Hämeenlinna testiperheiden silmin

”Siinä juostessa linnan vastarannalla ja kaupunkia katsoessa, juttelimme taas siskon kanssa siitä, miten hyvä paikka Hämeenlinna on asua”, kuvaili hämeenlinnalaisen testiperheen jäsen ajatuksiaan kotikaupungistaan.

Osana Hämeenlinnan uuden kaupunkistrategian valmistelua 18 testiperhettä testasi Hämeenlinnaa 105 päivän ajan kesällä 2021 tehtävänään pohtia, miten Hämeenlinna olisi tulevaisuudessa entistä parempi paikka viihtyä, asua, tehdä työtä ja yrittää.

Testiperheet kirjasivat ajatuksiaan sähköiseen päiväkirjaan kuvien ja sanojen keinoin. Havaintoja kirjattiin muun muassa kaupunkiympäristöön, vapaa-aikapalveluihin ja terveydenhuoltoon liittyen.

Luonto hyvinvoinnin edistäjänä ja vetovoimatekijänä

Testiperheet kommentoivat ahkerasti Hämeenlinnan luontoa. Kaupunkiympäristön siisteys, roska-astioiden runsas määrä sekä uimarantojen pukukopit ja vessat keräsivät kiitosta. Yksi testiperheen jäsen kommentoi uimarantojen siisteyden ja vessojen olevan iso valttikortti ja vetovoimatekijä, ja toinen korosti luonnon hyvinvointivaikutuksia. ”Luonto ja mainiot marjastusmaastot – lähellä meitä kaikkia Hämeenlinnassa”, kiteytti yhden testiperheen jäsen.

Testiperheet tarjosivat myös hyviä kehittämisideoita. Konnarin kuntoportaiden lisäksi Lammille toivottiin uusia kuntolaitteita kuten leuanvetotankoja ja boksia hyppimistä varten. ”Lammilla on vahva luonto-osaaminen Biologisen aseman ja Evon ansiosta, joten erilaisia opastettuja reittejä voisi rakentaa vaikkapa opiskelijatyönä alueelle”, kirjoitti yhden testiperheen jäsen. ”Voisiko kaupungin asumisen markkinoinnissa hyödyntää pitäjien parasta puolta, luonnonläheisyyttä?”, pohti toinen testiperheen edustaja.

Mies ja pikkulapsi sylissään oleva nainen
Elina, Tommi ja Aino tarkastelivat Hämeenlinnaa yrittäjyyden ja työnteon näkökulmasta. ”Oli mielenkiintoista tarkastella omaa kotikaupunkia vähän eri näkökulmasta”, summaa Elina kokemuksiaan testiperhetoiminnasta.

Kahvilat ja kulttuuripalvelut tarjoavat vaihtelua arjen keskelle

Kokeilussa oli mukana kahviloita, jotka olivat suosittuja käyntikohteita testiperheiden keskuudessa. Monet perheet käyttivät muun muassa Villa Marengin ja Kahvila Dois Amoresin palveluita. Huomiota kiinnitti maistuvien herkkujen lisäksi ystävällinen palvelu, liikuntarajoitteisten huomioiminen ja lapsiystävällisyys.

Myös Hämeenlinnan kirjasto, taidemuseo ja uimahalli, kulttuurikeskus ARX sekä Luontouttaja tarjosivat tekemistä kesän aikana. ARXin värilaboratorion todettiin tuovan elämään vaihtelua ja mahdollisuuden tavata muita lapsiperheitä. Palveluissa arvostettiin myös kaupungin ja yrittäjien yhteistyötä, mistä toimivaksi esimerkiksi mainittiin Luontouttajan ja perhetyöntekijän tapaamiset.

Monipuolinen asumis- ja matkailukaupunki

Hämeenlinna näyttäytyy testiperheiden kokemusten valossa kaikkiaan monipuolisena asumis- ja matkailukaupunkina.

”Pohdin jälleen sitä, miten arkea helpottavaa on, kun lähes kaiken tarpeellisen saa Hämeenlinnasta eikä tarvitse lähteä esim. vaateostosten vuoksi muualle”, kiteytetään yhdessä päiväkirjamerkinnässä.

Testiperhetoiminta päättyi syksyllä, mutta perheiden havainnot kulkevat mukana kaupungin strategian valmistelussa, ja suurin osa testiperheistä haluaa osallistua jatkossakin Hämeenlinnan tulevaisuuden suunnitteluun asukasnäkökulmasta.

www.hameenlinna.fi/testiperheet

Lue koko Arjessa mukana -asukaslehti