Hämeenlinna tekee kulttuurilupauksen lapsille

Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti jokaisella lapsella on oikeus kulttuurielämään ja taiteisiin. Tukeakseen lasten kulttuurisia oikeuksia, Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sekä paikallisten kulttuurilaitosten johtajat tekevät yhdessä kulttuurilupauksen lapsille.

Kj Timo Kenakkala allekirjoittaa lastenkulttuurilupauksen.
Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala allekirjoittaa lastenkulttuurilupauksen.

Lastenkulttuuri on vuoden 2020 alusta taatusti ihan lähellä jokaista hämeenlinnalaista lasta, sillä:

  • Lukuvuoden jokaisena lauantaina Hämeenlinnassa on tarjolla laadukasta lastenkulttuuria; näyttelyitä, näytelmiä, työpajoja, konsertteja ja tapahtumia. Viikon kulttuuritärpit kootaan yhteiselle Lasten lauantai -listalle kaupungin verkkosivuille.
  • Hämeenlinnan yhteinen kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuuripolku tavoittaa jokaisen kunnallisen varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen piiriin kuuluvan lapsen vähintään kerran vuodessa. Kulttuuripolku tarjoa kulttuurielämyksiä vierailujen, esitysten ja työpajojen muodossa ihan koko ikäluokalle.
  • Joka vuosi Hämeenlinnassa juhlistetaan lastenkulttuuria Hippalot -taidefestivaaleilla. Hippalot on Suomen vanhin monitaiteinen lastenfestivaali, jonka laaja ohjelmisto sisältää aina runsaasti myös pääsymaksutonta tarjontaa.

Kulttuurisen pääoman kertymisen ja taiteen laajojen hyvinvointivaikutusten vuoksi on tärkeää, että jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus laadukkaisiin kulttuurikokemuksiin ja taiteelliseen itseilmaisuun elämän herkimmässä vaiheessa.

– Annamme lastenkulttuurilupauksen, koska me Hämeenlinnassa haluamme, että yhä useampi lapsi löytää tiensä kulttuuri- ja taide-elämysten pariin. Se on resurssiviisasta. Taide- ja kulttuuri ovat ravintoa lapsen henkiselle kehitykselle ja hyvinvoinnille. Tarjoamalla palveluita nyt, säästämme tulevaisuudessa, toteaa kaupungin lastenkulttuuripäällikkö Minna Haveri.

Hämeenlinnan lastenkulttuurin tunnuskuva

Laaja yhteistyö mahdollistajana

Lasten kulttuurilupauksen sisältö perustuu laajaan yhteistyöhön niin kaupungin oman organisaation sisällä kuin kaupungissa toimivien kulttuurilaitosten kesken. Hämeenlinnan kaupunki kiittää laajaa joukkoa Hämeenlinnan kulttuuri- ja taidetoimijoita, joiden välisenä yhteistyönä lapsiystävällisten toimintojen verkosto rakentuu.

Lasten lauantaiden kulttuuritarjonnassa on edustettuna eri taiteen lajit ja osallistumismuodot. Ohjelmaan mahtuu niin työpajoja, tutustumiskierroksia kuin esityksiäkin. Tapahtumat ovat kaikille avoimia ja suurin osa niistä myös maksuttomia.

Kokonaisuutta koordinoi Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX.

Lasten lauantain mahdollistavat:

  • Hämeen linna ja vankila
  • Hämeenlinnan kaupunginkirjasto
  • Hämeenlinnan kaupunginmuseo (Museo Skogster, Sibeliuksen syntymäkoti, Palanderin talo)
  • Hämeenlinnan Taidemuseo
  • Hämeenlinnan Teatteri
  • Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX
  • Museo Militaria

Aikuinen – tee lupaus lapselle!

Yhtä aikaa kulttuurilupauksen julkistamisen kanssa avataan myös Kulttuurikasvatus alkaa ihan läheltä -kampanja, jonka avulla aikuisia kannustetaan tekemään kulttuurilupaus lapselle.

Kulttuurikasvatus tarvitsee mahdollistajia, sillä ilmainenkaan tarjonta ei tavoita lapsia ilman aikuisten apua. Omien vanhempien lisäksi lupauksia tekemään haastetaan tekemään myös esimerkiksi mummit ja kummit. Kampanjaa edistetään yhteistyössä paitsi kulttuurilaitosten myös järjestötoimijoiden kanssa.

Lisätietoja:
Lastenkulttuuripäällikkö Minna Haveri​
Puh. 040 869 6374, minna.haveri@hameenlinna.fi  
www.hameenlinna.fi/lastenkulttuuri

Lasten lauantai -tapahtumista ja Hämeenlinnan lastenkulttuurista löytyy tietoa verkosta osoitteesta hameenlinna.fi/lastenlauantai ja Facebookista lastenkulttuuriHML.  Lisäksi kahdesti vuodessa ilmestyvää Lasten lauantai -esitettä on jaossa muun muassa ARX:ssa, museoissa, teatterissa, kirjastoissa ja palvelupiste Kastellissa.

Hämeenlinna on lapsiystävällinen kaupunki

Hämeenlinnan kaupunki sai ensimmäisenä Suomessa UNICEFin myöntämän lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen vuonna 2013. Tunnustuksen saa, kun kunta sitoutuu kestävään kehittämistyöhön lasten ja nuorten osallisuuden edistämiseksi. Tunnustus uusittiin vuosina 2015 ja 2017. Tunnustus on nykyisellään voimassa neljä vuotta ja sen uusiminen edellyttää kehittämistyön jatkumista.

Unicefin Lapsiystävällinen kunta-tunnus vaakamuodossa

Lapsiystävällisyydessä on ennen kaikkea kyse ajattelutavasta ja toimintakulttuurista. Lapsiystävällisessä kunnassa lapsia ja nuoria kuunnellaan ja heille tarjotaan monipuolisia osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia.

Lastenkulttuurilupaus