Koko kaupunki juhlii – Hämeenlinna täyttää 385 vuotta

Tiesitkö, että Hämeenlinna on Suomen vanhin sisämaakaupunki ja 19.1.2024 Hämeenlinnan kaupunki täyttää jo 385 vuotta! Haluamme, että koko kaupunki ja sen asukkaat pääsevät osaksi juhlahumua. Syntymäpäivien pääyhteistyökumppani on tällä kertaa HPK.

Syntymäpäivän kunniaksi kaupunki on arponut 385 lippua syntymäpäivän jääkiekkopeliin HPK-Kärpät. Peli pelataan 19.1.2024 klo 19.30 alkaen Rinkelinmäellä. Voit myös ostaa liput peliin mm. Lippu.fi:stä.

Jääkiekkopelin ensimmäisellä erätauolla jaetaan seuraavat perinteiset palkinnot:

  • Hämeenlinnan kulttuuri- ja liikuntapalkinto
  • Hämeenlinna-seuran kotiseutupalkinto
  • Hyvin sanottu -palkinto (jaetaan nyt ensimmäisen kerran)

”Haluamme tehdä kaupungin syntymäpäivästä meidän kaikkien yhteisen hyvän mielen juhlan. HPK on tärkeä osa hämeenlinnalaisuutta ja siksi on ilo toteuttaa tämä syntymäpäivä yhteistyössä heidän kanssaan. Mutta muutakin tapahtumaa on luvassa ja kannustan kaikkia tavalla tai toisella osallistumaan juhlintaan”, kertoo kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen.

Jotta pysyt ajan tasalla synttäreistä ja muustakin mitä kaupungissamme on meneillään, ota seurantaan kaupungin some-kanavat Facebookissa ja Instagramissa.

Hämeenlinnan kirjasto tarjoaa kaupunkilaisille runsaasti ohjelmaa kaupungin synttäriviikolla

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto ottaa varaslähdön kaupungin 385 synttärijuhliin kutsumalla arkeologi, tietokirjailija Ilari Aallon pääkirjastoon kertomaan sanoin ja kuvin Hämeenlinnan mielenkiintoisesta arkeologisesta historiasta torstaina 18.1. klo 17.30. Luento sopii kaikenikäisille.

Kaupunkilaiset voivat käydä Hämeenlinnan kirjastoissa jättämässä oman viestinsä viidentoista vuoden päähän aikakapseliin, joka avataan Hämeenlinnan kaupungin 400-vuotispäivänä 19.1.2039. Piirustuksia, kirjoituksia, terveisiä ja pieniä esineitä voi tuoda aikakapseliin 19.1. mennessä.

Hämeenlinnan synttäripäivänä perjantaina 19.1. pääkirjaston yhteislauluillassa lauletaan rauhanlauluja klo 17.30-18.30. Laulujen lomassa yleisöllä on mahdollisuus pitää pieniä puheita rauhasta. Yhteislauluja vetää Liisa Kuusipalo yhdessä säestäjä Antti Polameren kanssa.

Kalvolan kirjastossa vietetään elokuva- ja musiikki-iltapäivää klo 13.00-16.00 ja Hauhon, Lammin, Nummen sekä Rengon kirjastoissa nautitaan synttärikahvit perjantaina 19.1.
Kalvolassa katsotaan karaokeaiheinen dokumentti, jonka jälkeen kirjaston oma dj Erika takaa karaoken ja yhteislaulun tahdit.

Kaupungin synttäriviikolla maanantaina 15.1. kirjailija, emeritus professori Arvo Myllymäki kertoo uutuuskirjastaan Aate miestä väkevämpää klo 17.00 Lammin kirjastossa.
Pääkirjastossa tiistaina 16.1. psykologian tohtori Mona Moisala luennoi aivojen hyvinvoinnista ja keskittymiskyvystä kiireisessä arjessa klo 17.30.

