Hämeenlinnan taidemuseon 70-vuotisjuhlavuoden Meidän valintamme -näyttely päättyy 11.9.2022

Hämeenlinnan taidemuseon taidekokoelmat ovat uskomaton aarreaitta, johon taidemuseon henkilökunta on 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi yhdessä sukeltanut valitsemaan Meidän valintamme -näyttelyn teokset. Näyttelyn teoksissa kohdataan ihmisyyden eri puolia; kriisejä, erillisyyttä, elämän varjopuolia ja pimeyttä mutta myös rakkautta, toivoa sekä läheisyyttä. Tarkastelussa on myös ihmisen suhde luontoon ja koko kosmokseen. Näyttely on auki 11.9.2022 asti.

Näyttely esittelee kokoelman teoksia eri aikakausilta kokoelman kultakauden helmistä aina 2000-luvulle, taidemuseon kokoelman viimeisimpiin hankintoihin. Monet kävijöiden rakastamat teokset, kuten Carl Gustaf Hellqvistin Tyttö kukkivalla niityllä (1883) sekä näyttelyä valmistellessa ajankohtaiseksi noussut Eero Järnefeltin Idän myrskyssä (Omakuva, 1894), osoittautuivat myös taidemuseon työntekijöiden suosikeiksi. Kokoelmien viimeaikaiseen kartuntaan kuuluvat mm. Maija Helasvuon Äiti ja poika -veistos (2008) sekä Jarmo Mäkilän Karanteeni (Quarantine) (2020) -teos.

Näyttelyyn voi tutustua monella tapaa – joko itsenäisesti kierrellen, tai valmiita reittikarttoja hyödyntäen

Mukana on muun muassa Henkilökunnan valinnat -reitti joka sisältää sekä nykyisten että entisten työntekijöiden valitsemia teoksia, sekä teosten ja runojen vuoropuhelua sisältävä runoreitti.

Myös yleisö on valinnut näyttelystä lempiteoksiaan, ja he ovat kirjoittaneet niistä näyttelyn yläkerrassa sijaitsevaan kirjaan. Esimerkiksi Carl Gustaf Hellqvistin Tyttö kukkivalla niityllä (1883) teoksesta on kirjoitettu seuraavasti:

”Ihanan kesäinen, seesteinen ja kiireetön tunnelma, paljon valoa ja luontoa ja hienoja siveltimenvetoja.”
”Luonnollinen ja tarkka kuvaus. Taideteos, joka on elävä ja aikaa kestävä. Niin kaunis teos!”
”Kaikki se kauneus, rauha, viattomuus, kaikki edessä…”

Teokset ovat myös puhutelleet ajankohtaisuudellaan. Yksi uusimmista teoshankinnoista, Jarmo Mäkilän Karanteeni (Quarantine) (2020) herätti seuraavia ajatuksia:

”Ajankohtainen, oivaltava katse ihmisyyteen. Ihminen voi viihdyttää itseään monin tavoin. Musiikilla ja kirjoilla voi tavoittaa jotain yhteistä, mutta vahvimmin ihminen on ihminen vain yhteydessä toisiin ihmisiin.”
”Teos viestittää taitavasti aikamme haasteista ihmisyyden näkökulmasta.”

Tulevat opastukset

Sunnuntaina 11.9. pidämme kaksi opastusta Meidän valintamme -näyttelyssä.

  • Klo 13.00 opastus saksaksi (15 min)
  • Klo 14.00 opastus suomeksi (45 min)

Samalla pääsylipulla pääsee katsomaan Elämän äärellä -näyttelyä, joka on esillä 16.10. asti. Tulevat opastukset Elämän äärellä -näyttelyyn:

Sunnuntaina 4.9.

  • Klo 13.00 opastus ruotsiksi (15 min)
  • Klo 14.00 opastus suomeksi (45 min)

Keskiviikkona 7.9.

  • Klo 14.00 kuraattorikierros suomeksi (20 min)

Lisätietoja Hämeenlinnan taidemuseon verkkosivuilta