Hämeenlinnan kaupunginmuseon järjestämä Säästöpankkipäivän talousseminaari

Kohta helpottaa – miten taantumasta selvitään?

Hämeenlinnan kaupunginmuseon järjestämä Säästöpankkipäivän talousseminaari käsittelee talouden nykytilaa. Miten lama vaikuttaa meihin? Kauanko taantuma kestää ja muuttuuko se lamaksi? Voiko niukkuudesta syntyä jotain hyvää? Miten selvitä ahdingosta?

Maksuton seminaari järjestetään Hämeenlinnan Raatihuoneella lauantaina 14.10.2023 klo 13–16.

Hämeen Sanomien taloustoimittaja Arno Juutilainen suhteuttaa nykyistä taantumaa menneisiin taantumiin ja tulevaisuuden näkymiin otsikolla ”Lama on kaikkien lama”. Juutilainen pohtii, miksi talous romahtaa aina aika ajoin lamaan. Peittävätkö mustat joutsenet yllättäen taivaan? Onko ihmisillä taipumus välillä sotkea raha-asiansa? 

Takuusäätiön viestintä- ja neuvontajohtaja Minna Mattila neuvoo mitä tehdä, kun velat saavat taloudesta yliotteen ja raha-asiat mutkistuvat. Ammattijärjestäjä Auli Pulli kertoo taustoja tavaran kertymiselle. Miksi tavara tulee ovesta sisään, mutta ei mene samasta ovesta ulos? Hän kertoo myös, mistä ja miten tavaran vähentämisen voi aloittaa.

Pelastusarmeijan kapteenit Seppo J. Takala ja Tuula Takala avaavat, ketkä juuri nyt tuntuvat tarvitsevan apua ja miten apu kulkeutuu perille. Näkökulmana on ”jos haluamme parempaa tulevaisuutta, meidän täytyy muuttaa nykypäivä. ”Pienikin hyvä teko on parempi kuin suurenmoinen aikomus.” Luotsi-säätiön työvalmentaja Ulla Ojala kertoo, millaisen uuden elämän tekstiili voi kierrätyksessä saada ja mitä kotitalouksien kannattaa ottaa huomioon tekstiilien kierrättämisessä.

Seminaarin ohjelma

13–13.05 Avaussanat: museonjohtaja Tuija-Liisa Soininen

13.05–13.50 Arno Juutilainen, taloustoimittaja, Hämeen Sanomat:
Lama on kaikkien lama 

Talous romahtaa aina aika ajoin lamaan. Miksi? Peittävätkö mustat joutsenet yllättäen taivaan? Onko ihmisillä taipumus välillä sotkea raha-asiansa? 

13.50–14.00 tauko

14.00–14.30 Minna Mattila, johtaja (viestintä ja neuvonta) Takuusäätiö:  
Kun raha-asiat mutkistuvat

Mitä sitten tehdä, kun velat saavat taloudesta yliotteen?

14.30–15.00 Auli Pulli, ammattijärjestäjä:
Miksi tavaraa kertyy?

Taustoja tavaran kertymiselle. Miksi tavara tulee ovesta sisään, mutta ei mene samasta ovesta ulos? Mistä ja miten tavaran vähentämisen voi aloittaa?

15–15.30 Seppo J. Takala ja Tuula Takala, kapteenit, Pelastusarmeija:
Ketkä tarvitsevat apua ja miten apu kulkeutuu perille?

Jos haluamme parempaa tulevaisuutta, meidän täytyy muuttaa nykypäivää – Pelastusarmeijan vähävaraisten avustustyö Hämeenlinnassa.

15.30–16.00 Ulla Ojala, työvalmentaja, Työvalmennussäätiö Luotsi:
Tekstiilien kierrätyksen monet mahdollisuudet

Millaisen uuden elämän tavara voi kierrätyksessä saada? Mitä kotitalouksien kannattaa ottaa huomioon tekstiilien kierrättämisessä?

Tervetuloa keskustelemaan ajankohtaisista talouden teemoista!

Lisätiedot

Museolehtori Annaliina Granqvist, etunimi.sukunimi@hameenlinna.fi, puh. 040 869 6264