Hämeenlinna-exit on käynnistynyt

Tilannekatsaus 4.-11.5.2020

Valtioneuvoston päätös asteittain ja hallitusti avata Suomea kosketti taaksejääneellä viikolla laajasti sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialaa.

Valmiusorganisaatio työskentelee edelleen

Kaupungin valmiusryhmä, pandemiajohtoryhmä ja toimialojen valmiusryhmät kokoontuvat viikottain mutta kokoontumistiheyttä on voitu edelleen harventaa. Hämeen liitto, maakunnan kunnanjohtajat, Kanta-Hämeen pelastuslaitos, maakunnan turvallisuusfoorumi ja AVI:n valmiustoimikunta kokoontuvat edelleen. Tilanne Kanta-Hämeessä on tartuntojen valossa erittäin rauhallinen, lähes pysähtynyt. Tämä ei tarkoita, että voisimme alkaa livetä ohjeiden noudattamisesta, päinvastoin, nyt on syytä olla hyvinkin tarkkana.

Lähiopetuksen käynnistymisestä huoltajille ohjeistus

Varsinaisen opetustyön lisäksi sivistyksen ja hyvinvoinnin toimiala suunnitteli viikon mittaan myös opetukseen olennaisesti liittyvien tukipalvelujen, ruokailujen, kuljetusten, siivouksen ja lukuisten muiden koulutyöhön kytköksissä olevien palveluiden järjestelyt. Oma haasteensa oli miten valtioneuvoston, ministeriön ja AVIn ohjeistus voitiin käytännössä toteuttaa. Huoltajille lähtee 11.5. Wilman kautta yksityiskohtainen ohjeistus lähiopetukseen palaamisen järjestelyistä. Arviomme tällä hetkellä on, että noin 20 % lapsista jää kotiin. Luotamme huoltajien arviointiin ja suhtaudumme hyvin joustavasti poissaolopyyntöihin.

Viimeinen ruokapakettijako tehtiin keskiviikkona 6.5. ja surullista oli huomata, että nelisensataa ruokakassia jäi noutamatta. Myös edellisessä jaossa kävi näin, noutamatta jäi tuolloin runsaat 300 kassia. Olemme jakaneet nämä Luotsin ja Arkiavun kautta tarvitseville.

Kaupunki ja Hämeenlinnan Seudun Vanhempainyhdistys toteuttivat huhtikuun aikana etäopetusta koskevan kyselyn. Tuloksista ilmeni, että etäopiskelun aikana ohjeistus on ollut riittävän selkeää ja oppilailla on tarvittaessa ollut mahdollisuus kysyä lisäohjeita opettajalta etävälineen avulla. 16 % huoltajista koki vanhemmilta vaadittavan tuen etäopiskelun aikana kohtuuttoman suureksi. Wilman kautta tapahtuvaa kodin ja koulun viestintään oltiin pääosin tyytyväisiä. Kyselyyn vastasi 1629 huoltajaa.

Lähiopetuksen myötä myös varhaiskasvatus sekä aamu- ja iltapäivätoiminta käynnistyvät.

Kirjaston uloslainaus käynnistyi 8.5. ja museot avautuvat 2.6.2020. Valtioneuvoston ohjeita ja turvallisuusmääräyksiä noudatetaan ja huolehditaan sekä asiakkaiden että henkilökunnan turvallisuudesta ja terveydestä.

Liikuntapaikkojen rajoituksia puretaan

Hämeenlinnan Liikuntahallien osalta rajoituksia aletaan purkaa 11.5.2020, jolloin ulkoliikuntapaikat- ja alueet avataan käyttöön. Kokoontumisrajoitus 10 henkilöä on kuitenkin voimassa 31.5.2020 saakka ja pidämmehän kaikki tämän ohjeistuksen mielessämme. Toiminnan ja valvonnan vastuu on vuoron varanneella toimijalla.

Yhteistoimintamenettely käynnistynyt

Yhteistoimintaneuvottelut organisaatiossamme ovat käynnistyneet ja henkilöstöpalvelumme tekee tässä tiiviisti yhteistyötä toimialojen ja ammattijärjestöjen kanssa.

Tiedän, että monen mielessä yhteistoimintaneuvottelu on yhtä kuin lomautus tai irtisanominen. Näin ei ole. Käytämme ensin kaikki muut käytettävissä olevat keinomme ennen kuin näihin joudutaan turvautumaan.

