Hämeenlinnan kaupunki on mukana energiansäästöviikolla

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään 9.–15.10.2023. Hämeenlinnan kaupunki on mukana energiansäästöviikolla.

Hämeenlinnan kaupunki on ollut mukana kuntien energiatehokkuussopimuksessa vuodesta 2019 lähtien, jonka aikana kaupunki on tehnyt suunnitelmallista energiatehokkuustyötä energiankulutuksen vähentämiseksi. Energiatehokkuus on huomioitu kiinteistöjen päivittäisessä käytössä, yksittäisissä projekteissa kuin myös uudis- ja peruskorjausrakennushankkeissa.

Energiatehokkuustoimenpiteitä kaupungin kiinteistöissä

Vuoden 2023 aikana Hämeenlinnan kaupunki on ollut toteuttamassa useita energiatehokkuustoimenpiteitä. Merkittävämpinä toimenpiteinä on ollut kolmen ison kiinteistön maakaasulämmityksen korvaaminen maalämmöllä. Maalämmön piiriin tulee tänä vuonna Iittalan, Luolajan ja Kirkonkulman koulut. Rakenteilla olevan Hämeenlinnan yhteiskoulun uudisrakennushankkeen lämmitysmuoto tulee olemaan maalämmön ja kaukolämmön hybridi. Hybridilämmitysjärjestelmässä maalämmöllä katetaan kiinteistön tilojen peruslämmöntarve ja kaukolämmöllä lämmityksen huipputehon ja lämpimän käyttöveden tarve.

Vuoden 2023 aikana olemassa olevissa kiinteistöissä on kehitetty ilmanvaihdon ohjausta uusien toimintojen kautta. Jatkossa kaupungin kiinteistöiden kiinteistöteknisten järjestelmien toimintaa pyritään optimoimaan tarvetta vastaavaksi olosuhdemittauksiin perustuen. Lisäksi tavoitteena on lisätä tulevaisuudessa kiinteistöjen älykkyyttä mahdollistamalla energian kysyntäjousto sekä kiinteistötekniikan analytiikka- ja automatiikkatoimintoja.

Kuntalaisille neuvontaa energiansäästöön

Energiansäästövinkkeihin voit tutustua astetta-alemmas -kampanjan verkkosivuilla. Astetta alemmas-sivustolla on säästövinkkejä niin yksityishenkilöille asumiseen ja liikkumiseen kuin myös taloyhtiöille ja yrityksille.

Kanta-Hämeen alueella pientaloille, taloyhtiöille ja yrityksille on lisäksi saatavilla maksutonta ja puolueetonta energianeuvontaa neuvoo.fi sivustolla.