Hämeenlinnan taidemuseo osallistuu taidefestivaali Hippaloille

Elokuun ensimmäisellä viikolla to-su 3.–6.8.2023 Hämeenlinnassa Verkatehtaan alueella vietetään Lasten taidefestivaali Hippaloita. Hippaloiden järjestämisestä vastaa Kulttuurikeskus ARX, mutta myös Hämeenlinnan taidemuseo on mukana menossa. Taidemuseon näyttelytiloissa ja sen pihapiirissä (Viipuritie 2, Hämeenlinna) on ohjelmaa jokaisena päivänä koko perheelle.

Kassu Halosen säveltämän ja Vexi Salmen sanoittaman Ruma ankanpoikanen -musiikkiteoksen kantaesitys Hippaloilla

Hämeenlinnan taidemuseossa kuullaan osana Hippaloiden ohjelmaa kantaesitys Kassu Halosen säveltämästä ja Vexi Salmen sanoittamasta Ruma ankanpoikanen -musiikkiteoksesta. Vexi Salmi riimitteli teoksen H. C. Andersenin alkuperäistarinaa mukaillen. Kustannusosakeyhtiö Tammi julkaisi tarinan kirjana kuvataiteilija Tiina Kivisen kuvittamana vuonna 1998. Musiikkiteoksen esittävät Juulia Kawka (laulu ja perkussiot) sekä Anna Tikka (piano).  

Esitykset toteutuvat 3.6.8. päivittäin klo 14.0014.45 taidemuseon punatiilisessä Lohrmann-rakennuksessa. Esityksiin on ilmainen sisäänpääsy ja esitys sopii kaikenikäisille. Yleisömäärää esityksiin joudutaan rajaamaan ja paikat täytetään saapumisjärjestyksessä.  

Tanssitaiteilija Vilja Hynnisen liikkeelliset tuokiot vauvoille ja aikuisille  

Museon Lohrmann-rakennuksen alakerrassa on esillä Ryömi, konti – Viesti vauvuudesta -näyttely. Hippaloiden aikana näyttelytilassa järjestetään vauvoille ja heidän aikuisilleen tarkoitettuja liikkeellisiä tuokioita aikuisille 3.–6.8. klo 10.30–11.00. Tuokioissa liikutaan ohjatusti vauvan kanssa näyttelytilassa pehmeiden patjojen päällä. Liikkeellisen tuokion tarkoitus on tarjota kehollisen kohtaamisen hetkiä vauvan ja aikuisen välillä.  

Tuokiot on suunnattu vauvoille, jotka eivät vielä kävele sujuvasti yhdessä oman aikuisen kanssa. Alaikäraja osallistujille on 6 kk. Tuokiot ohjaa tanssitaiteilija ja varhaiskasvatuksen opettaja Vilja Hynninen. Liput liikkeellisiin tuokioihin maksavat 9 € (lapsi ja aikuinen yhteensä). Lisätietoja lipuista

Havumetsän vihreä -maalaustyöpaja museon pihassa  

Havumetsän vihreä -maalaustyöpajassa Hämeenlinnan taidemuseon pihassa tutkitaan Berndt Lindholmin maisemamaalausten innoittamana vihreää väriä ja kokeillaan, miten saadaan sekoitettua kaunis, luonnollinen havumetsän väri. Oma teos, jossa pääosassa ovat vihreän eri sävyt maalataan ulkona. Sateen sattuessa käytössä on katettu tila.  

Työpaja on maksuton ja sopii kaikenikäisille. Se toteutetaan non-stop-mallisena 3.–6.8. klo 11–14.  Työpajan on suunnitellut kuvataiteilija Petri Silvonen, joka ohjaa työskentelyä yhdessä kahden kuvataiteilijan, Suvi-Tuulia Forssénin ja Olli Larjon, kanssa. 

Museon Hippalot-ohjelmaan osallistuvat saavat vierailla näyttelyissä maksutta samana päivänä

Hämeenlinnan taidemuseon Hippalot-ohjelmaan osallistuvat pääsevät vierailemaan museon kaikissa näyttelyissä maksutta osallistumispäivänä. Lohrmann-rakennuksen alakerrassa on esillä Ryömi, konti – Viesti vauvuudesta -näyttely, joka on kontattava tilateos ja erityisesti vauvoille ja vauvaperheille suunnattu elämystilallinen kokonaisuus. Tilaan ryömitään tai kontataan vauvaoven kautta. Teoksen ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Porissa sijaitsevan lastenkulttuurikeskus Kruunupään taiteilijat, joilla on pitkä kokemus taidetyöstä vauvojen kanssa. Näyttely on esillä 22.10.2023 asti.

Lohrmann-rakennuksessa on myös esillä 22.10.2023 asti Vexi Salmi ja ystävät – Teoksia Vexi Salmen kokoelmasta -näyttely, joka esittelee kattavan kokonaisuuden Vexi Salmen (21.9.1942 Hämeenlinna – 8.9.2020 Helsinki) keräämästä mittavasta taidekokoelmasta, jonka hän lahjoitti synnyinkaupungilleen ja sen taidemuseolle vuonna 2010 yhdessä puolisonsa Katri Wanner-Salmen kanssa.

Keltaisessa Engel-rakennuksessa on esillä Berndt Lindholm (1841–1914) – Polkuja maisemaan -näyttely. Loviisassa syntynyt Lindholm tunnetaan erityisesti metsä- ja rannikkoaiheisista maisemamaalauksistaan. Näyttely valottaa Berndt Lindholmin kehittymistä opiskeluajoista yhdeksi Suomen ja Ruotsin keskeisistä maisemamaalareista. Esillä on taiteilijan uran kannalta merkittävien teosten ja taiteilijalle tunnusomaisten metsä- ja merimaisemien lisäksi varhaisia teoksia, piirustuksia ja luonnoksia. Näyttely on esillä 17.9.2023 asti.

Lisätietoja Hippaloista