Hämeenlinnan kaupunki saamassa ystävyyskaupungin Ukrainasta

Hämeenlinnan kaupunki on solmimassa ystävyyskaupunkisopimuksen ukrainalaisen Sumyn kaupungin kanssa. Sumy on maakuntansa keskuskaupunki, ja tavoitteena on pitkäjänteinen ja monipuolinen kaupunkikumppanuus.

Sumy on n. 256 000 asukkaan kaupunki Ukrainan koillisosassa, Psel-joen rannalla. Sumyn kaupunki on myös Sumyn alueen hallinnollinen keskus ja siellä sijaitsee mm. Sumyn valtionyliopisto, Ukrainan pankkiakatemia ja Sumyn kansallinen maataloustieteellinen yliopisto. Kaupunki on kärsinyt merkittävästi Venäjän aloitettua hyökkäyssodan 24. helmikuuta 2022.

Hämeenlinnan kaupunki on lähestynyt Sumyn kaupunkia solmiakseen ystävyyskaupunkisuhteen. Sumyn kaupunki on vastannut myöntävästi ehdotukseen yhteistyön sopimiseksi. Ystävyyskaupunkineuvotteluja käydään parhaillaan Hämeenlinnan kaupungin, Sumyn kaupungin sekä Suomen Ukrainan suurlähetystön yhteisinä keskusteluina.

”Olemme hakeneet kumppania, jonka kanssa voimme toimia pitkäjänteisesti, ja yhdessä saksalaisen ystävyyskaupunkimme Cellen ja Sumyn kanssa muodostamme ringin, joka mahdollistaa verkostomaisen yhteistyön myös humanitaarisessa avussa sekä tulevaisuudessa muissakin asioissa. Sopimus allekirjoitetaan ajallaan hallituksen päätösten jälkeen”, toteaa kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen.

”Lähetimme perjantaina Cellen pormestarin kanssa avustuslähetykset matkaan vieraillessani Saksassa. Cellelle kyseessä oli jo kahdeksas avustusrekka ja Hämeenlinna osallistui tähän 38 000 eurolla.”

Sumy sijaitsee koillis-Ukrainassa ja alue on ollut jatkuvien sotatoimien kohteena. Näin ollen myös apu menee sinne missä sitä kipeimmin tarvitaan.

Hämeenlinnan kaupungilla on tällä hetkellä 11 virallista ystävyyskaupunkia. Viimeisin sopimus on vuodelta 2019 Luccan kaupungin kanssa.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus käsittelee asiaa 18.12.2023 kokouksessaan. Katso kokouksen esityslista verkkopalvelustamme.

Lisätietoja