13 viikkoa, 91 päivää, 2184 tuntia

Hämeenlinnan kaupungin valmiusryhmä piti koronan johdosta ensimmäisen varsinaisen kokouksensa perjantaina 13.3.2020. Toki sitä ennen olivat toimialojen valmiusryhmät jo hyvän aikaa valmistautuneet tulossa olevaan tilanteeseen.

Henkilöstö venyi ja päätöksenteko siirtyi verkkoon

Tuosta perjantaista on nyt 13 pitkää ja työntäyteistä viikkoa. Kun nyt katselen ajassa taaksepäin, voin olla kiitollinen siitä kuinka joustava, venymään kykenevä ja ratkaisukeskeinen henkilöstö Hämeenlinnan kaupungilla on. Poikkeusolojen alkumetreillä kehitetty Henkilöstötori on osoittautunut hyvin käyttökelpoiseksi ja jatkamme sen käyttöä myös jatkossa. Jousto- ja etätyö ovat tulleet jäädäkseen. Käytössämme olevia toimitiloja tullaan tarkastelemaan tämän kehityksen valossa jatkossa.

Kiitoksen ansaitsevat myös kaupungin poliittiset päättäjät, jotka ovat koko matkan tukeneet kaupungin johtoa ja henkilöstöä sekä jakaneet päätösvaltaa poikkeusoloissa toimimiseksi. Päätöksenteon digiloikkaa voin vain ihailla.

Akuutti arkiapu pystytettiin tilanteen alkuvaiheessa ripeästi ja henkilöstöämme siirtyi pisteeseen voidakseen auttaa niitä hämeenlinnalaisia, jotka eivät yksin olisi koronatilanteen aiheuttamista tilanteista selvinneet. Pandemiatilanteen rauhoittuessa Akuutti arkiavun palveluiden kysyntä on niin paljon vähentynyt, että toiminta päättyy 26.6.2020 ja palvelut voidaan hoitaa osana kaupungin normaaleja tukipalvelujärjestelmiä.

Sivistyksen ja hyvinvoinnin toimiala kurimuksen keskellä

Kaupungin toimialoista sivistys ja hyvinvointi joutui tässä koettelemuksessa lujille. Koulujen etäopetus, kulttuuri- ja liikuntalaitosten sulkeminen, kouluruokajakelu, varhaiskasvatuksen järjestelyt, henkilöstön siirrot. Tämä kaikki ja paljon muuta siirrettynä ensin yhteen suuntaan, sitten toiseen. Hämeenlinnan perusopetuksen tavoitteellinen siirtyminen digiaikaan on aikanaan ollut oikea ratkaisu, tosin kukaan ei olisi halunnut sitä koeteltavan tällä tavoin.

Perheet paljon vartijoina

Perheet ovat Hämeenlinnassa, ja kautta Suomen, mahdollistaneet paljolti sen, että Suomi ylipäätään on toiminut tässä poikkeustilanteessa jotenkin. Kodeissa on tehty töitä, autettu etäopetuksessa olevia lapsia, huolehdittu ruokahuollosta, vietetty vapaa-aikaa, liikuttu, autettu naapureita ja sukulaisia – oltu ja tehty yhdessä. Kiitos teille hämeenlinnalaiset.

Terveyspalvelut toimivat poikkeusoloista huolimatta

Kaupungin terveyspalvelujen toiminta sovitettiin poikkeusoloihin ripeästi. Kiireetöntä vastaanottotoimintaa siirrettiin myöhemmäksi ja pääterveysasemalle avattiin pandemiavastaanotto. Henkilöstöä siirrettiin sinne missä tarvittiin ja viikonloppuisin oli tarjolla päivystysvastaanottoa. Kaupunkimme terveyspalvelut toi jo hyvin varhain, ellei ensimmäisenä, esiin huolen siitä, että kotona ei pitäisi sinnitellä muidenkaan sairauksien kanssa liian pitkään vaan tulisi hakeutua hoitoon. Kaupungin terveyspalvelut toimivat koronasta huolimatta ja moniin vaivoihin oli hyvin myös puhelimitse apu saatavissa.

Suojavarusteiden saatavuus aiheutti meillä Hämeenlinnassakin huolta. Selvitty on silti ja kesän yli selvitään hyvin, kiitos paljolti yhteistyöryhmän, joka otti koordinoidakseen kaupungin eri toimijoiden suojavaruste-tarpeet.

Ikäihmisten hoivakodit säästyneet tartunnoilta

Hämeenlinnassa ei edelleenkään ole yhtään hoiva- tai hoitokotitartuntaa. Hoivakotien asukkaiden ja henkilöstön hengitystieoireisiin reagoidaan meillä edelleen korostuneen herkästi.

Ikäihmisten soittokierros on tavoittanut jo reippaasti yli 2000 henkilöä ja olemme sen kautta saaneet arvokasta tietoa iäkkäämpien asukkaidemme tarpeista ja toiveista. Akuuttia hätää ei soittokierros ole tuonut esiin, sen sijaan kyllä paljon nähneen ja kokeneen väestönosamme rauhallisen ja hötkyilemättömän suhtautumisen erilaisiin poikkeustilanteisiin. Tästä voisimme me nuoremmatkin ottaa oppia.

Yrittäjien tukea edelleen saatavissa

Linnan Kehitys Oy on toiminut kaupungin elinkeinon ja yrittäjien tukena. Yhtiö on jakanut tietoa erilaisista tuki- ja avustusväylistä verkkosivuillaan ja hoitanut yksinyrittäjien avustushakemusten käsittelyn. Verkon mahdollisuuksia on käytetty hyväksi ja järjestetty webinaareja eri aiheista. Yksinyrittäjien tukeen varattua rahaa on vielä runsaasti jäljellä ja sen haku on mahdollista syyskuuhun saakka.

Kaupungin talouden osalta edessämme ovat kovat ajat, sitä ei käy kiertäminen. Joudumme kovien päätösten eteen, eikä niitäkään käy kiertäminen. Näihin päätöksiin tarvitsemme politiikan tuen ja linjauksen.

Kesä on kaikilla

Juhannuksesta suurella osalla työväestöä alkaa perinteisesti loma. Haluan toivottaa nyt tai myöhemmin lomaileville hyvää ja rentouttavaa lomaa.

Kuitenkin on välttämätöntä muistuttaa kaikkia edelleenkin noudattamaan terveysviranomaisten antamia ohjeita käsi-, yskimis- ja aivastamishygieniasta ja turvaväleistä. Muistetaan nämä sangen yksinkertaiset asiat, joita noudattamalla saatamme välttyä syksyllä maksamasta isoa laskua.

Yhdessä me tämä kevät selvittiin ja yhdessä me selviämme jatkossakin. Hyvää ja aurinkoista kesää 2020.

Hämeenlinnassa, 15.6.2020.

Timo Kenakkala
Kaupunginjohtaja

Lue kaikki Hämeenlinnan kaupungin valmiusjohdon tilannekatsaukset