Tavastehus

Tavastehus erbjuder mångsidiga möjligheter att tillbringa för semester och fritid. Finlands äldsta inlandsstad har många oförglömliga historier att berätta.

Aulanko

Aulanko är ett unikt parkområde och semestercentrum ca 5 km från stadens centrum, där det finns rikligt med tjänster och möjligheter till fritidssysselsättning.

Finlands äldsta inlandsstad

Tavastehus, (finska Hämeenlinna) är en inlandsstad i landskapet Egentliga Tavastland i Finland. Stadens centralort är själva tätorten Tavastehus, med ca 50 000 invånare.

 

Stämningsfullt luciatåg på gågatan och Tavastehus torg

I luciatåget deltar barn och ungdomar från daghemmet Jappebo och från de svenska klasserna i Seminaarin koulu. Lucia med sitt följe kommer att åka i två vagnar som dras av hästar. Luciatåget börjar på fredagen 13.12.2019 klockan 17.30 från början av gågatan (Saaristenkatu) och fortsätter till torget. Efter detta fortsätter följet in i kyrkan, där de vackraste julsångerna på svenska börjar kl. 18 . Lucia uppträder inne i kyrkan i början av sångstunden. Alla är varmt välkomna att njuta av denna stämningsfulla kväll tillsammans med Lucia och hennes följe! Allt är gratis.

Omkring 300 av stadens invånare talar svenska som sitt modersmål

Tavastehus är en enspråkigt finsk kommun. Den svenskspråkig befolkningsandel är liten, men tillsammans med tvåspråkiga familjer ger den ett underlag till en svenskspråkig daghemsgrupp och svenskspråkig grundskoleundervisning. Det finns ca 300 svenskspråkiga och ett flertal tvåspråkiga invånare i staden.

Tavastehus har sin egen charm

Ha det bra och trivs tillsammans

De svenskspråkiga i staden bjuder på en titt in i den svenska Tavastehus med den här videon.

Aulanko

Ett unikt parkområde

Aulanko ligger ca 5 km från stadens centrum. På området finns ett stort utbud tjänster och möjligheter till mångsidig fritidssysselsättning. På området finns ett spa, restauranger, två golfbanor, motionsaktiviteter, välmåendetjänster, kultur, fina motionsleder, äventyrspark, brygga för insjöbåtar och olika inkvarteringsmöjligheter.

Jean Sibelius födelsehem

Jean Sibelius födelsehem är ett litet hemtrevligt museum mitt i Tavastehus, där fotografier, föremål och musik berättar sin färgrika historia om kompositörmästarens livsskeden. Sibeliusdagen och den finländska musikens dag firas den 8 december på Jean Sibelius födelsedag.