Espanjansiruetanan torjunta on tehokkainta keväällä

Espanjansiruetanoiden kerääminen on taas ajankohtaista. Espanjansiruetanoita voi edelleen kerätä niitä varten puistoihin tuotuihin roska-astioihin. ”Etanaroskikset” ovat väriltään oransseja ja niiden kyljessä on ohjeet espanjansiruetanan tunnistamiseen ja torjuntaan.

Espanjansiruetana on kansallisesti haitalliseksi säädetty vieraslaji

Espanjansiruetana kasvaa 7–14 cm pituiseksi ja sen väritys on vaihteleva oranssinruskeasta tummanruskeaan. Hyviä tuntomerkkejä ovat oikealla kyljellä kilven puolivälissä oleva hengitysaukko ja harjaton kupera selkä.

Espanjansiruetanaa ei pidä sekoittaa suuren ukkoetanaan, jonka hengitysaukko sijaitsee selkeästi kilven keskilinjan takana, kun se espanjansiruetanalla on keskilinjan etupuolella. Lisäksi ukkoetanalla on selässään selvä harja, joka päättyy häntäpäässä terävään kärkeen. Myös pantterietana on syytä jättää rauhaan. Pantterietanan, eli entiseltä nimeltään jättietanan tunnistaa täplikkäästä kuvioinnista sekä lyhyestä harjasta.

Lue lisää espanjansiruetanan tunnistamisesta ja torjunnasta osoitteesta www.vieraslajit.fi

Jätä etanaroskikseen vain kuolleita purkkiin tai pussiin pakattuja etanoita

Leikkaa etanan pää saksilla sarvien välistä pitkittäin, jolloin pään hermorengas menee poikki tai murskaa etanan pää riittävällä voimalla esim. kivellä kovalla alustalla niin, että isku on mahdollisimman tehokas. Etanoita voi lopettaa myös rapujen tapaan pudottamalla ne yksitellen kiehuvaan veteen, jolloin veden tulee kiehua voimakkaasti koko ajan. Etanoita käsitellessä on syytä käyttää kertakäyttökäsineitä tai esim. grillipihtejä.

Espanjansiruetanat pitää lopettaa mahdollisimman nopeasti.

Etanaroskiksia on viety puistoihin, joissa espanjansiruetanoista on tehty havaintoja. Tällä hetkellä roskiksia on:

  • Solvikissa 2 astiaa, Onkitiellä sekä matonpesupaikalla
  • Tarvasmäessä Pihkatien ja Kirkonkulmatien risteyksessä 1 astia
  • Jukolassa 1 viljelypalstojen eteläpäässä
  • Rautatienkadulla Kirjurinpuiston läheisyydessä 1 astia
  • Viipurintiellä rautatiesillanpielessä 1 (itäpuolella rataa)

Voit jättää tiedon espanjansiruetana havainnostasi sähköisen palautejärjestelmän kautta.