Hämeenlinnan muuttoliike vahvasti plussalla

Hämeenlinnan väestö kasvaa toista vuotta peräkkäin ja erityisesti kuntien välinen muuttovoitto (+233) näyttää valoisalta. Tilastokeskuksen 22.9. julkaiseman elokuun ennakkotietojen mukaan Hämeenlinnan väestö on kasvanut yhteensä 214 asukkaalla tammi-elokuun aikana.

Maahanmuutto mukaan lukien Hämeenlinna teki muuttovoittoa vuoden kahdella ensimmäisellä kolmanneksella yhteensä 340 asukasta, mutta syntyvyys oli 126 matalampi kuin kuolleisuus, mikä laski kokonaismuutosta. Syntyvyydessäkin on kuitenkin havaittavissa hieman kasvua vuodesta 2019.

Hämeenlinnan väkiluku kasvoi myös vuonna 2019, yhteensä 101 asukkaalla. Tuolloin muuttovoitto eli kuntien välinen ja maahanmuutto yhteenlaskettuna oli 338 asukasta.

Vuosina 2018-2020 hyvään kasvuun lähtenyt muuttoliike on ohittanut luonnollisen väestönkehityksen tappion. Muuttovoiton kasvussa saattaa olla merkkejä muustakin muutoksesta, sillä Hämeenlinna on tehnyt alkuvuonna ennen opiskelijoiden muuttoa kotimaisessa muutossa voittoa jopa Helsinkiä (+193) enemmän.

Hämeenlinnan väestönkasvun suurimpana haasteena, kuten laajasti Suomessa muuallakin, on ollut viime vuosina laskenut syntyvyys ja väestön ikääntymisen myötä kasvanut kuolleisuus.

Lisätiedot:
Erityissuunnittelija Ismo Hannula, Hämeenlinnan kaupunki