Alajärvelle syntyi iloinen lumipiirros

Lauantaina 4.2.2023 Alajärven Tervaniemen rantamilla saattoi kävelijä ihmetellä, että mitä jäällä tapahtuu, kun joukko ihmisiä kolasi jäälle kiemuroita ja kuvioita. Koolla oli Facebookissa toimivan Haihtuvat jäljet -ryhmän ihmisiä eri puolilta Suomea. He olivat tulleet piirtämään jäälle Richard Scarryn lastenkirjoista tutun Touhukas maailma -kaupungin.

”Meillä on Haihtuvat jäljet -ryhmä, jossa tykkäämme tehdä lumipiirroksia joko lumikengin hankeen tai kolaamalla jäälle. Ryhmämme hämeenlinnalaisjäsen Johanna kertoi, että täällä on jää, joka jo kantaa, ja jossa on sopivasti pieni kerros lunta päällä,” kertoo taideteoksen ideoinut ja suunnitellut espoolainen Janne Pyykkö.

Alajärven lumipiirros
Kuvion luonnollinen koko on 22 m x 16 m. Kuva: Janne Pyykkö

Ohikulkijat pääsivät mukaan halutessaan

Ryhmä kokoontui Tervaniemeen lauantaiaamuna 4.2.2023 valmiina toimeen. Koska ryhmän jäsenet ovat retkiluistelijoita ja tottuneita jäällä kulkijoita, he osasivat arvioida jään paksuuden ja päätyivät hahmottelemaan Touhukkaan maailman Tervaniemen poukamaan noin 100 metriä rannasta.

”Työvälineinä meillä oli pikkulapioita, puutarhalapioita, haravia, auton ikkunaskraboja ja kädet hansikkaineen,” ryhmän hämeenlinnalaisjäsen Johanna Korhonen kertoo.

Ryhmä teki töitä neljä tuntia ja pyysi myös ohi kulkeneita ihmisiä mukaan valokuvaukseen, jossa tekijät ovat jäällä pitkällään kuin osana kaupungin väkeä. Muutama kulkija asettui myös kuvaan. Touhulan kaupunki kuvattiin ilmasta käsin dronella, jolloin sen idea avautuu parhaiten katsojalle.

Alajärven lumipiirros 2023

”Ihmiset tykkäävät leikkiä ja tällainen toiminta tuo iloa ryhmäläisille ja myös ohi kulkijoille. Olemme tyytyväisiä lopputulokseen. Sunnuntaiyönä satoi lunta, joten taideteoksemme voi olla jo hieman saanut lunta ylleen”, arveli Pyykkö maanantaiaamuna.

”Onneksi Alajärvellä sattui olemaan hyvä jää ja sopivasti lunta niin saimme tämän taidetapahtuman Hämeenlinnaan. Toivottavasti toistekin,” toteaa Korhonen.

Alajärven jään lumipiirros
Touhulan kaupunki ”asukkaineen.” Kuva: Janne Pyykkö

Potkukelkkarata

Alajärven potkukelkkailua on tänä talvena saatu odotella helmikuulle saakka. Kelkoittelu on jo mahdollista ja kaikki kelkat ovat maksutta potkuttelijoiden käytettävissä. Kelkkaparkki sijaitsee osoitteessa Välläntie 165.