liittyvät asiat.
Tartuntatautivastaanotto
Tartuntatautihoitajan vastaanotto ilman ajanvarausta maanantaista perjantaihin klo 9-10. Vastaanotto sijaitsee Viipurintien terveysaseman D-rakennuksen toisessa kerroksessa huoneessa 21.
Tartuntatautihoitajan puhelinnumero on 03 621 9178. Tartuntatauteihin liittyvissä asioissa voit olla myös yhteydessä omalle terveysasemalle.
Vastaanotolla
- annamme neuvontaa sukupuolitautien ehkäisyyn liittyvissä asioissa
- hoidamme sukupuolitauteja
- ohjaamme HIV-testaukseen, annamme neuvontaa ja tukea
- annamme elämäntapaohjausta myös hepatiittipotilaille
- selvittelemme ja seuraamme tartuntatautilaissa määriteltyjä tauteja
- hoidamme ja seuraamme todettuja salmonellatapauksia
- vastaamme tartuntatauteihin liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin
- hoidamme ruokamyrkytysselvityksiä yhteistyössä terveysvalvontayksikön kanssa
- annamme hepatiitti- ja influenssarokotuksia ruiskuhuumeiden käyttäjille.
Matkailijoiden rokotukset
Jos olet lähdössä kaukomatkalle, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi vähintään kaksi kuukautta ennen suunniteltua matkaa.
Jäykkäkouristus-kurkkumätärokotteiden (diTe) rokotteet ja hepatiittirokotukset annetaan omilla terveysasemilla.
Kansalliseen rokotusohjelmaan kuulumattomat rokotteet asiakkaat hankkivat itse.
Tarjoamme matkailijoille
- rokotussuunnitelman ja sen mukaiset rokotukset
- matkailijan terveysneuvontaa
- keltakuumerokotusten yhteydessä kansainvälisen rokotustodistuksen
- malariariskin arvioinnin
- puutiaisaivokuumerokotusten arvioinnin ja rokotukset
Vastaanotolle tullessasi
- ota mukaan rokotus-/terveyskorttisi tai jokin muu dokumentti, mistä selviää aikaisemmat rokotuksesi
- kerro hoitajalle,
- jos sinulla on jokin allergia tai muu sairaus
- jos olet aikaisemmin saanut rokotteesta jonkin reaktion
- jos olet raskaana tai suunnittelet raskautta
Tutustu terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen oppaaseen, joka sisältää paljon hyödyllistä tietoa esimerkiksi matkailijoiden rokotuksista.
Etämittaus on älypuhelimilla käytettävä sovellus, joka välittää potilaiden itse tekemät mittaustulokset automaattisesti terveydenhuollon ammattilaisten analysoitaviksi.
Etämittauksen puhelinsovellus muistuttaa potilasta tulevasta mittauksesta sekä ohjeistaa ja antaa heti palautteen mittausta tehtäessä.
Mittausohjelman voi luoda muun muassa astman, verenpaineen, diabeteksen tai INR:n seurantaan.
Terveydenhuollon ammattilainen lataa mittausohjelman, jonka avulla puhelinsovellus tietää miten mittaus etenee sekä antaa oikeanlaisia ohjeita mittausten suorittamiseksi.
Sovellus toimii yleisimmissä Android- ja Apple-puhelimissa. Se ladataan puhelimen sovelluskaupasta. Lisätietoja etämittaussovelluksesta löytyy täältä www.elisa.fi/etamittaus
Hakeutuminen muistitutkimuksiin
Jos olet huolissasi omastasi tai läheisesi muistista, ole yhteydessä omalle terveysasemallesi.
Omalla terveysasemalla sairaanhoitaja ja lääkäri kartoittavat terveydentilaa ja muistia. Muistioireiden taustalla voi olla monenlaisia syitä, joihin on hoitoa ja apua tarjolla. Terveysaseman lääkäri tekee tarvittaessa lähetteen erikoislääkärille tarkempiin muistitutkimuksiin.
Yli 70-vuotiaiden tarkemmat muistitutkimukset tehdään Hämeenlinnan terveyspalveluiden muistivastaanotolla (muistipoliklinikalla) Pääterveysaseman Erityisvastaanottojen yhteydessä.
Alle 70-vuotiaiden tarkemmat muistitutkimukset tehdään Kanta-Hämeen keskussairaalassa neurologian poliklinikalla.
Muistivastaanotto
Muistivastaanotolla (muistipoliklinikalla) tutkitaan yli 70-vuotiaiden hämeenlinnalaisten muistiongelmia. Tutkimuksiin tullaan aina lääkärin lähetteellä. Vastaanotolla työskentelee muistihoitajia ja geriatreja.
Tutkimusten ja hoidon aloituksen jälkeen muistisairauksien seuranta siirtyy terveysasemalle tai kotihoitoon.
