Hämeenlinna puhuu -podcastissa keskustellaan toriparkista

Podcastin litterointi (pdf)

Hämeenlinnan kaupunki julkaisi podcastin! Hämeenlinna puhuu -podcastin ensimmäisessä jaksossa puhutaan P-torista eli Hämeenlinnaan suunnitellusta toriparkista.

Keskustelemassa ovat Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas ja Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio. He taustoittavat P-torin päätöksentekoa ja tiivistävät tilannekatsauksen siitä, missä nyt mennään. Kaikkiaan 19 minuuttia ja 21 sekuntia asiaa toriparkista ja keskustavisiosta.

Toriparkkia tarvitaan keskustan kehittämiseen

Julkisessa keskustelussa toriparkki on kuuma puheenaihe, joka kirvoittaa niin kuohuntaa kuin kuplia. Toriparkista ollaan eri mieltä: puolesta ja vastaan ja siltä väliltä. Kriittiset kaupunkilaiset ovat kyseenalaistaneet koko toriparkin tarpeellisuuden ja kummeksuneet kustannuksia. Välillä mielipiteet ja faktat sekoittuvat, kun keskustelu ottaa kierroksia. Mihin toriparkkia tarvitaan?

”Toriparkki näyttäisi asiantuntijoiden ja lukuisten selvitysten perusteella olevan paras tapa edistää keskustan kehittymistä. Rahoitusasiat ovat vielä avoinna, niihin tarvitaan lisää laskentaa ja tietoa”, Sari Myllykangas sanoo.

Sari Rautio sitoo P-torin keskustan asukasmäärän kasvattamiseen.

”Haluamme lisää asukkaita Hämeenlinnaan keskustaan. Silloin tarvitaan keskustan täydennysrakentamista, ja rakentamiseen tarvitaan rakennuslupa. Ja rakennuslupiin tarvitaan lain perusteella pysäköintipaikkoja. Silloin puhutaan velvoitepaikoista. Velvoitepaikalla saa rakennusluvan mutta ei vielä pysäköintipaikkaa. Tämä on aika monimutkainen kokonaisuus”, Sari Rautio myöntää.

Toriparkki-investointi tuo myös tuloja

Yksi toriparkki-keskustelun kuumista aiheista on numerot, ja niistä etenkin eurot. Parkkitilojen rakentamisen on laskettu maksavan reilut 30 miljoonaa euroa. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kustannusarviota on pidetty kalliina.

Julkisessa keskustelussa on myös paheksuttu investoimista parkkipaikkoihin, kun kerran rahaa tarvitaan esimerkiksi koulujen remontointiin.

”Olennaista on hoksata, että tällainen toriparkin tyyppinen investointi ei ole vain menoa, vaan se tuo myös tuloa, kun rakennuttajat maksavat velvoitepaikoista, kiinteistöveroa ja maankäyttömaksua. Silloin sieltä tulee myös suoraan tuloa kaupungin kassaan”, Sari Rautio sanoo.

Sari Myllykangas muistuttaa, että kaupunki on kokonaisuus myös investointien osalta.

”Teemme monenlaisia asioita. Tälläkin hetkellä rakennamme uutta ja korjaamme vanhaa. Niin me teemme jatkossakin. Nämä asiat eivät ole toisensa poissulkevia. Järkipäätöksillä mennään edelleen: haluamme että koulut ovat hyvässä kunnossa, ja siitä huolimatta voimme tehdä elinvoimainvestointeja.”

Kaupunkilaiset pääsevät vastaamaan kyselyyn

Hämeenlinnan kaupungin asukkaat pääsevät osallistumaan P-torin päätöksentekoon. Valtuusto päätti, että P-toriin liittyvistä kysymyksistä tehdään sähköinen kysely helmikuun 2020 loppuun mennessä.

”Lähdemme mieluummin toteuttamaan kohdennettua kuntalaiskyselyä kuin kansanäänestystä. Näkemyksemme on se, että kysely on paljon modernimpi ja laaja-alaisempi tapa kysyä kuin yhden päivän äänestys”, Sari Myllykangas perustelee.

Sari Rautio toivoo, että sähköinen kysely mahdollistaisi myös nuorempien kuntalaisten kuulemisen. Tässä kyselyssä myös 16- ja 17-vuotiaat hämeenlinnalaiset pääsisivät ottamaan kantaa.

”Torihan ei ole ensi kesänä auki, vaan rakentaminen menee pitkälti 2020-luvulle, jos hankkeessa edetään”, Rautio muistuttaa.

Kuntalaiskysely keskustan kehittämisestä (avoinna 17.-23.2.2020)

Mielipidettään voi muuttaa

Hämeenlinnan toriparkin suunnittelussa on tehty paljon selvitystyötä ja erilaisia laskelmia. Koko aineistoon voi tutustua Hämeenlinnan kaupungin verkkosivuilla keskustavision omalla sivulla. Se löytyy osoitteesta hameenlinna.fi/keskustavisio .

”On todella tärkeää, että myös päättäjät pitävät ajatuksensa avoimina. Olen ollut hieman huolissani siitä, että osalla päättäjällä on ollut jo monen vuoden takaisia ajatuksia siitä, mitä mieltä he ovat P-torista. Kannattaa kuitenkin kuunnella loppuun saakka tämä valmistelu, uusi tieto ja vielä kaupunkilaisten mielipidettä”, Sari Myllykangas kehottaa.

”Kyllä viisas päätöksentekijä pystyy muuttamaan mielipidettään”, komppaa Sari Rautio.

Hämeenlinna puhuu -podcast, jakso 1: Toriparkki

Palautetta ja kommentteja voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen viestinta@hameenlinna.fi