Ravitsemusterapia
Ravitsemusterapeutin vastaanotto
Ennen ensimmäistä henkilökohtaista tapaamista asiakkaan tulee täyttää ruokapäiväkirjaa 1-3 päivältä, ja ottaa se mukaan tapaamiseen.
Ruokapäiväkirja ja täyttöohje löytyy lomakepankista.
Ravitsemus on tärkeä osa terveyttä
Ravinto ja liikunta ovat terveytemme tärkeimpiä peruskiviä. Terveellinen ruokavalio ja riittävä päivittäinen liikunta edistävät terveyttä ja vähentävät riskiä sairastua mm. sydän- ja verisuonitauteihin, 2 tyypin diabetekseen ja osteoporoosiin.
Jokapäiväiset valinnat ratkaisevat
Terveellinen ruoka on maukasta, monipuolista, värikästä ja se sisältää paljon vitamiineja ja kivennäisaineita. Kun kokonaisuus on kunnossa, ei yksittäisiin ravintoaineisiin tarvitse kiinnittää huomiota.
Lautasmallin avulla syöt oikein
Lautasmallista on apua hyvän aterian koostamisessa. Täytä puolet lautasesta kasviksilla, esimerkiksi raasteilla, salaatilla ja lämpimällä kasvislisäkkeellä. Perunan/ riisin tai makaronin osuus lautasesta on noin neljännes.
Lautasesta noin neljännes jää kala-, liha- tai munaruoalle. Valitse ruokajuomaksi rasvatonta maitoa, piimää tai vettä. Lisäksi ateriaan kuuluu täysjyväleipää, jonka päällä on sipaisu pehmeää kasvirasvalevitettä. Marjat tai hedelmät jälkiruokana täydentävät aterian. Ateriat voit koostaa monenlaisista ruokavaihtoehdoista, joko itse tehdyistä tai valmisruoista.
Tee viisaita valintoja
- Syö kasviksia, hedelmiä ja marjoja useita kertoja päivässä
- Syö täysjyväleipää ja -puuroa
- Käytä leivälle kasvirasvalevitettä ja suosi kasviöljyjä
- Syö kalaa ainakin kahdesti viikossa
- Nauti rasvatonta maitoa tai piimää päivittäin, mutta janoon vettä
- Valitse vähäsuolaisia elintarvikkeita
- Liiku päivittäin ainakin puoli tuntia
Syö säännöllisesti, 4-6 kertaa päivässä, älä napostele väliajoilla!