Hämeenlinna puhuu: päättäjät, osa 2: Kokoomus karsisi tiloja, Vasemmistoliitto ja Kristillisdemokraatit areenahankkeen

Ensi vuonna karsittaisiin turhia Hämeenlinnan kaupungin tiloja, jos Kokoomuksen valtuustoryhmä saisi päättää. Vasemmistoliitto ja Kristillisdemokraatit luopuisivat areenahankkeesta. Kolmen puolueen edustajat puhuvat kaupungin taloudesta Hämeenlinna puhuu: päättäjät -sarjan toisessa osassa.

Nimeä kolme konkreettista kohdetta, joista Hämeenlinnan kaupungin tulee ensi vuonna säästää

”Meillä on paljon turhia tiloja, myös yksiköitä, joita emme välttämättä tarvitse. Niistä luopuminen on ensimmäinen asia, josta tulee säästää. Lisäksi täytyy säästää tehottomista prosesseista ja saada esimerkiksi lastensuojelun ennaltaehkäisy kuntoon. Työllisyyden hoidon kustannuksia tulee pienentää. Hämeenlinnan kaupunki maksaa yli 6 miljoonaa euroa erilaisia työllisyysmaksuja”, Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Helena Lehkonen sanoo.

”Areena-hanketta tulee ainakin siirtää, mikäli siitä olisi koitumassa kaupungille kuluja. Kaupungin konsulttiostoista pitää säästää, ja paniikin omaisista säästötoimenpiteistä ja leikkauksista, jotka pahimmassa tapauksessa tulevat nostamaan kaupungin kuluja tulevaisuudessa”, Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Irma Taavela perustelee.

”Me emme hyväksy Areena-hanketta, koska se on tarpeeton ja saattaa kaatua lopulta kaupungin kustannettavaksi. Hallinnollisista kuluista pitää pystyä säästämään, ja katsoa, että oikeat ihmiset ovat oikeissa paikoissa. Täytyy olla todella tarkkana, mihin investoidaan. Meillä on esimerkiksi tehty surullisen kuuluisia konsulttiostoja, jotka eivät sitten johdakaan mihinkään”, Kristillisdemokraattien valtuutettu Irmeli Lehtonen sanoo.

Nimeä kolme konkreettista kohdetta, joista Hämeenlinnan kaupungin ei pidä säästää

”Lakisääteisistä peruspalveluista emme voi säästää, ne ovat kaiken perusta. Emmekä voi säästää terveellisistä ja turvallisista tiloista. Hämeenlinnalla on tällä hetkellä useita tiloja, jotka vaativat remonttia. Ne on saatava nyt alulle. Kouluruoan tasoa ei voi laskea. On tärkeää, että meillä on varmasti terveellistä ja monipuolista ruokaa tarjolla”, Helena Lehkonen sanoo.

”Hämeenlinnan ei pidä säästää lasten ja nuorten, pitkäaikaissairaiden eikä ikäihmisten palveluista. Kunnan perustehtävä on tukea ja taata tulevaisuuden toivojen kehitystä. Lisäksi olisi epäinhimillistä säästää heikoimmassa ja haavoittuvimmassa asemassa olevilta. Turvallinen ja arvokas vanheneminen kuuluu meille kaikille”, Irma Taavela toteaa.

”On ihan päivänselvää, että niin päiväkoti- kuin kouluikäisten palveluista, sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluista, terveyskeskuksesta ja vanhustenhuollosta ei voi säästää. Niihin täytyy investoida järkevästi ja vaikuttavasti. Yleinen toimivuus on tärkeää. Arjen täytyy sujua. Lisäksi pendelöinnin pysäköinnin kustannusten tulee olla alhaiset. Se on imago- ja vetovoimatekijä.”, Irmeli Lehtonen sanoo.

Videolla Lehkonen, Taavela ja Lehtonen ratkovat Hämeenlinnan talousahdinkoa sekä ideoivat elinvoimaa luovia ja ylläpitäviä toimenpiteitä.

Kuntavaalit ovat jo ensi keväänä. Pystytäänkö vaikeita päätöksiä tekemään tänä syksynä?

”Miksi pitää ylipäätään puhua vaikeista päätöksistä? Ei meidän esittämät asiat ole meille vaikeita, ne ovat korkeintaan Kokoomukselle vaikeita. Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on rakennettu vaikeina aikoina, mutta oikeilla ja hyvillä päätöksillä. Ei tarvitse tehdä vaikeita päätöksiä, vaan hyviä päätöksiä”, Irma Taavela sanoo.

”Päätöksenteko voi olla vaikeaa, koska puolueet haluavat olla houkuttelevia ja saada ääniä. Täytyy uskaltaa tehdä päätöksiä, mutta päätöksenteossa täytyy huomioida kuntalaisten tarpeet ja vastuu”, Irmeli Lehtonen ilmoittaa.

”Kuntavaalien olemassaolo ei minusta saa vaikuttaa päätöksentekoon. Olemme käyneet ryhmien puheenjohtajien kanssa keskusteluja, ja ne ovat mielestäni osoittaneet, että pystymme tekemään vaikeita päätöksiä myös tänä syksynä. Meillä on hyvin moneen asiaan yhteinen näkemys”, Helena Lehtonen vakuuttaa.

Teksti, kuvat ja video: Tia Yliskylä

Hämeenlinna puhuu: päättäjät, osa 1