Asumaan Alvettulaan -päivää vietetään lauantaina 30.9.2023

Yhteisöllinen Alvettulan kylä Hämeenlinnan Hauholta kutsuu tutustumaan kylään, kyläläisiin ja asumiseen lauantaina 30.9.2023. Muuttopäätös tai talon rakentaminen maalle on iso investointi, siksi halutaan tarjota tilaisuus tutustua kylään, kyläyhteisöön ja asumiseen. 

Päivään ovat tervetulleet kaikki maalle muutosta ja kylistä kiinnostuneet. Päivän kutsuvieraana ovat 54 perhettä, jotka hakivat syyskuun alussa toteutettuun Polku kylään-asumiskokeiluun Alvettulaan. Koska asumiskokeiluun oli mahdollista ottaa mukaan vain kaksi perhettä, innostuivat kyläaktiivit järjestämään tämän kaikille avoimen tutustumispäivän. Kutsun päivään ovat saaneet myös hämeenlinnalaiset päättäjät.

Asumaan Alvettulaan -päivä alkaa kylän emäntien keittämällä soppalounaalla Alvettulan seurantalolla. Sieltä saa opastuksen kyläkierroksille ja kohdekartan. Tervetulosanat kylän puolesta pitää kyläkummi Pirkko Nurminen ja Hämeenlinnan kaupungin puolesta elinvoimajohtaja Niklas Lähteenmäki. Avauksessa on mukana myös maallemuuton asiantuntija Johanna Niilivuo Suomen Kylät ry:stä.

Seurantalolla on tapahtuman infopiste. Ensimmäisenä voi lähteä tutustumaan upeaan, yli satavuotiaaseen kyläkouluun.

Tutustu erilaisiin asumiskokeiluihin

Kohdekartan avulla kutsutaan tutustumaan kylän tärkeisiin paikkoihin, kuten Rikulanrantaan, missä voi kokeilla kalastusonneaan, kylän soutuvenettä tai rohkeammat vaikka pulahtaa uimaan. Alvettulan kyläkaupan artesaanipitsoja ja tuoreita munkkeja kannattaa käydä maistamassa. Suurin osa kohteista on auki kello 13-16.

”Erilaiset asumiskokeilut ja kylien avoimien ovien päivät tarjoavat maallemuutosta kiinnostuneille arvokkaan mahdollisuuden tutustua elämään maaseudulla. Moni miettii muuttoa maalle, mutta hyppy kaupunkiasujasta kyläläiseksi voi tuntua isolta askeleelta. Pidän erittäin tärkeänä sitä, että kylät avaavat oviaan ja esittelevät kyläelämää, sillä se laskee kynnystä maallemuuttoon,” kertoo maallemuuton asiantuntija Johanna Niilivuo Suomen Kylät ry:stä.

Kartalle on koottu tällä hetkellä myynnissä olevat omakotitalot ja tontit. Kohteiden kiinteistövälittäjiä on paikalla. Asumista voi kokeilla jatkossa Alvettulassa ja ympäristössä:

  • Bobackan pihatorpassa on mahdollista asua ja kokeilla etätöitä lokakuussa.
  • Kulkurihostelli Hauholta voi pyytää tarjousta myös pidemmästä majoittumisesta.
  • Lautsian kartanon alueella Ilmoilanselän rannalla on myös alueen yrittäjällä Jarmo Ylhäisellä rivitalossa kolme vuokra-asuntoa. 

Alvettulan kyläyhdistys on koonnut Päiväni kyläläisenä -esitteen, jonka avulla on helppo tutustua kylään ja kyläläisiin. Alvettulan kyläkummin Pirkko Nurmisen voi pyytää kävelylle tai kysyä häneltä neuvoa kylän asioista. Tutustumiskohteina on myös kyläläisten koteja, valmistumassa oleva hirsitalo ja vanhan talon kunnostusta.

Tapahtuman järjestäjät kannustavat tyhjien talojen omistajia niin Alvettulasta kuin koko Hämeestä etsimään rakennuksiinsa uudet asukkaat.  Maanomistajia rohkaistaan lohkaisemaan rakennuspaikkoja kylien elinvoiman vahvistamiseksi.

Hämeenlinnassa näkyy maaseudun ja kaupungin vuoropuhelu

Alvettulassa järjestetyn asumiskokeilun suosio kertoo kiinnostuksesta muuttaa maalle.

”Hakijoiden joukossa oli useita yhden aikuisen perheitä sekä sinkkuja. Nämä ryhmät unohdetaan usein, kun kunnat keskittyvät houkuttelemaan vain lapsiperheitä asukkaiksi. Asuinkunnista kuitenkin jo lähes puolet on yhden hengen talouksia ja lapsiperheistä puolestaan noin neljännes on yhden aikuisen perheitä. Kuntien ja kylien kannattaisi miettiä, mitä tarjottavaa niillä on erilaisissa elämäntilanteissa oleville ja onko tarjolla näille ryhmille sopivia asumismuotoja,” kuvailee Johanna Niilivuo.

Hämeenlinnalle on kaupunkina tärkeää tarjota erilaisia asumisen ja tekemisen mahdollisuuksia. Hämeenlinnassa näkyy monella tapaa maaseudun ja kaupungin vuoropuhelu.

”Alvettulassa toteutuu käytännössä kyliin liitetty mielikuva yhteisöllisyydestä. Avoimet ovet tuovat maaseutua lähemmäksi ja madaltavat kynnystä muuttaa maalle. Ensimmäisen askeleen jälkeen otetaan usein toinen. Kylien kehittämiseen kaupunki ei voi yksin vastata. Kyläyhteisöjen toiminnalla on ratkaiseva merkitys maaseudun elinvoimalle,” sanoo elinvoimajohtaja Niklas Lähteenmäki Hämeenlinnan kaupungilta.

Kokeiluja ja kyläasumisen kehittämistä  Alvettulassa, Tyrvännönniemellä ja Vähikkälässä

Hämeen Kylät ry:n Polku kylään -hankkeessa on mukana kolme kylää, joissa kyläyhteisöt etsivät keinoja uusien asukkaiden saamiseksi.

Alvettula Hämeenlinnasta, Tyrvännönniemi Hattulasta ja Vähikkälä Janakkalasta ovat kaikki vanhoja kulttuuriympäristöjä ja samalla eläviä, kokeilunhaluisia kyläyhteisöjä. Kaikissa kolmessa kylässä on kyläkoulut ja paikallisia palveluja.   Alvettulassa ja Vähikkälässä on käynnissä myös kurssiyhteistyö HAMK:n ja LAB-ammattikorkeakoulujen kanssa asumisen edistämiseksi. Polku kylään -hanketta rahoittaa Leader-Linnaseutu EU:n maaseutuohjelmasta.

Lisätietoja

  • Elina Leppänen /Polku kylään -hanke 0400 944 868 kylaasiamies@hameenkylat.fi
  • Johanna Niilivuo, maallemuuton asiantuntija (valtakunnallinen) Suomen Kylät ry 045 3410384
  • Niklas Lähteenmäki, elinvoimajohtaja Hämeenlinnan kaupunki 03 621 5584
  • Bobackan pihatorpan emäntä Päivi Kalliokoski 0401267215
  • Alvettulan kyläkummi Pirkko Nurminen 0407550365

Asumaan Alvettulaan nettisivu https://www.alvettula.fi/asumaan

Kuvassa Hämeen ammattikorkeakoulun maisemasuunnittelun opiskelijoita Alvettulan seuratalolla elokuussa 2023. Kuva: Hämeen Kylät ry.