Hämeenlinnalaisessa hoivakodissa koronatartunta

Hämeenlinnalaisen Mainiokoti Larin Kyöstin iäkkäällä asukkaalla todettiin COVID-19-tartunta maanantaina 14. syyskuuta Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Potilas tuli huonovointisuuden vuoksi iltapäivällä päivystykseen ja otettiin välittömästi osastohoitoon.

Kaikki muut kyseisen hoivakodin asukkaat ja henkilöstö pyritään testaamaan koronavirustartunnan varalta tiistain 15. syyskuuta aikana. Hoivakodissa on yhteensä 35 asukasta.

Tartuntaketjun jäljittäminen käynnistyi välittömästi tartunnan havaitsemisesta, mutta toistaiseksi ei ole selvää, mistä asukas on tartunnan saanut. Hän on palveluasumisen asukas, joka on liikkunut omatoimisesti myös hoivakodin ulkopuolella.

– Kyseessä on ensimmäinen koronavirustartunta kantahämäläisissä hoivakodeissa. On selvää, että tilanne on vakava niin potilaan kuin mahdollisesti tartunnalle altistuneiden iäkkäiden henkilöiden osalta, toteaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tiedote 15.9.2020

Yksikköön asetettu vierailukielto

Mainiokotiin on asetettu vierailukielto ja myös muu ei-kiireellinen kontaktointi yksikköön on tauolla. Yksikön asukkaat eivät saa toistaiseksi poistua yksiköstä ja henkilökunta on ohjeistettu minimoimaan liikkuminen vain yksikön ja kodin välille. Yksikön henkilökunta on käyttänyt suojavarusteita ohjeiden mukaisesti.

Yksikön yhteisiä tiloja ja kosketuspintoja siivotaan ja desinfioidaan tehostetusti. Ruokailu toteutetaan kertakäyttöasioista ja pyykkejä ja roskia ei lähipäivinä käsitellä.

Hämeenlinnan kaupunki ostaa yksiköstä ikäihmisten hoivan palveluita. Hämeenlinnan muissa ikäihmisten hoivakodeissa ei ole todettu tartuntoja.

Lisätiedot/Hämeenlinnan kaupunki:
Satu Ala-Kokko, johtaja, ikäihmisten palvelut, Hämeenlinnan kaupunki, puh. 03 621 2554, satu.ala-kokko@hameenlinna.fi
Outi Hämäläinen, avosairaanhoidon ylilääkäri, Hämeenlinnan kaupunki, puh. 03 621 9910, outi.hamalainen@hameenlinna.fi