Hämeenlinna tähtää kokonaisturvallisuuden kotikaupungiksi

Hämeenlinna tilasi syksyllä 2024 Blic Oy – asiantuntijatoimistolta selvitystyön Hämeenlinnan mahdollisuuksista profiloitua kokonaisturvallisuuden edistäjänä sekä kotikaupunkina Suomessa. Selvitystyöhön johtivat mm. kaupunkistrategian päivitystarpeet, kiinnostus vahvistaa kaupungin roolia Kanta-Hämeen alueellisessa turvallisuus- ja puolustusalan ekosysteemissä ja tarve tuoda näkyväksi Hämeenlinnan luontaisia vahvuuksia. Yhtenä sykäyksenä selvitystyön käynnistämiseen toimi myös vuonna 2024 käyty keskustelu Suomen Nato-jäsenyyden vaikutuksista alueille.

Selvitystyö ajoittuu jatkuvassa muutoksessa olevaan kansainvälispoliittiseen tilanteeseen, Suomen Nato-jäsenyyden alkuvaiheisiin ja toisaalta ajankohtaan, jossa turvallisuuskysymykset ovat nousseet arkipäivän keskusteluihin. Kaupunkien näkökulmasta kyse on paitsi puolustus- ja turvallisuussektoriin liittyvästä elinkeinopolitiikasta ja elinvoimasta, myös tarpeesta hakea parhaita käytäntöjä siviiliyhteiskunnan varautumistyöhön ja väestön henkisen kriisinkestävyyden edistämiseksi. Hämeenlinna haluaa olla rakentamassa entistä turvallisempaa, eheämpää ja vahvempaa yhteiskuntaa.

Hämeenlinnan vahvuudet kokonaisturvallisuuden edistäjänä

Selvitystyön tuloksena Hämeenlinnan mahdollisuudet ottaa merkittävää roolia Suomen kokonaisturvallisuuden mallin edistäjänä ja kehittäjänä nähdään erinomaisiksi. Kaupungin erityisvahvuuksina nähdään muun muassa keskeinen logistinen sijainti, vahvat ja laajat yhteistyösuhteet, koulutustarjonta sekä potentiaali kokonaisturvallisuuteen liittyvien oheistoimintojen, kuten kokousten ja tapahtumien järjestäjänä. Lisäksi Hämeenlinnalla on pitkä ja vahva historia hallinto- ja varuskuntakaupunkina sekä vahva ja edelleen vahvistuva turvallisuus- ja puolustusteollisuusklusteri. Hämeenlinnasta löytyy myös tiloja ja alueita esimerkiksi uusien teknologisten järjestelmien testaukseen tai puitteita tapahtumille. Hämeenlinna on osaltaan mukana kehittämässä Kanta-Hämeen maakunnallista asemaa turvallisuus- ja puolustussektorin maakuntana, ja maakunnan kaupungit tekevät myös yhteistyötä, esimerkiksi Riihimäen kaupungin käynnistämän Define-hankkeen puitteissa.

Yhteistyön ja henkisen kriisinkestävyyden vahvistaminen

Selvitystyön johtopäätöksinä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa on syytä laajentaa ja tiivistää, ja Hämeenlinnan on osaltaan perusteltua laajentaa rooliaan aihealueen kysymyksissä. Lisäksi Hämeenlinnalla on mahdollisuus tarjota uudenlaisia parhaita käytäntöjä kokonaisturvallisuusmallin mukaiseen siviiliyhteiskunnan varautumiseen ja toimia ”henkisen kriisinkestävyyden ja siviilivalmiuden mallikaupunkina”. Kaupunkiin ehdotetaan myös juurrutettavaksi kokonaisturvallisuuteen liittyvää vuosittaista tapahtumaa.

Turvallisuusajattelu on laajentunut viime vuosina merkittävästi ja kokonaisturvallisuuden käsite kattaa maanpuolustuksen ja huoltovarmuuden lisäksi myös esimerkiksi laaja-alaiseen varautumiseen, kansalaisten osallistamiseen ja yhteiskunnan henkiseen kriisinkestävyyteen liittyviä teemoja. Näissä teemoissa Hämeenlinna voi tarjota ratkaisuja myös muille. Kaupungista löytyykin ns. kovan turvallisuuden toimintojen lisäksi monipuolisesti yleistä kriisinkestävyyttä vahvistavia palveluja. Näihin kuuluvat vapaa-ajan palvelut, kulttuuripalvelut ja luontopalvelut. Samalla Hämeenlinna on asumiskaupunkina yksi maan turvallisimmista. Pehmeämpien tekijöiden korostuminen turvallisuusajattelussa vahvistaa entisestään Hämeenlinnan kilpailuetuja.

Selvitystyön perusteella Hämeenlinnassa esitetään kokonaisturvallisuusajattelun tuomista läpileikkaavaksi teemaksi tulevaan kaupunkistrategiaan. Tämä tarkoittaa parhaiden käytäntöjen vakiinnuttamista ja vahvistamista siviiliyhteiskunnan henkisen kriisinkestävyyden edistämiseksi, turvallisuus- ja puolustusteollisuuteen liittyvän elinkeinopolitiikan vahvistamista sekä maakunnallisen ja kansallisen yhteistyön tiivistämistä. Hämeenlinna asemoi itsensä tämän työn kautta kokonaisturvallisuuden kotikaupungiksi.

Lisätietoja

Parviainen Olli-Poika

Tapaamispyynnöt: hallinnon suunnittelija tiia.suontaus@hameenlinna.fi