Hämeenlinnan kaupungin museot juhlivat Hämeenlinnan kaupungin perustamispäivää

Hämeenlinnan kaupunki perustettiin 19.1.1639 Hämeen linnan juurelle. Kaupungin syntymäpäivänä Hämeenlinnan taidemuseoon ja Hämeenlinnan kaupunginmuseon kohteisiin pääsee maksutta. Museot ovat avoinna normaalisti, mutta asiakasmääriä rajoitetaan.

Kaupunginmuseon kohteiden ohjelma

Museo Skogsterin yläkerrassa Ennen kaikki ei ollut paremmin -näyttelyssä pohditaan, millaista oli asua ja elää Hämeenlinnassa sata vuotta sitten? Tuolloin Suomi oli köyhä kehitysmaa, joka oli juuri käynyt läpi repivän sisällissodan. Miten elämä Suomessa ja Hämeenlinnassa on muuttunut viimeisen sadan vuoden aikana ja ovatko asiat muuttuneet paremmiksi vai huonommiksi? Ennakkotiedoista poiketen näyttely on esillä 4.9.2022 saakka. Museo Skogsterin alakerrassa Ooh, Hämeenlinna! -näyttelyssä hauskojen skuuppien takaa paljastuu tarujakin ihmeellisempiä totuuksia Hämeenlinnasta.

Palanderin talossa sukelletaan hämeenlinnalaisen sivistyneistön elämään sata vuotta sitten. Kotimuseossa kierretään talon emännän, tyttären tai piian johdolla puolen tunnin välein. Viimeinen kierros klo 15.30. Palanderin talo avoinna 19.1.2022 klo 12–16.

Sibeliuksen syntymäkodissa tutustutaan nuoren Jean Sibeliuksen elämään Hämeenlinnassa. Hämeenlinnalaislähtöinen Sibelius asui lapsuutensa ja nuoruusvuotensa Hämeenlinnassa, kunnes 19-vuotiaana muutti Helsinkiin opiskelemaan.

Taidemuseon ohjelma

Hämeenlinnan taidemuseon molemmissa näyttelytiloissa on esillä monimuotoinen kattaus nykytaidetta. Keltaisessa Engel-rakennuksessa on esillä 3.4.2022 asti ARS FENNICA 2021 -näyttely. Se esittelee viiden pohjoismaisen ARS FENNICA 2021 -palkintoehdokastaiteilijan Eija-Liisa Ahtilan (Suomi), Anne-Karin Furunesin (Norja), Jesper Justin (Tanska), Viggo Wallensköldin (Suomi) sekä Magnus Wallinin (Ruotsi) teoksia. Sveitsiläisen kuraattorin, kriitikon ja taidehistorioitsijan Hans Ulrich Obristin valitsema ARS FENNICA 2021 -palkinnonsaaja julkistetaan helmikuussa 2022. Myös yleisö voi äänestää suosikkiaan näyttelyssä.

Punatiilisessä Lohrmann-rakennuksessa on esillä 16.10.2022 asti Elämän äärellä -näyttely. Sen ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Z-sukupolvea edustavat nuoret Hämeenlinnan taidemuseoon talletetusta Niemistö-kokoelmasta. Nuoret ovat tehneet näyttelyn, joka ravistelee ja antaa elämyksiä sekä nostaa esille nuoria puhuttelevia teemoja: identiteetti, mielenterveys, tasa-arvo, paineet yhteiskunnan odotuksista – odottaako tulevaisuudessa utopia vai dystopia? Näyttelystä löytyy jännitystä ja rauhaa, järjestystä ja kaaosta, kantaaottavuutta, huumoria, elämää ja kuolemaa. Elämän äärellä -näyttelyn ajan Hämeenlinnan taidemuseoon on ilmainen sisäänpääsy alle 25-vuotiaille.

Lisätietoja

Hämeenlinnan kaupunginmuseo: Museo Skogster, Palanderin talo ja Sibeliuksen syntymäkoti
Anna-Kaisa Ek, amanuenssi, 050 4717 915, anna-kaisa.ek@hameenlinna.fi

Hämeenlinnan taidemuseo:
Soile Ollikainen, amanuenssi, 040 722 9186, soile.ollikainen@hameenlinna.fi