Hämeenlinna pärjää: Vinkit viihtyvät, Juha digiloikkasi ja arkiapu auttaa

Iittalalainen lapsiperhe ottaa ilon irti ulkoleikeistä, apulaiskaupunginjohtaja perusti työpisteen ruokapöydälle ja akuutti arkiapu saa aikaan aitoa hyötyä.

Juttu jatkuu videon jälkeen

Pihaleikkejä, kotikoulua ja digitaalista yhteydenpitoa Iittalassa

Väinö-koira riehaantuu esteradasta saman tien. Kotipihan agility on yksi karvakorvan ja Taimin, Olgan ja Elsan lempileikeistä.

Viisihenkinen Vinkkien perhe asuu Iittalassa. Tytöt käyvät kotikoulua koronaeristyksen vuoksi.

”Aluksi oli vähän hankalaa, kun tehtäviä oli todella paljon”, kolmasluokkalainen Olga sanoo. Taimi on neljännellä luokalla ja Elsa esikoulussa.

Perheen äiti Outi Vinkki on musiikkipedagogi, muusikko ja Iltamat Iittalassa -yrittäjä. Keikat ja tapahtumat loppuivat koronakriisin vuoksi kuin seinään. Nyt päivät kuluvat kotikoulua ohjatessa ja uusiin digitaalisiin ohjelmiin perehtyessä.

”Kaikki on mennyt jäihin. Tänä kesänä ei tapahdu ainakaan mitään uutta. Nyt opiskellaan sitten digiä. On mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuu kotieristyksen jälkeen, kun ihmiset oppivat käyttämään digiympäristöjä”, Outi pohtii.

Isä Mikko Vinkki käy töissä Pirkkalassa. Konesilta Oy tuo maahan ja myy maanrakennusalan koneita.

”Kyllähän maailma on pikkuisen järkkynyt, vaikka tämä ala ei ole sinänsä pysähtynyt. Osa tekee etätöitä, varotoimia ja etäisyyksiä pyritään noudattamaan. Aika paljon hoidamme asioita puhelimen, sähköpostin ja netin kautta muutenkin.”

Vinkit ovat löytäneet kotoilusta myös hyviä puolia. Kerrankaan ei ole kiire sinne, tänne ja tuonne. Harrastukset ja vapaaehtoistyöt ovat tauolla. On paljon aikaa olla yhdessä, puuhailla pihalla ja kävellä metsässä.

”Me innostumme helposti, ja saamme almanakan täyteen kaikenlaista. Jatkossakin olisi välillä hyvä olla päiviä, jolloin ei ole yhtään mitään”, Outi sanoo.

”On ollut kiva olla välillä kotonakin. Minulla ei tule koskaan aika pitkäksi”, Mikko sanoo.

Lapsetkin ovat tottuneet poikkeusarkeen, vaikka kavereita on toki ikävä. Yhteyttä on pidetty soittelemalla, mutta se ei ole sama asia kuin kasvokkain juttelu. Tytöt arvostavat rauhallisia aamuja, kun ei tarvitse kiirehtiä koulutaksiin.

”Kivaa on ollut se, että on voinut nukkua pidempään. Ja ollaan ulkoiltu enemmän, leikitty paljon pihalla ja lenkkeilty koiran kanssa”, Taimi sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Mies työskentelee tietokoneella luurit päässään.
On helppo ajatella positiivisesti, koska asiat ovat kunnossa, sanoo apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo Hämeenlinnan varautumisesta. Kuva: Juha Isosuo

Apulaiskaupunginjohtaja kehottaa malttamaan

Ruokailuhuone on muuttunut työtilaksi. Ruokapöytä muistuttaa komentokeskusta: kaksi tietokoneen näyttöä, Virve-puhelin ja kännykkä. Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo juttelee videopuhelua luurit korvillaan.

”Etätyö on toiminut mainiosti! Varsinkin nyt, kun kaikki ovat oppineet käyttämään sähköisiä laitteita. Minäkin olen oppinut, kun on ollut pakko”, Juha sanoo.

Hän suhtautuu poikkeustilanteeseen levollisesti, koska Hämeenlinnan kaupungin varautuminen on sujunut erinomaisesti. Mukana on hyvää tuuriakin: kaupungin uusi valmiussuunnitelma hyväksyttiin joulukuussa. Silloin ei aavistettu, että tuoreelle suunnitelmalle tulee pian käyttöä.

Parasta on, että uusi valmiussuunnitelma on toiminut käytännössä hyvin. Keskeisenä periaatteena on, että poikkeustilanteissakin jatketaan normaalia johtamista niin pitkään kuin on mahdollista. Se on osoittautunut viisaaksi ideaksi.

”Meillä on Hämeenlinnassa varauduttu hyvin. Olemme myös hyvin selvillä asioista: tilannekuva on realistinen. Kaikki toimii mainiosti etäyhteyksienkin päässä. Valmiusryhmä kokoontuu pari kertaa viikossa, ja tilanne on hyvin hallinnassa.”

