Hämeenlinnan taidemuseon Elämän äärellä -näyttely päättyy 16.10.2022

15–20-vuotiaat nuoret ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Hämeenlinnan taidemuseon Lohrmann-rakennukseen nykytaiteen näyttelyn Elämän äärellä, joka varmasti ravistelee. Näyttely on auki 16.10.2022 asti.

Elämän äärellä -näyttely esittelee laajan kokonaisuuden Hämeenlinnan taidemuseoon talletetusta Niemistö-kokoelmasta, jonka pohjalta nuoret suunnittelivat parhaan näyttelyn ikinä. Kokoelma on Suomen merkittävimpiä ja se sisältää noin 600 teosta, lähinnä suomalaisilta ja pohjoismaisilta taiteilijoilta. Nuoret ovat tutustuneet kokoelman teoksiin ja keskustelleet kokoelman kerääjien, Leena ja Kari Niemistön kanssa, sekä tavanneet taiteilijoita, kuraattoreita ja museon ammattilaisia.

Näyttelyn toteuttamiseen valitut nuoret kuraattorit ovat päättäneet näyttelyn teemat, teokset, ripustuksen ja visuaalisen ilmeen. Elämän äärellä -näyttely nostaa esille nuoria puhuttelevia teemoja: identiteetti, mielenterveys, tasa-arvo, paineet yhteiskunnan odotuksista – odottaako tulevaisuudessa utopia vai dystopia? Nuorten tekemä rohkea näyttely antaa elämyksiä: mukana on jännitystä ja rauhaa, järjestystä ja kaaosta, kantaaottavuutta, huumoria, elämää ja kuolemaa.

Näyttelyssä on 105 teosta 52 taiteilijalta. Nuoria puhuttelivat erityisesti edesmenneen Juhani Linnovaaran (1934–2022) teokset, sekä Emma Ainalan (s. 1989), Perttu Saksan (s. 1977), Markus Copperin (1968 –2019), Aurora Reinhardin (s. 1975) ja Jyrki Parantaisen (s. 1962) tuotanto.

Nuoret kuraattorit ovat: Aino Hahl, Eeda Haveri, Veena Karjalainen, Leevi Korpela, Ella Kuusa, Fanny Lehtinen, Riku Lehtonen, Väinö Lemmetyinen, Otto Linko, Oona Loikkanen, Kaj Matilainen, Emma Mills, Olli Ojala, Lauri Rajala, Luca Reinikainen, Helmi Riippi, Viivi Ruotsalainen, Elina Ryhänen, Mia Sarja, Eemil Susi, Rosa Toivanen, Tuuli Toivonen, Boris Tuominen, Jenniina Tuuliainen sekä Tytti Vuori.

Elämän äärellä -näyttelyn ajan Hämeenlinnan taidemuseoon on ilmainen sisäänpääsy alle 25-vuotiaille.

Hämeenlinnan taidemuseon johtaja Jenny Valli pitää erityisen tärkeänä sitä, että nuoret oppivat itsenäisen elämänvaiheen kynnyksellä käymään taidemuseossa ja käyttämään taidetta: ”Taiteen äärellä nuoret voivat peilata omia tunteitaan, rakentaa identiteettiään ja yrittää ymmärtää maailmaa. Vapaa sisäänpääsy mahdollistaa sen tasa-arvoisesti kaikille nuorille merkittävässä elämänvaiheessa.”

Sunnuntaina 9.10. kaksi opastusta Elämän äärellä -näyttelyssä

  • Klo 13.00 opastus saksaksi (15 min)
  • Klo 14.00 opastus suomeksi (45 min)

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Viestintäsuunnittelija Emma Valjakka
Puh. 046 920 6056
emma.valjakka@hameenlinna.fi