Hämeenlinna rokottaa sitä mukaan kuin rokotetta saadaan – Kulttuuritehtaasta rakennettiin rokotustehdas

Hämeenlinnan kaupunki aloitti väestön joukkorokotukset koronavirusta vastaan viikolla 5 yli 80-vuotiaiden sekä heidän omaishoitajiensa rokotuksilla. Rokotukset aloitettiin pitäjistä ja niitä jatketaan kuluvalla ja ensi viikolla kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehtaalla. Rokotuksia annetaan kuluvan viikon perjantaina myös Lammilla.

Verkatehtaalla rokotuksia hoitaa 5 työparia, joka tarkoittaa yhteensä noin 1100 rokotusta. Kaupungilla olisi valmius rokottaa väestöä nopeamminkin, mutta rokotetta ei ole saatu ennakoitua määrää. Nyt tulisikin väestön malttaa mielensä. Kaikki halukkaat tulevat saamaan rokotteen ajallaan.

Rokotusajanvaraus uudelleen auki lähiviikkoina

Hämeenlinnan kaupungin koronarokotusajanvaraus ei tällä hetkellä ole avoinna. Helmikuun alussa avattu ajanvaraus jouduttiin keskeyttämään koska rokotetta ei riittänyt kaikille.

Ajanvarausnumeron takaisinsoittojonossa oli enimmillään helmikuun alussa noin 1200 henkilöä. Jonoa on saatu purettua sitä mukaa kuin rokotetta saadaan ja rokotusaika voidaan antaa.

Koronarokotuksen ajanvaraus Hämeenlinnassa auennee uudelleen viikolla 9 kansallista rokotusjärjestystä noudattaen. Tästä ilmoitetaan tarkemmin mm. maakunnan yhteisellä koronarokotussivulla.

Kanta-Hämeellä yhteinen rokotussivusto

Oman rokotusryhmän ajanvarauksen alkamista ja rokotusten etenemistä voi Kanta-Hämeessä nyt seurata yhdessä osoitteessa www.koronarokotuksetkantahame.fi.

Sivustolla on aina viimeisin arvio ajanvarauksen aukeamisesta kunnittain tai kuntayhtymittäin. Sivustolla voi myös arvioida mihin rokotusryhmään kuuluu ja saada tarkemmat ohjeet rokotusajan varaamiseen.

Ajanvarauksen aukeamisesta ilmoitetaan myös muissa kanavissa, kuten paikallislehdissä ja kaupungin verkkosivuilla.

Rokotusjärjestys on kansallisesti sovittu

Suomessa kaikki rokotukset toteutetaan valtioneuvoston antaman covid-19 rokotuksia koskevan asetuksen mukaisesti. Säännöt ovat valtakunnalliset, joten yksittäinen kunta, kaupunki tai muu organisaatio ei voi järjestyksen osalta sooloilla. Rokotetta jaetaan Suomessa eritysvastuualueittain (erva) asukaslukuperusteisesti. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri kuuluu TAYS ervaan.

Rokotusjärjestys etenee iäkkäimmistä ikäryhmistä nuorempiin riskiryhmät huomioiden ja viimeisenä vuorossa on muu aikuisväestö.

Paljon kysymyksiä ja hämmennystä on herättänyt se, että rokotetta on alettu antaa myös nuorempien ikäryhmien riskiryhmille. Tämä johtuu siitä, että alle ja yli 70-vuotiaita rokotetaan eri rokotteella, joten ikäryhmiä voidaan rokottaa myös limittäin.

Kotihoidon asiakkaat, joilla ei ole mahdollisuutta mennä väestörokotuksiin, rokotetaan Hämeenlinnassa kotikäynnin yhteydessä. Alle 70-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien kotihoidon asiakkaiden toivotaan kuitenkin osallistuvan väestörokotuksiin.

Tällä hetkellä Kanta-Hämeessä on rokotettu 11 230 henkilöä eli 7,9 % yli 16 vuotiaista kantahämäläisistä. (tilanne 17.2.). Hämeenlinnassa on THL:n kansallisen rokotusrekisterin mukaan 17.2. mennessä rokotettu ykkösrokotteella 2 917 henkilöä ja tehosterokotteen on saanut 945 henkilöä. Tiedot rekisteriin tulevat osin viiveellä.

Koronarokotteita tarjotaan kaikille 16 vuotta täyttäneille. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia.

Koronarokotuksen ajanvarauksen puhelinnumero Hämeenlinnassa on 03 621 9893. Sähköinen ajanvaraus tehdään kansalaisen terveyspalvelun kautta.