Juha Isosuo kiittelee niin kaupungin väkeä kuin yhteistyökumppaneita joustavasta yhteistyöstä poikkeusoloissa. Henkilöstötorin ansiosta työntekijöitä on siirretty toisiin tehtäviin tarpeiden muuttuessa. Esimerkiksi yli 80 varhaiskasvatuksen ammattilaista työskentelee nyt vanhustenhuollossa. Vanajaveden sairaalan kapasiteettia on vapautettu koronan varalta. Seurakunta otti hoitaakseen ikäihmisille soittamisen.

Kaupunkilaisilta Juha toivoo malttia.

”Vaikka Uudenmaan rajoitukset purettiin, tilanne ei ole ohi vielä pitkään aikaan. Nyt pitää malttaa. Jatketaan samaan malliin ja noudatetaan ohjeita.”

Omaa jaksamistaan Juha on pitänyt yllä muun muassa kävelylenkeillä. Keskustan rantareitti on välillä ruuhkainen, mutta onneksi Hämeenlinnassa riittää ulkoilumaastoja mistä valita. Lisäksi hän on puuhastellut puolisonsa Tuula-Kaarinan kanssa kesämökillä. Mieltä lämmittää myös lasten ja heidän perheidensä paluu Suomeen ja Hämeenlinnaan.

Juha uskoo, että Hämeenlinnan kaupunki on poikkeustilan jälkeen vielä nykyistäkin suositumpi asuinpaikka.

”Hämeenlinnan arvostus asuinkaupunkina lisääntyy entisestään. Ympäristö on todella hyvä. Ja kun etätyöt lisääntyvät ja Helsingissä käyminen vähenee, niin moni miettii, että asuminen tämän tyyppisessä kaupungissa voisikin olla parempaa kuin jossain isommassa keskuksessa.”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Kaksi naista istuu työpöydän ääressä.
Akuutti arkiapu -palvelun työntekijöitä, Sari Tuomivaara (vas.) ja Sirpa Ylikerälä (oik.)

Akuutti arkiapu auttaa välttämättömissä avuntarpeissa

Mummo ei pääse kauppaan eikä vaari apteekkiin. Lapsiperheellä ei ole rahaa lääkärireissun taksimatkaan. Papalla on paniikki eikä ketään, kenen kanssa jutella.

Muun muassa tällaisiin avuntarpeisiin Hämeenlinnan kaupungin Akuutti arkiapu on tuonut helpotusta. Parissa päivässä luotu avustustoiminta alkoi 19.3.2020. Yhteydenottoja on ollut arviolta 500.

”Puhelimeen vastaa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, jotka ottavat avuntarpeet vastaan, selvittelevät ja juttelevat. Kauppa-, apteekki- ja lääkärireissuja hoidetaan Virvelin päivätoiminnan ja Luotsin autoilla”, kertoo strategiapäällikkö Sirpa Ylikerälä.

Akuutin arkiavun tiimiin kuuluu muista tehtävistä siirtyneitä kaupungin työntekijöitä sekä vapaaehtoisia eri järjestöistä. Apu on tarkoitettu välttämättömiin pulmatilanteisiin, joita koronakriisi aiheuttaa. Pääosa avuntarvitsijoista on iäkkäitä, joilla ei ole taitoa eikä omaisia selvitä poikkeustilanteessa.

”Ensimmäiset viikot olivat ihan kaaosta, kun aloitimme aivan tyhjästä. Mutta sitten alkoi rakenne selkiytyä, ja nyt tiedämme, miten hommat hoidetaan. Usein selvittelemme asioita, etsimme ratkaisuja ja soitamme sitten takaisin”, Sirpa kertoo.

Kaikkiin pulmiin arkiapu ei veny eikä ole tarkoituskaan. Esimerkiksi pihanurmikon kalkin levittäminen ei kuulu välttämättömiin avuntarpeisiin. Ja linnunpesä savupiipun päällä tarvitsee nuohoojan.

Akuutti arkiapu on tarkoitettu koronapandemian vuoksi apua tarvitseville kaupunkilaisille. Palvelu on maksuton, edes kahvirahaa ei huolita.

”Se on yllättänyt, miten hyvin kaikki ovat kantaneet kortensa kekoon. Yhteydenottojen määrä on kasvanut, mutta ei järkyttävästi. Viranomaisten ei onneksi tarvitse hoitaa kaikkea. Toivon, että yhdessä tekemisen henki jäisi koronan jälkeenkin. On upeaa, että lähimmäisestä välittäminen on lisääntynyt.”

Tekstit, video ja Vinkin perheen kuvat: Tia Yliskylä

Koronavirus ajoi arjen poikkeustilaan. Hämeenlinna pärjää -sarjassa tutustutaan hämeenlinnalaisiin selviytymiskeinoihin ja myönteisiin ideoihin.

Sarjan ensimmäinen osa
Sarjan kolmas osa
Sarjan neljäs osa