Hämeenlinnan kaupunki toimii koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi

Hämeenlinnan kaupungin valmiusjohtoryhmä on ryhtynyt lisätoimenpiteisiin koronavirusepidemian vuoksi ja sen laajenemisen hillitsemiseksi kaupungissa. Kaupungin valmiusryhmä, pandemiajohtoryhmä ja toimialojen valmiusryhmät seuraavat tilannetta jatkuvasti ja reagoivat tarvittaessa muuttuvaan tilanteeseen. Kaupungin valmiusryhmänä toimii kaupungin johtoryhmä kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan johdolla.

Kaupungin henkilöstön matkustusohje päivitetty

Kaupungin henkilöstön matkustusohje on 13.3.2020 päivitetty matkustus- ja työskentelyohjeeksi. Kaikesta työmatkustuksesta ulkomaille pidättäydytään toistaiseksi ja tapaamiset hoidetaan mahdollisimman pitkälle etäyhteyksin.

Myös kotimaan työmatkustusta vältetään ja suositaan etäyhteyksiä aina kun työtehtävät sen sallivat. Matkoilta palaavat tekevät etätöitä kaksi viikkoa esimiehen kanssa sovitusti. Mikäli flunssan oireita on, jäädään kotiin, ilmoitetaan esimiehelle ja otetaan virka-aikana yhteys puhelimitse omalle terveysasemalle.

Jo aiemmin kaupunki on perunut kansainväliset tilaisuudet ja vierailijaryhmät. Nyt ohjetta on päivitetty koskemaan myös kotimaisia vierailijaryhmiä.

Asiakastapaamiset ikäihmisten palveluissa, lastensuojelussa ja työllisyyden palveluissa hoidetaan ensisijaisesti sähköisiä työvälineitä käyttäen. Jos on pakko tavata kasvokkain, niin tapaamisen yhteydessä ei kätellä, ei olla lähikontaktissa ja huolehditaan erittäin hyvästä käsihygieniasta.

Kaupungin omiin ympärivuorokautisiin hoivakoteihin vierailukielto

Viruksen riskiryhmiä, iäkkäitä ja sairaita, tulee suojella kaikin tavoin koronatartunnalta. Hämeenlinnan kaupunki on määrännyt 13.3.2020 vierailukiellon kaupungin omiin ympärivuorokautisiin hoivakoteihin (ikäihmiset, vammaiset henkilöt). Lisäksi kaupunki suosittelee samanlaista kieltoa yksityisiin hoivakoteihin.

Sairaaloissa, palvelukodeissa tai iäkkäiden kotona sairaana tai edes lievästi flunssaoireisena vierailua pyydetään välttämään. Jos on hengitystieinfektion oireita ja jos on palannut ulkomailta, ei tule vierailla lainkaan.

Koulut ja päiväkodit toimivat normaalisti

Toistaiseksi päiväkodit ja koulut ovat avoinna. Mikäli tarve yksiköiden sulkemiselle tulee, informoimme siitä huoltajia viipymättä. Muistutamme, että on erityisen tärkeää huolehtia, että lapsi ei tule vähäisessäkään flunssassa päivähoitoon tai kouluun. Mikäli lapsi vaikuttaa kipeältä tai sairastuu kesken hoito- tai koulupäivän, ottaa henkilöstö yhteyttä huoltajiin ja pyytää lapsen hakemista kotiin.

Päivitys kaupungin valmiusryhmän 13.3.2020 antamaan tiedotteeseen koskien ulkomailta palaavia lapsia:

Ulkomailta palaavat lapset jäävät kotiin kahdeksi viikoksi eivätkä mene kouluun tai päiväkotiin.  Jos huoltaja on ollut ulkomailla, mutta lapsi on ollut kotimaassa ja on oireeton, lapsi voi mennä päiväkotiin tai kouluun.

Hämeenlinnan kaupungin valmiusryhmä, 14.3.2020

Perusopetus

Koulun ulkopuolinen toiminta

Koulujen oma toiminta

 • Koulujen keväälle suunnitellut juhlat, vanhempainillat, jne. siirretään myöhempään ajankohtaan. Kevätjuhlien järjestämisestä tiedotetaan myöhemmin.

