Eliel Aspelin -palkinto Heikki Willamon ja Kikka Niittysen teokselle Valon ja varjon talo

Iittalan XXVI Valtakunnallinen Taidekirjapäivä palkitsee vuoden 2022 parhaan taidekirjan Eliel Aspelin -palkinnolla, joka on Harri Koskisen suunnittelema lasiveistos. Voittaja julkistettiin lauantaina 10.6.2023 Hämeenlinnan pääkirjastossa. Eliel Aspelin -kilpailun järjestää Hämeenlinnan kaupunginkirjasto. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 23 vuonna 2022 julkaistua teosta.

Vuoden paras taidekirja 2022 on katseen vangitseva Valon ja varjon talo (PARVS)

Kirjaan on valittu upea kangasmainen pinta, johon on upotettu camera obscura-kuva. Kuvassa raollaan oleva ovi ja oven edessä istuva kissa herättävät uteliaisuuden astumaan sisään valon ja varjon taloon. Taidokkaasti kirjoitettu teksti kuljettaa lukijaa tutustumaan taloon ja sen asukkaisiin. On aivan kuin itse kulkisi vanhan hirsitalon sisällä.

Hienosti kirjoitetun tekstin jälkeen tulevat kiehtovat kuvat. Kuvien välityksellä pääsee tarkemmin tutustumaan valon ja varjon taloon sen kaikkina vuodenaikoina. Kuvista näkee, miten valo ja varjo vaikuttavat kuvien tunnelmaan, tuoden välillä jopa hieman mystisyyttä kuviin. Mitä useamman kerran kuvia katselee, sitä enemmän löytää niistä jotain uutta. Pieniä yksityiskohtia, jotka kertovat kuvassa omaa tarinaansa. Näiden kuvien lumoavaan tunnelmaan pysähtyy pidemmäksikin aikaa. Kirjan kuvat ovat valokuvataidetta parhaimmillaan.

Kikka Niittynen ja Heikki Willamo ovat kuvanneet kirjan kuvat, ja kirjan teksti on Heikki Willamon käsialaa. Ville Karppanen on vastannut kirjan graafisesta suunnittelusta ja Petri Kuokka kuvien taidokkaasta hienosäädöstä sekä kirjan saattamisesta painokuntoon.

Iittalan taidekirjapäivän tunnus

Kunniamaininnat:

Andy Freeberg: Where art thou? (Serlachius-museot & PARVS)

Kirja poikkeaa useimmista taidekirjoista, joissa valokuvat yleensä edustavat jonkun taiteilijan tai taidesuunnan tyyliä. Andy Freeberg on kiinnostunut taiteen vastaanotosta: miten sitä esitetään, myydään, vartioidaan ja jopa kuljetetaan paikasta toiseen. Tämä teos on enemmän kuin tavanomainen näyttelykirja. Kuvat pakottavat lukemaan, mistä oikein on kyse. Taidemaailman vakavuudelle saa ja pitääkin nauraa!

Piktorialismi – valokuvataiteen synty (Suomen valokuvataiteen museo & PARVS)

Kattavan perusteoksen julkaiseminen piktorialismista on jo sinänsä huomion arvoinen kulttuuriteko. Se on samalla kiinnostava sukellus sadan vuoden takaiseen tyyliteltyyn valokuvataiteen suuntaukseen, jossa yhdistyivät käsityö, teknisyys ja belle époque -estetiikka. Varsinaisen valokuvan lisäksi olennainen osa piktorialismia olivat erilaiset taustakartongit ja koristeelliset kehykset. Tämä on oivallisesti huomioitu paitsi kirjan kuvituksessa, myös taitossa, joka tuo koristeellisten alkukirjainten ja palstaviivojen avulla ajan hengen hienosti esiin.

Tero Puha: Intiimi valo (PARVS)

Tero Puha tutkii kuvissaan valon käyttäytymistä miesvartaloilla. Hän ei käytä kuvissaan ammattimalleja, sillä hän haluaa saada kuvattavansa unohtamaan kameran olemassaolon. Valokuvat on painettu paksulle, himmeäkiiltoiselle kartongille, mikä luo teokseen ylellistä tuntua. Teoksessa on myös muutama kirjaimellisesti taitollinen jippo, jotka erottavat sen edukseen monista muista valokuvakirjoista. Teoksen kansi ja selkämys avautuvat kätevästi sivuun ja sisäpuolelta löytyvä sidottu osuus on kiinni vain takakannessa, mikä helpottaa suurikokoisen teoksen selailua huomattavasti.

Palkintolautakunta

Vuoden 2023 palkintolautakunnassa toimivat

  • toimittaja Riikka Happonen,
  • kirjailija-kuvataiteilija Kirsi Rajapuro sekä
  • Hämeenlinnan kameraseuran pj. Anita Lehtonen.

Sihteerinä toimi Hämeenlinnan kaupunginkirjaston informaatikko Ilkka Marjanen.

Lisätietoja: