Riktigt nära.

Tavastehus

Tavastehus är den enda staden i Finland där du inte behöver välja mellan att bo nära naturen eller i stadsmiljö. I Tavastehus får du båda och dessutom finns all service du behöver riktigt nära.

Pariskunta seisoo näköalatasanteella ja katselee edessä aukeavaa kesäistä järvimaisemaa. Pariskunta seisoo Aulangon näköalatasanteella ja katselee edessä aukeavaa kesäistä järvimaisemaa.
Riktigt nära.

Aulanko

Aulanko är ett unikt parkområde och semestercentrum ca 5 km från stadens centrum, där det finns rikligt med tjänster och möjligheter till fritidssysselsättning.

Vesistösillan yllä olevat revontulet iltamaisemassa
Riktigt nära.

Finlands äldsta inlandsstad

Tavastehus, (finska Hämeenlinna) är den äldsta inlandsstad i landskapet Egentliga Tavastland i Finland. Stadens centralort är själva tätorten Tavastehus, med ca 70 000 invånare.

 

Våra val för dig

Olli-Poika Parviainen ja taustalla Hämeen linna

Se stadsdirektörens hälsning

Tavastehus, som breder ut sig vid Vanajavesis (Vånå på svenska) stränder, är ett intressant och trivsamt tillväxt­centrum. Staden som har ca 70 000 invånare består av en tät innerstad och levande socknar. Staden ligger vid stambanan och riksväg 3, och har således goda förbindelser till såväl huvudstadsregionen som till Birkaland.

Hämeenlinnan keskustan tori kesällä

Tavastehus är en av språk­öarna

Finland är ett tvåspråkigt land och alla barn har rätt til tbildning på eget nationalsp åk. Denna rättighet gäller inte bara i tvåspråkiga kommuner utan i hela landet.

Nummikeskuksen oppilaita

Omkring 300 av stadens invånare talar svenska som sitt modersmål

Tavastehus är en enspråkigt finsk kommun. Det finns ca 300 svenskspråkiga och ett flertal tvåspråkiga invånare i staden. Är du ny i Tavastehus? Har du fått ett brev från staden? Kom med detta brev till servicestället i Kastelli, Wetterhoffinkatu 2, så får du en Tavastehus-påse.

Päiväkodin lapset leikkimässä

Svenskspråkig dagvård och förundervisning

Vill du ge ditt barn en vardag på ett litet, hemtrevligt, tryggt och aktiverande daghem? Då är Jappebo daghem rätt ställe för er. Jappebo är en egen liten enhet vid privata Jaarlin päiväkodit Oy i Tavastehus. Alla svenskspråkiga, tvåspråkiga och familjer med intresse för språkbad är välkomna till Jappebo.

Våra val för dig

Hämeen linna kesällä

Museibesök på Tavastehus slott

Tavastehus slotts syfte är att kunna erbjuda en fysiskt och psykiskt tryggt plats för både museibesökare och personalen under såväl normala som exceptionella omständigheter.

Aulangon näkörtornista avautuu upeat näkymät kansallismaisemaan.

Aulanko - Ett unikt parkområde

Aulanko ligger ca 5 km från stadens centrum. På området finns ett stort utbud tjänster och möjligheter till mångsidig fritidssysselsättning. På området finns ett spa, restauranger, två golfbanor, motionsaktiviteter, välmåendetjänster, kultur, fina motionsleder, äventyrspark, brygga för insjöbåtar och olika inkvarteringsmöjligheter.

The birth place of Jean Sibelius

Jean Sibelius födelsehem

Jean Sibelius födelsehem är ett litet hemtrevligt museum mitt i Tavastehus, där fotografier, föremål och musik berättar sin färgrika historia om kompositörmästarens livsskeden. Sibeliusdagen och den finländska musikens dag firas den 8 december på Jean Sibelius födelsedag.

Sairaanhoitajan vastaanotto

Social- och hälsovårdstjänster

Egentliga Tavastlands välfärdsområde OmaHäme ansvarar för social- och hälsovårdstjänster och räddningsväsendet i området. OmaHäme organiserar offentliga social-, hälso- och sjukvårds- och räddningstjänster i område bestående av 11 kommuner i Egentliga Tavastland.