Äänestys Taidelansseihin toteutettavista teoksista käynnistyy 18.11.

Hämeenlinnan taidemuseon ja Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen Taidelanssi-projektissa äänestetään nyt Taidelansseihin toteutettavista teoksista. Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmista on valittu noin 30 teosta, joiden joukosta äänestetään Taidelansseihin toteutettavat teokset. Julkinen äänestys on auki 18.–30.11.2022, ja osallistua voi sekä paikan päällä Hämeenlinnan taidemuseossa että verkossa.

Yleisöäänestyksen kanssa samaan aikaan alueen pelastuslaitoksen ensihoitajat valitsevat suosikkinsa. Nämä kaksi erillistä äänestystä määrittävät lopulta ambulansseihin toteutettavat teokset. Valmiit Taidelanssit esitellään valtakunnallisena 112-päivänä 11.2.2023. 

Yksi teos on valittu jo työskentelyn aikana: Oskar Saxelinin Maisema Tuuloksesta, 1899 (tiedotteen yläkuva). Se on noussut monien suosikiksi jo nyt, koska kyseessä on hämeenlinnalaissyntyisen taiteilijan maalaus paikallismaisemasta. Teos Maisema Tuuloksesta toteutetaan ambulanssiin pilottina vielä tämän vuoden puolella. 

Taidelanssi-projekti

Taidelanssi-projektia on tehty Hämeenlinnan taidemuseon ja Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen henkilökunnan voimin tiiviissä yhteistyössä. Ensihoitajien kanssa käydyissä keskusteluissa on pohdittu potilaiden kokemuksia ja asioita, jotka voisivat auttaa potilasta ensihoitotilanteessa. Esiin on noussut erityisesti keskusteluyhteyden ja kohtaamisen merkitys, ja taiteen tuominen ambulansseihin nähdään mahdollisena väylänä keskusteluyhteyden löytämiseen. Lisäksi taideteokset voivat auttaa ajatuksen viemisessä pois pelottavasta tilanteesta. Ensihoitajat ovat myös olleet suunnittelemassa teosten mahdollisia sijoittelupaikkoja ambulanssissa.

Hämeenlinnan taidemuseon henkilökunnasta koostuva työryhmä on valinnut äänestykseen joukon teoksia pohjautuen ensihoitajien kanssa käytyihin keskusteluihin. Valinnassa on painotettu esimerkiksi Kanta-Hämeen maisemia kuvaavia teoksia, paikallisia taiteilijoita ja teoksista välittyvää levollista tunnelmaa. Mukana on teoksia 1800-luvun lopulta nykypäiviin saakka.

Viime keväänä käynnistynyt Taidelanssi-projekti on osa Hämeenlinnan taidemuseon Taiteesta elämänvoimaa -hanketta, joka on saanut Museoviraston avustuksen ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin. Hämeenlinnan taidemuseo juhlistaa hankkeellaan museon 70-vuotisjuhlavuotta.

Lisätiedot

Heidi Anttonen, yhteisömanageri, Hämeenlinnan taidemuseo
heidi.anttonen@hameenlinna.fi, puh. 050 477 4222

Lasse Hakala, ensihoitopäällikkö, Kanta-Hämeen pelastuslaitos
lasse.hakala@pelastuslaitos.fi, puh. 040 048 0935