4. koronarokotukset laajenevat yli 70 vuotta täyttäneisiin riskiryhmiin kuuluviin

Kanta-Hämeessä on päätetty, että 4. rokoteannos tarjotaan nyt keväällä ja alkukesästä 70 vuotta täyttäneille riskiryhmään kuuluville henkilöille.

Tarvittaessa rokotteen voi antaa myös alle 70–vuotiaalle sairaalle ja hauraalle henkilölle, mutta silloin on mietittävä rokotuksen haitta suhteessa saavutettuun etuun.

Neljäs koronarokotus annetaan myös

  • 80 vuotta täyttäneille ja iäkkäiden hoivakodeissa asuville
  • Iäkkäille koti- tai omaishoidon piirissä oleville

Säännöllisen koti- tai omaishoidon piirissä olevien iäkkäiden terveydentila ja toimintakyky ovat alentuneet monien sairauksien ja ikääntymisen seurauksena. Tämä altistaa sille, että lieväkin infektio voi heikentää heidän itsenäistä selviytymistään omassa kodissa. (Suositus ei koske omaishoitajia. Heidän rokottamisensa ei suojaa hoidettavaa infektiolta, eikä omaishoitajien toimintakyky laske merkittävästi lievästä infektiosta.)

  • Muille iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet, ja jotka eivät pärjää yksin kotona

Infektion yleisoireet voivat romahduttaa iäkkään toimintakyvyn ja hän voi joutua siirtymään kotoa terveyskeskuksen vuodeosastolle tai sairaalaan. Vuodelepo heikentää iäkkään peruskuntoa entisestään ja saattaa estää kotiin palaamisen infektion parannuttuakin. Neljännellä rokoteannoksella pyritään lyhyen aikaa estämään lieväoireistakin koronainfektiota tässä haavoittuvassa väestönosassa.

THL suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.

Rokote voidaan antaa neljännen annoksen kohderyhmiin kuuluvalle henkilölle, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3 kuukautta. Koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta.

Kanta-Hämeen koronarokotussivustolta löydät linkit kuntien ja kaupunkien rokotusajanvaraukseen ja rokotuspäiviin.

Hämeenlinnassa ajanvarauksessa on käytössä nettiaika –ajanvarausjärjestelmä. Valitse koronarokotus 12 vuotta täyttäneelle. Rokotusajan voi myös varata puhelimitse numerosta 03 6219 893.