Keskiviikkona 17.1. alkavat pääkirjaston joka viikkoiset puolen tunnin tuolijumpat klo 14.15 ja säännöllisesti kokoontuvat lasten Taikalamppu-satuhetket klo 10.00.
Torstaina 18.1. starttaavat kevään kielikahvilat klo 16.30 kaikille suomea opetteleville ja kulttuureista kiinnostuneille. 

Hämeenlinnan kirjaston tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.
Verkkokirjasto | Vanamo-kirjastot (finna.fi)

Synttäriohjelmaa museoissa

Hämeenlinnan taidemuseo

Hämeenlinnan taidemuseo juhlistaa kaupungin syntymäpäivää tarjoamalla ilmaisen sisäänpääsyn museoon klo 11-18 sekä kaksi yleisöopastusta: klo 14 Camilla Vuorenmaa – Joustava sydän ja klo 15: Ajan syyt: Suomen Puupiirtäjien Seura 10 vuotta.

Joustava sydän -näyttelyn teoksissa Camilla Vuorenmaa tutkii erityisesti nuoruuteen, kasvuun ja perheeseen liittyviä teemoja ja näyttelyn teokset ammentavat vahvasti taiteilijan omasta elämästä ja kokemuksista.

Ajan syyt: Suomen Puupiirtäjien Seura 10 vuotta -näyttely juhlistaa suomalaista puupiirrosta ennen ja nyt. Näyttelyssä nähdään nykypuupiirroksia sekä teoksia Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmasta, varhaisista puupiirroksista moderniin taiteeseen. Mukana on teoksia mm. Akseli Gallen-KallelaltaHugo Simbergiltä ja Ellen Thesleffiltä. Näyttelykävijät voivat myös tutustua puupiirtäjien työvälineisiin ja puupiirrosten tekotapoihin.

Hämeenlinnan kaupunginmuseo

Hämeenlinnan kaupunginmuseon kohteet (Museo Skogster, Palanderin talo ja Sibeliuksen syntymäkoti) ovat syntymäpäivän kunniaksi avoinna klo 18 saakka ilmaisella sisäänpääsyllä.

Museo Skogsterissa pääset tutustumaan kolmeen eri näyttelyyn. Sylit – Kuka lapsen hoitaa? -näyttely esittelee päiväkodin arkea menneinä aikoina. Heljä Liukko-Sundström – Kotiemme keramiikkataiteilija -näyttelyssä on esillä uniikkiteoksia vuosien varrelta, teoksia jotka aikoinaan nostivat Liukko-Sundströmin uran suomalaiseen tietoisuuteen sekä tuttuakin tutumpaa kodin keramiikkaa. Varsinkin Muuttuva kaupunki kuvissa -näyttely kannattaa käydä katsastamassa kaupungin synttäripäivänä, sillä näyttelyyn on nostettu esille kuvia, joissa pääosassa on kaupunkimme Hämeenlinna.

Hämeenlinnan 385-onnittelukortti ja käsi kirjoittaa toivotusta korttiin.
Kaupunkia sai onnitella synttärikortilla, ja kaikkien osallistuneiden kesken arvottiin lippuja jääkiekkopeliin. Vastauksia saatiin noin 160. Arvonta on suoritettu ja kaikille voittajille on ilmoitettu.

Järjestä synttäritapahtuma ja kerro meille

Haastamme myös kaikkia Hämeenlinnan alueen toimijoita mukaan järjestämään syntymäpäiväohjelmaa.

Kaupungin syntymäpäivänä järjestettävästä ohjelmasta kannattaa laittaa tietoa sähköpostitse viestinta@hameenlinna.fi. Lisäämme tiedon tapahtumasta verkkosivuillemme, jota markkinoimme aktiivisesti syntymäpäiviin asti.

Ajantasaisen tiedon syntymäpäivätapahtumista löydät verkkosivuiltamme www.hameenlinna.fi/385

Lisätiedot

Hällström Mia

Viestintä