Hämeenlinna puhuu -vaalisarja: Valtuutetun ei tarvitse jännittää mutta hänen tulee olla selvillä, mistä päätetään

Kolme Hämeenlinnan kaupungin johtajaa vinkkaa, miten tulevat kaupunginvaltuutetut menestyvät luottamustehtävässään.

Juttu jatkuu videon jälkeen

Ole hyvä ja salli markkinointievästeet nähdäksesi tämän sisällön.

Valtuutetun luottamustehtävässä onnistuminen edellyttää innostusta ja halua vaikuttaa asioihin. Se edellyttää myös uskallusta laittaa itsensä peliin. Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo peräänkuuluttaa lisäksi yhteistyötä.

– Yksittäisen valtuutetun täytyy saada muut mukaansa, perehtyä asioihin ja olla selvillä siitä, mitä ollaan päättämässä. Turhin tuntemani ihminen on yksin oikeassa oleva poliitikko.

Uuden valtuuston tärkeimpiä päätöksiä ovat uusi strategia ja sen toteuttaminen, hyvinvointialueeseen varautuminen ja yhteistyön toteuttaminen sen kanssa.

– Tänä vuonna tärkeimpiä päätöksiä on myös ensi vuoden talousarvio, Isosuo sanoo.

Kaupungin hallintosääntö ja kokoustekniikka tutuiksi

Sivistys- ja hyvinvointijohtaja Päivi Raukko muistuttaa, että jokainen valtuutettu tulee luottamustehtävään omista lähtökohdistaan.

– Luottamustehtävään ryhtymistä ei tarvitse jännittää, koska se ei vaadi mitään erityistä, Raukko rauhoittaa.

Alussa on paljon tutustuttavaa, esimerkiksi lainsäädäntöön ja kaupungin hallintosääntöön. Lisäksi on hyvä selvittää, mitä eri lautakunnat tekevät.

– Kokoustekniikka on myös todella tärkeää, koska tämä on myös hyvin muodollista päätöksentekoa, ja kaikki asiat päätetään kokouksissa.

Uuden kaupunginvaltuuston tärkein tehtävä on ensi vuoden talousarviosta päättäminen. Tämän vuoden tärkeistä päätöksistä Raukko nostaa lisäksi esiin Lapsiystävällinen Hämeenlinna -ohjelman edistämisen ja kouluinvestoinnit.

Myönteinen puhetapa kannattaa nostaa keskiöön

Valtuustotyö edellyttää yhteistyötä ja luottamusta, muistuttaa kaupunginjohtaja Timo Kenakkala.

– Luottamus tarkoittaa sitä, että valtuutetut luottavat virkamiesten valmisteluun ja antavat siihen työrauhan. On myös tärkeää ymmärtää kaikkien rooli, koska valtuusto ei päätä kaikista kaupungin asioista.

Uuden valtuuston tärkeimpiä tehtäviä tänä vuonna ovat kaupunkistrategian uusiminen, hyvinvointialueeseen varautuminen ja uuden Hämeenlinnan rakentaminen.

– Haluaisin kaikki mukaan positiivisen puheen ylläpitämiseen. Kun puhumme Hämeenlinnasta myönteisesti, maineemme kasvaa ja ihmiset näkevät, että tänne on hyvä tulla.

Yhteistyö kaupungin väen kanssa edellyttää luottamusta

Miten yhteistyö luottamushenkilöiden, kaupungin viranhaltijoiden ja kaupungin työntekijöiden kesken onnistuu parhaiten?

– Kyllä se lähtee keskinäisestä kunnioittamisesta.  Viranhaltijat osaavat asiansa, mutta luottamushenkilöt voivat tuoda siihen uusia näkökulmia. Täytyy muistaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole, Juha Isosuo sanoo.

Päivi Raukko pitää tärkeänä avoimuutta.

– Tarvitaan molemminpuolista luottamusta ja arvostusta. Asioita on paljon ja ne ovat monimutkaisia, ja siksi kannattaa kysyä. Me autamme ja kerromme lisää, jotta luottamushenkilö saa kaiken tiedon päätöksenteon tueksi, Raukko sanoo.

Timo Kenakkala korostaa luottamusta ja yhteistyökykyä.

– Teillä valtuutetuilla on apuna erinomainen virkamieskoneisto, joka työskentelee yhdessä teidän kanssanne Hämeenlinnan parhaaksi.

Teksti, video ja kuvat: Tia Yliskylä

Hämeenlinna puhuu -vaalisarja on toteutettu koronaohjeiden mukaisesti. Maskit otettiin pois ainoastaan videohaastattelun ja kuvauksen ajaksi, ja silloin noudatettiin turvavälejä.