Muistihoitajien Katja Kontio ja Paula Ajanki soittoaika arkisin klo 8-9, puh. 03 621 9873.
Käyntiosoite: Viipurintie 1-3, D-rakennus 2. kerros, 13200 Hämeenlinna
Arjen tukipalvelut
Mikäli herää huoli kotona selviytymisestä tai on tarve tukipalveluille, ole yhteydessä ikäihmisten asiakasohjausyksikköön. Palveluohjaajat, sosiaalityöntekijä ja muistikoordinaattori tarjoavat neuvontaa ja ohjausta ikäihmisten palveluista sekä selvittävät kotikäynneillä palvelutarpeita ja auttavat palveluiden järjestämisessä. Kotikäynnit ovat maksuttomia.
Kuulontutkimuksiin hakeudutaan terveyskeskuksen lääkäri- tai hoitajavastaanoton kautta.
Kuulokojehuoltoa tehdään supistettuna, eli asiakkaalla tulee olla omat varaosat mukana.
Uniapneatutkimukseen hakeudutaan oman terveysaseman lääkärin vastaanoton kautta, mikäli lääkäri arvioi tutkimuksen tarpeelliseksi. Tutkimukset tehdään Viipurintien terveysasemalla.
Aiheeseen liittyvät
Terveysasemien takaisinsoittojärjestelmässä vika
23.5.2023
Päivitys 24.5. klo 8.25: TeleQ-takaisinsoittojärjestelmä on jälleen toiminnassa. Puhelinliikenne on palautunut normaaliksi, mutta palvelussa saattaa esiintyä hitautta ja ajoittaisia häiriöitä. 23.5.: Hämeenlinnan terveysasemien takaisinsoittojärjestelmässä on …
Kesäajan palvelut
22.5.2023
OmaHämeen palvelut Terveyspalvelut Idänpään, Jukolan, Lammin, Ojoisten ja Viipurintien terveysasemat toimivat kesäajan normaalisti. Rengon terveysasema ja laboratorio on suljettu 26.6- 16.7.2023 asiointi Jukolan terveysasemalla. Puhelinpalvelu …
Taloudellisen tuen yksikkö aloitti Kanta-Hämeen hyvinvointialueella
12.5.2023
Taloudellisen tuen yksikkö on aloittanut toimintansa OmaHämeessä. Yksikköön voi soittaa aina, kun raha-asiat askarruttavat, niissä on ongelmia tai rahat eivät tunnu riittävän. Taloudellisen tuen yksikössä …
Sosiaali- ja kriisipäivystyksen numero muuttuu 2.5.2023
28.4.2023
Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystyksen asiakaslinjan (24/7) numero muuttuu 2.5.2023 alkaen. Uusi numero asiakaslinjaan on 03 629 6560. Sosiaali- ja kriisipäivystys antaa apua elämän erilaisissa akuuteissa kriisitilanteissa, …
Aiheeseen liittyvät blogit
Palkittu! Fiksua työtä, syksy 2022: Sähköä satavuotiaaseen. Neuvolachat Hämeenlinnan neuvolapalveluihin
4.11.2022
Neuvolapalvelut täyttää valtakunnallisesti tänä vuonna 100 vuotta. Neuvolatoiminnan kypsästä iästä huolimatta haluamme olla asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaisesti uusiutuva ja edelleen kehittyvä palvelu. Neuvolapalvelut halutaan …
Fiksua työtä, kevät 2022: Kohonnutta verenpainetta sairastavan asiakkaan hoito ja omahoidon tukeminen
13.5.2022
Työ on osa YAMK opiskelujen opinnäytetyötä. Työssä laadittiin sähköinen ohjauskansio sekä fraasit potilastietojärjestelmään, perusterveydenhuollon henkilökunnalle avuksi kohonnutta verenpainetta sairastavan asiakkaan hoidossa. Ne sisältävät tietoa kohonneesta …
Fiksua työtä, kevät 2022: Rokotustodistusten sähköinen korjauspyyntö
4.5.2022
Koronapandemia on aiheuttanut terveydenhuollolle suurta kuormitusta. Rokotustodistusten korjaamiseen liittyviä asiakasyhteydenottoja tuli valtava määrä terveydenhuollon ammattilaisille. Korjauksille ei ollut valmiiksi olemassa selkeää yhteydenottokanavaa asiakkaille, mikä kuormitti …
Hämeenlinnan pääterveysasemalla tutkitaan voiko silmänpohjakuvauksia tehostaa tekoälyn avulla ja näin säästää lääkäreiden aikaa
18.10.2021
Kolmannen vuoden terveydenhoitajaopiskelija Lotta Eskolin osallistui pilotointiin osana projektiharjoittelua. Projektissa tutkitaan voiko tekoälyn avulla tehostaa silmänpohjakuvausta. Laitteena Optomedin kannettava Aurora IQ -silmänpohjakamera. Projekti toteutetaan yhdessä …