Hämeenlinnan kirjastossa tapahtuu

Hämeenlinnan kirjastoissa juhlistetaan valtakunnallista kirjaston päivää järjestämällä kirjaston päivän jatkot maanantaina 20.3.2023 kirjaston maksuttomien palvelujen kunniaksi.

Kaikille avointa ohjelmaa järjestetään Hämeenlinnan pääkirjastossa sekä Hauhon, Kalvolan, Lammin, Nummen, Rengon ja Tuuloksen lähikirjastoissa.

Pääkirjastossa tuolijumpataan aamupäivällä, tanssitaan lounasdiscossa vartti sekä tehdään musiikkimatka maailman ympäri päätyen sattumanvaraisesti musiikin eri kolkkiin.

Kirjastossa voi tutustua e-aineistoihin, kokeilla virtuaalilaseja, laulaa karaokea sekä pelata konsoli- ja lautapelejä. Lapset saavat lainata ja palauttaa kirjoja melkein oikeasti leikkikirjastossa.
Koko perheelle on pystytetty Harry Potter-piste, jossa sukelletaan Tylypahkaan.

Opastettuja kierroksia

Kirjaston tiloja ja palveluja esitellään opastetuilla kirjastokierroksilla. Lainattavien esineiden näyttelypöydästä voi lainata vaikka scootin tai padelmailat. Hiljaisuus hoitaa Silent Reading Party -huoneessa, jossa voi nauttia rauhasta lukien ja palapelejä kooten.

Illalla lukupiiri kutsuu kaupunkilaisia jakamaan omia lukukokemuksia ja Kirjaston Kinopiiri katsomaan yhdessä japanilaisen elokuvan, Drive My Car.

Pääkirjastossa ja lähikirjastoissa kaikenikäiset voivat osallistua kirjaston tuotteiden arvontaan kirjoittamalla
runoreseptin mukaan hienon, hassun, liikuttavan tai ties millaisen sattumarunon.

Lähikirjastoissa pelataan päivän aikana lautapelejä, katsotaan elokuvia, juodaan kahvit tai luetaan ja kootaan palapelejä rauhallisesta tunnelmasta nauttien.

Verkkokirjastosta osoitteesta vanamo.finna.fi löytyy kirjaston päivän jatkojen tarkka ohjelma, kellonajat ja lähikirjastojen ohjelmatarjonta.

Kirjasto tarjoaa keväällä avointa ja maksutonta opastusta ja työpajan kaikille podcastien tekemisestä, musiikin äänittämisestä ja studion käytöstä kiinnostuneille. Tervetuloa mukaan!

Hämeenlinnan pääkirjastossa opastuksia ja työpaja äänitysstudion monenlaiseen käyttöön

Keskiviikkona 22.3 klo 17-20 Mediametka ry:n pajassa suunnitellaan ja toteutetaan oma äänitallenne eli podcast. Podcast voi olla tavanomainen haastattelu, tietovisa, yksinpuhelu tai mikä tahansa muu äänellä tuotettava asia. Podcastit tehdään alusta loppuun yhdessä ja osallistujat pääsevät myös kokeilemaan äänittämistä ja studion käyttämistä kirjaston äänitysstudiossa musiikkiteknologiopiskelijan opastuksella.

Podcast-pajaan voi ilmoittautua mukaan sähköpostitse jenni.penttinen@hameenlinna.fi tai WhatsAppilla 0504770752.

Mediametka ry on valtakunnallinen käytännön mediakasvatusta edistävä ja eri-ikäisten omaa audiovisuaalista kulttuuria tukeva asiantuntijajärjestö.

Musiikin äänittämisestä ja studion käytöstä kiinnostuneiden kannattaa suunnata avoimille Studioklinikoille tiistaina 28.3. tai 25.4. alkaen klo 17. Matalan kynnyksen Studioklinikalla voit kysyä mieltäsi askarruttavia isoja tai pieniä kysymyksiä äänitykseen ja studioon liittyen. Studion käyttöä on opastamassa ja kysymyksiin vastaamassa hämeenlinnalaisen Sound Supreme –studion tuottaja Janne Saksa. Studioklinikoille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Podcast-paja ja Studioklinikat ovat osa Etelä-Suomen aluehallintoviraston tukemaa Tiloissa! -hanketta, jossa tarjotaan hämeenlinnalaisille elämyksiä ja oppimista pääkirjaston uusituissa tiloissa. Hankkeen pääpainotus on asiakkaiden omassa sisällöntuotannossa ja osallistumisessa, sekä kirjaston digiperustaisissa palveluissa.

Kirjailijavieraana Joel Haahtela

Maanantaina 27.3. klo 17.30-18.30 kirjailija Joel Haahtela vierailee Hämeenlinnan pääkirjastossa. Hän kertoo uutuusromaanistaan Yö Whistlerin maalauksessa (2023) informaatikko Ilkka Marjasen haastattelussa pääkirjaston Kirjastotorilla.

Uutuusromaani vangitsee lukijan mysteerin ääreen. Se näyttää toiveemme, pelkomme ja niiden takaa säteilevän rakkauden.

Romaanin kertoja on vakuuttunut, ettei elä vuotta pidempään. Hän on päättänyt työstää perhoskirjan ikivanhalla painotekniikalla 1600-luvun tyyliin, jättää maailmaan jotain kaunista.

Hän matkustaa Yorkshiren rannikolle tapaamaan kirjeystäväänsä Sergeitä, erakoitunutta venäläisemigranttia ja perhoskerääjää. Sergein talossa, perhoskokoelman äärellä, Whistlerin maalauksen lumossa miehet jakavat syksyiset päivät, jotka paljastavat heidän kipeimmät muistonsa.

  • Millaisten kuvitelmien varaan rakennamme elämämme?
  • Voiko ihminen koskaan olla vapaa?
  • Mitä tapahtuu Whistlerin yössä?

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton, sen järjestää kirjasto.