Hämeenlinna puhuu -vaalisarja: Asukkaat toivovat valtuutetuilta yhteydenpitoa, yhteistyötä ja nuorten ymmärrystä

Hämeenlinna puhuu -vaalisarjan 1. osa: Asukkaat

Juttu jatkuu videon jälkeen

Video kaupungin YouTube-kanavalla.

Hämeenlinnalainen yrittäjä Torsti Nieminen odottaa uudelta valtuustolta yhteistyökykyä yli puoluerajojen. Häntä hämmentävät aika ajoin pitkäksi venyneet valtuuston kokoukset ja päätösten yksityiskohtaisiin sananmuotoihin juuttuminen.

”Jos kokoukset venyvät jopa puoleen vuorokauteen sen vuoksi, että muutamat haluavat vähän muuttaa sanoja, niin eihän siinä ole mitään järkeä”, Nieminen sanoo.

Hän pitää tärkeänä, että valtuutetut edistävät juuri niitä asioita, joita he vaalikampanjassaan lupaavat parantaa.

”Kun tulet valituksi valtuustoon, et nouse meidän kuntalaisten yläpuolelle. Sinun pitää olla sellainen valtuutettu, joka olet luvannut olla, ja kuntalaisten tavoitettavissa. Haluat kuulla kaupunkilaisten näkemyksiä, ja jopa kysyt meidän mielipidettämme, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Lisäksi tulet tapaamaan meitä, myös pitäjiin.”

Nieminen toivoo, että jokainen valtuutettu viestisi, miten häneen saa parhaiten yhteyttä.

Seuraavalta nelivuotiskaudelta Nieminen odottaa muutoksia koulutiloihin. Hänen mielestään osa kouluista on huonossa kunnossa. Lisäksi yrittäjyyden edistäminen vaikuttaisi Hämeenlinnan elinvoimaisuuteen.

Nuoret tarvitsevat kokoontumistilan

”Mielestäni Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto tarvitsee päättäjiä, jotka osaavat viedä myös nuorten asioita eteenpäin. Julkista liikennettä täytyisi uudistaa, koska bussiliput ovat kalliita.”, sanoo hämeenlinnalainen opiskelija Anna Rajala.

Hänen mielestään julkinen liikenne voisi olla jopa maksutonta alle 25-vuotiaille hämeenlinnalaisille. Keskustaa ja toria tulisi elävöittää, ja toriparkkisuunnitelmat olisi syytä hylätä täysin.

”En näe mitään järkeä toriparkissa, koska keskustaan täytyisi saada upeita juttuja kaupunkilaisille. Hämeenlinnassa on jo liikaa maksullisia parkkipaikkoja.”

Rajalan mukaan uuden kaupunginvaltuuston tulisi ymmärtää myös, että nuorisotiloista ja niiden aukioloajoista ei saa leikata.

”Niiden pitäisi olla joka päivä auki. Käyn itse G-nurkan nuorisotilassa, ja se on maanantaisin ja lauantaisin suljettu. On tärkeää, että olisi paikka, minne mennä. Ettei tarvitsisi tylsistyä kauppakeskus Goodmanissa.”

Korona-aika on koetellut nuoria etenkin syyllisyyden näkökulmasta.

”Meitä ei saa syyllistää liikaa, vaan pitäisi miettiä myös vanhempia ihmisiä, jotka viettävät aikaansa baareissa varsin tiiviissä tunnelmissa, kun se alkoholi kuitenkin yhdistää porukkaa.

Päättäjien täytyy liikkua ihmisten parissa

Hämeenlinnan vanhusneuvoston 1. varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Virtanen peräänkuuluttaa vuorovaikutusta uusien valtuutettujen ja kaupunkilaisten välillä. Valtuutettujen tulee kuunnella asukkaita ja asukkaiden vastata, kun kysytään.

”Asioista pitää ottaa selvää ja keskustella ihmisten kanssa, liikkua kaupungilla ihmisten parissa. Vuorovaikutus ei saa olla pelkkiä kyselyjä netissä, vaan päättäjien on myös jalkauduttava ihmisten pariin. Sitten pitää myös toteuttaa asioita, eikä vain kuunnella.

Hän edellyttää myös, että valtuustoon valitut ottavat luottamustehtävänsä tosissaan. Hämeenlinnalaisilla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa päätöksentekoon, koska pienessä kaupungissa on helppo vetää tuttuja päättäjiä hihasta. Lisäksi voi vaikuttaa esimerkiksi vanhusneuvoston ja nuorisovaltuuston kautta.

Virtanen toivoo, että uusi valtuusto laatii pelisäännöt päätöksentekoon. Julkisuudessakin on näkynyt, että joidenkin päätösten toteutuminen jumittaa tai asioista on riitaa.

”Erityisesti minua huolestuttaa lähipalvelujen tilanne. Joudutaanko niistä luopumaan? Pitää todella tarkkaan tutkia, tuleeko lähipalvelujen lakkauttamisesta säästöä vai suurempi haitta.”

Teksti, kuvat ja video: Tia Yliskylä

Hämeenlinna puhuu -vaalisarja on toteutettu koronaohjeiden mukaisesti. Maskit otettiin pois ainoastaan videohaastattelun ja kuvauksen ajaksi, ja silloin noudatettiin turvavälejä.

Hämeenlinna puhuu -vaalisarjan toinen osa