Hämeenlinnan kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalkinnot 2022

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta on päättänyt myöntää vuoden 2022 kulttuuripalkinnon Hämeenlinnan Tanssin Tehdas ry:lle ja liikuntapalkinnon Jouko Koskiselle.

Hämeenlinnan Tanssin Tehdas ry:n perustama, vuonna 2014 aloittanut Tehdas tanssii -festivaali on kasvattanut kokoaan ja merkitystään, ja on nykyisin valtakunnallisestikin noteerattu nykytanssin tapahtuma. Verkatehtaalta eri puolille kaupunkia laajentuneen tapahtuman ohjelma koostuu mm. tanssiesityksistä, huippuopettajien tanssikursseista sekä kaikille kaupunkilaisille avoimista Torijameista.

”Haluamme jakaa palkinnon kaupunkilaisten kanssa”, kertovat Tehdas tanssii -festivaalin taiteelliset johtajat Tanja Kunnari ja Tuula Penttilä. Odotettavissa on upeita elämyksiä mm. ulkoilmaesitysten muodossa, kun festivaali järjestetään kahdeksatta kertaa ensi elokuussa.

”Nojaamme yhä festivaalin alkuvuosien ajatuksiin tanssin hyvää tekevästä voimasta ja paikallisen tanssikulttuurin nostamisesta.”

Jouko ”Jokke” Koskinen on hämeenlinnalaisen urheilun Grand Old Man, joka on edelleen juoksu-urheilun keskushenkilö, valmentaja ja kaikille avoimien juoksutapahtumien järjestäjä. Koskinen on ollut aktiivinen toimija ja innostaja 70-luvun alusta saakka. Hänet tunnetaan erityisesti paikallisen urheilun eteen tekemästään vapaaehtoistyöstä.

”Oli tämä palkinto aika iso yllätys. Kai tässä jotain on tehty oikein ja liikuteltu hämeenlinnalaisia ja vähän muitakin.” Jouko Koskinen muistuttaa myös talkootyön merkityksestä:
”On erittäin hyvä asia, että kaupunki muistaa myös talkooihmisiä, sillä seuroille he ovet erittäin tärkeitä.”

Hämeenlinnalaisten innostaminen kulttuurin ja liikunnan pariin on tärkeää ja tulee vielä korostumaan koronan jälkeen. Kulttuuri- ja liikuntapalkinnoilla sivistys- ja hyvinvointilautakunta nostaa esille tekijöitä, joiden omasta innostuksesta on syntynyt tapahtumia ja perinteitä, jotka ovat vuosien kuluessa vaikuttaneet positiivisesti monien ihmisten elämään.

”Positiivinen ote lisää positiivisuutta, osallistuminen lisää osallisuutta, ilo liikunnasta ja kulttuurista lisää iloa. Sitä me tarvitsemme. Iso kiitos palkinnon saajille ilon, positiivisuuden ja osallisuuden kokemuksen kasvattamisesta hämeenlinnalaisten keskuudessa”, summaa sivistys- ja hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Helena Lehkonen.