Varhaiskasvatus

Päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa siivoukseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Pyydämme teitä huoltajia kiinnittämään erityistä huomiota omien ja lastenne käsien pesuun huolellisesti ennen ja jälkeen hoitopäivän. Niin ikään päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa kiinnitämme huomiota käsihygieniaan lasten kanssa.

Varhaiskasvatuksessa emme järjestä tänä keväänä vanhempainiltoja, perhetapahtumia, retkiä (pois lukien retket lähimetsiin), juhlia tai muita tilaisuuksia, joissa ihmiset kokoontuvat yhteen. Päiväkotien ulkopuolella tapahtuvat Kulttuuripolkuun liittyvät tapahtumat keskeytetään. Kevätjuhlista tiedotamme vielä myöhemmin.

Muu lapsiin ja nuoriin liittyvä toiminta

 • Koulujen tiloissa tapahtuva taideharrastus- ja nuorisotoiminta jatkuu
 • Ohjaamo jatkaa toimintaansa toistaiseksi normaalisti
 • Kouluilla toimivat nuorisotilat: toiminta jatkavat normaalisti, muut suljetaan (Iittala, Nurkka, Bunkkeri)
 • Liikuntalukkari -toiminta loppuu kevään osalta
 • Lasten kulttuurikeskuksen (ARX) näyttelytoiminta jatkuu. Työpajatoiminta suljetaan kevään osalta.
 • Nuorisotoimen kuntosalivuorot lakkaa ja kaupungin kesäajan tapahtumat siirretään syksyyn (Kesäloma Express ym.)

Muu koulutus

Kulttuuri

Kirjastot ja museot pidetään auki, mutta yleisötapahtumat kuten opastukset ja ryhmävaraukset perutaan.

Hämeenlinnan kaupunginmuseon tiedote
Hämeenlinnan taidemuseon tiedote

Verkatehtaan järjestämät tapahtumat perutaan 26.3.2020 saakka. Kaikki lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARXin järjestämät Lasten lauantait perutaan toistaiseksi. Hämeenlinnan Teatterin esitykset perutaan 14.3.-31.3.2020 väliseltä ajalta.

Liikunta

 • Hämeenlinnan uimahallit ja niiden yhteydessä olevat kuntosalit ja liikuntatilat suljetaan pääsiäiseen asti.
 • Ohjattujen liikuntaryhmien kausi keskeytetään. Jäähallit pidetään normaalisti käytettävissä vakiovuorokauden loppuun ainakin 31.3.2020 asti.
 • Kuntosalit suljetaan pitäjissä ja Loimua Areenalla pääsiäiseen asti.
 • Temppulaari ja yleisöluistelut peruutetaan loppukevään osalta.

Päivämääräkohtaiset tarkennukset päivittyvät liikuntahallien verkkosivuille.

Kaupunki suosittaa siirtämään isommat tilaisuudet

Kaikki Hämeenlinnan kaupungin järjestämät tilaisuudet ja tapahtumat perutaan toukokuun loppuun saakka. Kaupunkilaisia kehotetaan seuraamaan muiden tapahtumanjärjestäjien tapahtumien tilannetta tapahtumajärjestäjien omista kanavista.

Monitoimitilojen ulkopuolinen käyttö lopetetaan toistaiseksi (Voutila-keskus), ja lisäksi kaupunki suosittelee että Kumppanuustalon ja Läntisen Kumppanuustalon tilaisuudet perutaan, mutta tilat pidetään auki.

Valtioneuvosto on torstaina 12.3.2020 antanut suosituksen, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka.

Tätä tiedotetta päivitetään tilanteen edetessä ja on luettavissa osoitteesta www.hameenlinna.fi/koronavirus

Lisätiedot:
kaupunginjohtaja Timo Kenakkala, puh. 03 621 2900, timo.kenakkala@hameenlinna.fi 

apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo, puh. 03 621 2300, juha.isosuo@hameenlinna.fi 

Hämeenlinnan kaupungin ohjeet karanteeniin