Hämeenlinnan pääkirjaston tulevia ekotapahtumia

Kierrätyksen teemapäivä perjantaina 3.3.2023

Kiertokapulan ympäristökouluttajat jakavat vinkkejä jätteiden lajitteluun ja niiden kierrätykseen liittyvissä kysymyksissä pääkirjaston yläaulassa klo 10–15. Samalla pääsee testaamaan jätteiden lajittelutaitoja sekä kokeilemaan Seppo-pelejä. 

Kirjojen, pelien ja palapelien vaihtopöytä on pääkirjaston yläaulassa klo 10–19. Vaihtopöytään voi tuoda vaihdettavaksi 1–2 kappaletta kirjoja, 1 pelin tai 1 palapelin. Henkilökunnalla on oikeus valita pöytään tulevat tavarat, otamme vastaan vain puhtaita ja hyväkuntoisia kirjoja. Emme ota vastaan esimerkiksi tietosanakirjoja. Peleissä ja palapeleissä on oltava kaikki osat tallella. Vaihdossa saa ottaa niin monta kirjaa, peliä tai palapeliä kuin haluaa. Jos kaikille vaihtopöydän aineistoille ei löydy ottajaa päivän aikana, kirjasto päättää niiden jatkosijoituksesta.

Päivään sisältyy myös pukeutumishaaste. Pukeudu päivän teeman mukaisesti kierrätettyihin tai muuten ekologisiin ja eettisiin asuihin. Kirjaston oma ‘muotitoimittaja’ haastattelee ihmisiä ja kyselee tarinoita asujen takana. Tarinoita ja kuvia julkaistaan kirjaston somekanavissa. 

Kehityksen teemapäivä maanantaina 6.3.2023

Ekokumppanit järjestävät yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin ja Energiaviraston kanssa ilmaista energianeuvontaa Hämeenlinnan pääkirjastolla klo 15–17. Pönkki-tilassa on klo 15 alkaen esitys rakennusten energiansäästöstä. Yläaulassa on klo 15.30–17 energianeuvontaa. Tilaisuudessa voi kysyä rakennuksen energia-asioista, kuten: lämpöpumpun valinta ja hankinta, säätöjen ja käyttötapojen vaikutus energiankulutukseen, rakennuksen rakenteelliset energiatehokkuustoimet, kulutusjoustotoimet eli kulutuksen ajoittaminen ja apua tarjousten vertailuun. 

Luotsi-säätiö esittelee toimintaansa yläaulassa klo 16–17.30. Valmennuspalveluiden päällikkö Sonja Aarnio tulee kertomaan tekstiili- ja muusta kierrätyksestä. 

Timo Huhtamäen luento Leino-salissa klo 17.30–18.30. Aiheena: Kiertotalous ja käytetyn tavaran kauppa nyt ja tulevaisuudessa. 

Timo Huhtamäki on kiertotalouden ammattilainen ja nykyisin kiertotalous- ja verkkokauppayhtiö Emmy Clothing Companyn toimitusjohtaja. Timo on aiemmin toiminut Suomen suurimman käytetyn tavaran markkinapaikan Tori.fin johdossa ja sitä ennen saunayhtiö Harvian, elintarvikeyhtiö Raision ja luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon erikoistuneen Biolan Oy:n markkinointijohtajana. 

Luennollaan Timo saattelee kuulijat nopeasti kasvavan ja kehittyvän kiertotalouden pariin ja avaa erityisesti käytetyn tavaran kaupan lähihistoriaa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta esimerkkien valossa, ja valottaa kiertotalouden mahdollisuuksia Suomen kansantaloudelle. 

Ekoteemainen käsityöiltapäivä lauantaina 11.3.2023

Tarjolla on erilaisia työpajoja, joissa pääsee matalalla kynnyksellä korjaamaan vanhaa, kokeilemaan uutta ja ottamaan kantaa. 

Kinnasneulatekniikka haltuun! Klo 13–15. Tutustutaan jo keskiajalla tunnettuun käsityötaitoon, kinnasneulatekniikkaan. Työpajan vetäjänä toimii Taina Latvanne, joka tuo mukanaan kinnasneuloja harjoittelua varten. Ota omat langat mukaan. 

Kysy ja korjaa -työpaja klo 12–15. Onko vaatteessa, pehmolelussa tai muussa tekstiilissä reikä, jonka haluaisit korjata? Ota korjattava vaate, sukka tai pehmolelu mukaan, ja tule korjaamaan se avoimeen työpajaan muotoilija Veera Jussilan opastamana. Tarjolla on apua korjaamisen opettelemiseen, työvälineisiin ja tsemppiä paikkaamisen aloittamiseen. 

Radikaalit ristipistot klo 12–15. Radikaalit ristipistot HML on feministinen ompeluseura, joka kokoontuu Hämeenlinnassa vaihtuvissa paikoissa vaihtuviin aikoihin. Toiminta on järjestäytymätöntä, maksutonta ja kaikille avointa. Kokoontumisissa voi kirjoa tai tehdä muita kantaaottavia käsitöitä. Jokainen määrittelee itse oman radikaaliutensa tason. Omat välineet voi ottaa mukaan. Mukana on myös yhteisiä välineitä, joita voi lainata. 

Novellikoukku klo 12–15. Työpajojen lisäksi voit ottaa oman käsityösi mukaan ja tulla rentoutumaan kirjaston Novellikoukkuun kuulemaan erilaisia novelleja.