Hämeenlinna puhuu: päättäjät, osa 3 – Keskusta leikkaisi investoinneista, Perussuomalaiset hankkeista

Ensi vuonna on säästettävä yhdestä jos toisesta kustannuksesta, toteavat Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston keskustalaiset ja perussuomalaiset. Keskustalaiset leikkaisivat kuluja ennen kaikkea aloilta, joissa menoja on eniten, investoinneista ja hallinnosta. Perussuomalaiset tinkisi konsernipalveluista, kuten digitalisaation hankkeista ja konsulttikuluista.

Nimeä kolme konkreettista kohdetta, joista Hämeenlinnan kaupungin tulee ensi vuonna säästää

”Ensi vuonna on säästettävä niillä toimialoilla, joilla meillä on eniten menoja, eli myös sosiaali- ja terveyspalveluissa. Investointilista on tarkistettava: ovatko kaikki investoinnit tarpeellisia? Käyttömenoja täytyisi vähentää. Myös hallintoa on tarkasteltava, että miten voisimme hallitusti vähentää henkilöstöä hallinnosta”, Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Marjatta Rahkio sanoo.

”Ensinnäkin digitalisointiprosesseista, ict-hankkeista, pitää säästää. Toiseksi areenahankkeesta ja sen valmistelusta. Kaupungin ei pidä siihen sotkeutua, ei rahoittajana eikä yhtiökumppanina, korkeintaan kaavoittajana, jos ulkopuolinen sen rahoittaa. Kolmanneksi kaupunkirakenteen ja maankäytön suunnitteluun ja ostopalveluihin panostetaan liikaa”, Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Teppo Turja luettelee.

Nimeä kolme konkreettista kohdetta, joista Hämeenlinnan kaupungin ei pidä säästää

”Ensi vuonnakaan ei pidä säästää kirjastoista, varhaiskasvatuksesta ja kouluista. Ne ovat asioita, jotka läheisesti vaikuttavat elinvoimaan ja siihen, miten ihmiset viihtyvät Hämeenlinnassa tai miksi he valitsevat Hämeenlinnan asuinpaikakseen. Lisäksi kirjastolla voidaan korvata aika monia kulttuuripalveluja, joita joudutaan supistamaan lähivuosina”, Marjatta Rahkio toteaa.

”Hämeenlinnan kaupungin ei pidä säästää ensi vuonna eikä muulloinkaan varhaiskasvatuksesta, vanhustenhoidosta eikä terveyspalveluista. Koska ne ovat lakisääteisiä peruspalveluja ja elinvoiman kannalta aivan välttämättömiä”, Teppo Turja sanoo.

Videolla Rahkio ja Turja pohtivat, miten Hämeenlinna selviää talousahdingostaan. Lisäksi he suunnittelevat Hämeenlinnaan elinvoimaa luovia ja ylläpitäviä konsteja.

Kuntavaalit ovat jo ensi keväänä. Pystytäänkö vaikeita päätöksiä tekemään tänä syksynä?

”Kuntavaalien läheisyys tietysti vaikuttaa, mutta Hämeenlinnan päättäjillä on aika korkea kriisitietoisuus. Uskon, että päätöksiä – niin isoja kuin pieniä – pystytään tekemään tulevista kuntavaaleista huolimatta. Haemme ratkaisuja, jotka kaikki voisivat hyväksyä, tai sitten koostetta useammasta ratkaisusta niin, että jokainen ryhmittymä saa jotakin”, Marjatta Rahkio sanoo.

”Vaalien läheisyys vaikuttaa aina päätöksentekoon, mutta tänä vuonna korona tarjoaa kaikille hyvän tekosyyn tehdä kipeitäkin ratkaisuja. Koronan avulla on helppoa selittää ikäviä ratkaisuja äänestäjille, ja näin taitaa olla tapahtumassa. Vaikeita päätöksiä tullaan varmasti tekemään”, Teppo Turja ennustaa.

Teksti, kuvat ja video: Tia Yliskylä

Sarjan ensimmäinen osa
Sarjan toinen osa