Etätyö jatkuu kaupungin organisaatiossa ainakin 14.8.2020 saakka. Kaupungintalossa saatamme ehtiä lomien jälkeen vielä tovin työskennellä ennen kuin siirrymme Wetterille. Paluuta kaupungintaloon ei tällä tietämää enää tulevaisuudessa ole vaan se myydään. Monet ovat talossa ehtineet olla vuosikymmeniä töissä.

Ikäihmisten soittokierros käynnissä

Ikäihmisten hoivakodeissa ei ole Hämeenlinnassa edelleenkään todettu tartuntoja. Suojavälineiden osalta puutteita on vielä suojatakeista. Lyhytaikaishoivan paikoista on kysyntää ja paikat alkavat olla täynnä.

Soittokierros yli 80-vuotiaille käynnistyi viikolla ja viikon loppuun mennessä soittoja oli tehty ja ihmisiä tavoitettu runsaat 200. Soittokierroksesta huolehtii Akuutti arkiapu. Puheluista on välittynyt tämän ikäluokan rauhallinen ja tyyni suhtautuminen erilaisiin elämän varrella kohdalle osuviin koitoksiin ja halu pärjätä omin avuin. Soittojen kautta tavoitetut ovat voineet hyvin, heillä on ollut omia turvaverkostoja ja kaupungin soitto on heitä ilahduttanut. Vain yksittäisiä henkilöitä on soiton johdosta ohjattu palveluohjaajalle tai Arkiapuun. Arkiavusta tietoisia on ollut noin puolet tavoitetuista, joten soittokierros tulee tästäkin näkökulmasta tarpeeseen.

Terveyspalveluissa hyvin rauhallista

Kaupungin terveyspalveluissa on Vanajaveden sairaalaa lukuun ottamatta ollut hyvin rauhallista. Myöskään Kanta-Hämeen keskussairaalassa ei ole enää ollut sairaalahoitoa vaativia koronapotilaita. Kaupungin Pandemiavastaanoton aukioloaikaa lyhennettiin viikolla 19 klo 16:een, mutta terveyskeskuksessa viikonloppujen puhelinpäivystys pidetään vielä.

Vanajaveden sairaalassa on tällä hetkellä melko täyttä. Muiden sairauksien kanssa on kotona ilmeisesti sinnitelty tähän saakka ja se suma purkautuu nähtävästi nyt. Tästä viestimme jo viikkoja sitten ja muistutimme, että muutkin sairaudet kuin korona tulee hoidattaa ajoissa. Kapasiteetti Vanajaveden sairaalassa on kuitenkin riittänyt ja kaikki tarvitsevat ovat hoitoa saaneet.

Terveyspalvelut suunnittelee normaalin ja kiireettömän toiminnan ylösajoa ainakin osittain kevään edetessä ja kesän kuluessa.

Ravintolayrittäjien tuki oli pettymys

Hartaasti odotettu ravintolatuki oli lopulta määrältään ja myöntämisperusteiltaan pettymys monelle alan yrittäjälle. Toiveissa kuitenkin on, että tuen laskentaperusteita saataisiin vielä korjattua oikeudenmukaisempaan suuntaan.

Ratkaiseva merkitys koko Suomen taloudelle on sillä kuinka kauan rajoitustoimenpiteet vielä jatkuvat. Jokaisen poikkeusviikon lasku on hirmuinen eikä kuntakenttä siltä säästy. Kaupungin arvio sille koituvasta koronalaskusta ylittää jo 30 miljoonaa euroa.

Hämeenlinna-exit työpöydällä

Kaupungin valmiusryhmä valmistautuu siihen, että myös muu kaupungin toiminta saadaan asteittain avattua vaikka aikaa se vielä vie – ja vaatii meiltä kärsivällisyyttä, jota joudutaan ehkä jo kovin syvältä kaivamaan.

Olemme silti edelleen vakavassa poikkeustilassa emmekä saa nyt hellittää ohjeiden noudattamisesta. Pestään käsiä, huolehditaan turvaväleistä, pidetään yhteyttä läheisiin, ystäviin ja naapureihin etäältä ja nautitaan tulevan kesän odotuksesta. Kesä kyllä tulee vaikka nyt ulos ikkunasta katsellessa ei lainkaan siltä näytäkään.

Hämeenlinnassa, 11. toukokuuta 2020.

Timo Kenakkala
Kaupunginjohtaja