Hämeenlinnan taidemuseon Berndt Lindholm (1841–1914) – Polkuja maisemaan -näyttelyn ruotsinkielinen erikoisopastus torstaina 31.8.2023 klo 17

Hämeenlinnan taidemuseon Berndt Lindholm (1841–1914) – Polkuja maisemaan -näyttelyn ruotsinkielinen erikoisopastus torstaina 31.8.2023 klo 17 on kielikylpymatka taiteilijan elämään. 

Hämeenlinnan taidemuseossa voi tutustua tarkemmin tuntemattomaksi jääneen mestarin Berndt Lindholmin (1841–1914) taiteeseen ruotsiksi to 31.8.2023 klo 17. Erikoisopastuksen toteuttaa Hämeenlinnan taidemuseon kokenut opas Kim Lindertz, joka toivottaa tervetulleeksi paikan päälle erityisesti ne, joiden ruotsin kieli on ruosteessa.

Ruotsin kielen kylpymatka

Heinäkuussa ensimmäisen kerran toteutettu erikoisopastus sai yleisöltä hyvää palautetta ja paikalle saapui useita taiteen ystäviä treenaamaan ruotsinkieltään. Erikoisopastuksesta voikin sanoa, että se on kuin ruotsin kielen kielikylpymatka metsä- ja rannikkoaiheisista maalauksista tunnetun Lindholmin elämään nuoresta taiteilijanalusta yhdeksi Suomen ja Ruotsin keskeisimmistä taidemaalareista.  

Berndt Lindholm oli niin Suomen kuin Ruotsin taidekentällä omana aikanaan arvostettu, mutta myöhemmin historiankirjoituksen katveeseen jäänyt kuvataiteilija. Loviisassa syntynyt Lindholm opiskeli taidetta 1860-luvulla Saksassa ja Ranskassa.

Lindholm muutti 1876 Göteborgiin ja toimi siellä taiteilijana sekä Göteborgin taidemuseon intendenttinä ja taidekoulun johto- ja opetustehtävissä. Samalla hän kuitenkin säilytti yhteyden Suomen taide-elämään osallistumalla näyttelyihin ja käymällä vilkasta kirjeenvaihtoa Suomen taide-elämässä tuolloin vaikuttaneiden ihmisten kanssa.

Berndt Lindholmin maalaus

Berndt Lindholm: Ilta metsässä / Kväll I skogen / Evening in the Forest 1892–93
öljy kankaalle / olja på duk / oil on canvas
Viipuri-säätiö, Hämeenlinnan taidemuseo / Viborg Stiftelsen, Tavastehus konstmuseum / Viipuri Foundation, Hämeenlinna Art Museum
Photo: Reima Määttänen, Hämeenlinnan taidemuseo / Tavastehus konstmuseum / Hämeenlinna Art Museum

Hämeenlinnan taidemuseon Lindholm-näyttely pohjautuu Suomen Kulttuurirahaston tukemaan FT Teppo Jokisen tutkimukseen Berndt Lindholmista. Tutkimus on ensimmäinen perusteellinen taiteilijaa käsittelevä taidehistoriallinen esitys. Se tuo uutta tietoa Berndt Lindholmin elämästä, hänen taiteellisista pyrkimyksistään ja tuotannostaan, sekä näiden suhteesta aikaansa ja aikalaisiinsa. Tutkimus ilmestyi Kustannusosakeyhtiö Parvsin julkaisemana kirjana näyttelyn yhteydessä. Kirjaa on myynnissä taidemuseon museokaupassa. 

Berndt Lindholm (1841–1914) – Polkuja maisemaan erikoisopastus on Hämeenlinnan taidemuseon Engel-rakennuksessa ja kuuluu pääsylipun hintaan. Opastuksen kesto on noin 45 min. 

Näyttelyn muut opastukset

Hämeenlinnan taidemuseon yleisöopastuksia järjestetään viikoittain keskiviikkoisin, lauantaisin sekä sunnuntaisin. Suomenkieliset opastukset ovat klo 11.30 ja klo 14, ruotsin- ja englanninkieliset ovat klo 13.

Opastukset vuorottelevat Berndt Lindholmin (1841–1914) – Polkuja maisemaan ja Vexi Salmi ja ystävät -muistonäyttelyn kesken. Suomenkieliset opastukset ovat kestoltaan 30–45 min, ruotsin- ja englanninkieliset noin 15 min. Lisätietoja opastuksista sekä opasvarauksista taidemuseon verkkosivuilta.