Hämeenlinnan taidemuseon näyttelyissä esitellään vuonna 2024 ajankohtaista nykytaidetta ja museon taidekokoelman helmiä

Hämeenlinnan taidemuseon vuoden 2024 näyttelyt esittelevät niin ajankohtaista nykytaidetta kuin Hämeenlinnan taidemuseon taidekokoelmien helmiäkin. Museon kesänäyttely, uusi Hämeenlinnan taidemuseon, Tampereen taidemuseon sekä Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan yhteistyössä toteuttama Taidevaltakunta-biennaali käynnistyy Hämeenlinnan taidemuseossa sekä Kanta-Hämeessä ja on avoinna yleisölle 14.6.–8.9.2024. Näyttely levittäytyy Hämeenlinnan taidemuseon molempiin rakennuksiin sekä julkiseen tilaan Hämeenlinnassa. Biennaali näkyy myös Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen alueella.  

Syksyllä avautuvissa näyttelyissä keskitytään museon kokoelmiin. Lokakuussa Hämeenlinnan taidemuseon punatiilisessä Lorhmann-rakennuksessa avautuu Hämeenlinnan taidemuseon yli 8000 teoksen taidekokoelmasta ammentava Kokoelmanäyttely vol. 1–3. Keltaisessa Engel-rakennuksessa taas avautuu marraskuun loppupuolella Laila Karttunen ja elämän väriraidat -näyttely, joka esittelee kuva- ja tekstiilitaiteilija Laila Karttusen (1895–1981) tuotantoa luonnoksista ryijyihin ja öljyvärimaalauksista tekstiiliteoksiin.

Taidevaltakunta-biennaali 14.6.–8.9.2024 

Hämeenlinnan taidemuseossa ja Kanta-Hämeessä kesällä 2024 toteutuva ensimmäinen Taidevaltakunta-biennaali tutkii, miltä tulevaisuuden Taidevaltakunta näyttää taiteilijoiden silmin. Annamme biennaalissa taiteelle ja taiteilijoille tulevaisuusvallan. Kesällä 2024 toteutuvaan biennaalinäyttelyyn valittiin 31 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää 271 hakijasta. Valittujen teosten myötä biennaali ulottuu myös Taidevaltakunnan muille maakunta-alueille. 

Taiteilija- ja teosvalinnoista vastasi ensimmäistä hakua varten koottu valintaraati. Siihen osallistui Taidevaltakunnan taustamuseoiden edustajien lisäksi viisi ulkopuolista asiantuntijajäsentä, jotka valittiin mukaan raatiin avoimen haun kautta. Valintaraati ilahtui hakemuksien myönteisestä suhtautumisesta tulevaisuuteen. Dystooppisten näkymien rinnalla hakemuksissa eli myös usko ja toivo paremmasta tulevaisuudesta.  Taiteilijat ja tarkempaa tietoa biennaalista julkistetaan tammikuussa 2024. 

Hämeenlinnan taidemuseo, Tampereen taidemuseo sekä Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva toteuttavat Taidevaltakunnan yhteistyössä osana alueellista taidemuseotyötä. Kahden vuoden välein toteutettava kuvataiteen biennaali vuorottelee eri maakunnissa. Ensimmäinen Taidevaltakunnan järjestämä biennaalinäyttely nähdään Hämeenlinnassa ja Kanta-Hämeessä 2024. Tampereelle ja Pirkanmaalle biennaali levittäytyy 2026 ja vuonna 2028 Lahteen ja Päijät-Hämeeseen. Lisätietoja: www.taidevaltakunta.fi 

Kokoelmanäyttely vol. 1–3, 10.10.2024 – kevät 2026

Hämeenlinnan taidemuseon Lohrmann-rakennuksessa avautuu 10.10.2024 Kokoelmanäyttely vol. 1–3, joka kääntää näkökulmaansa taidemuseon Engel-rakennuksessa vaihtuvan näyttelyn rytmissä ja vuorovaikutuksessa sen kanssa. Osa teoksista sekä näyttelytekstien painopiste vaihtuvat kahdesti näyttelyn aikana. Näyttelyn eri osien teemat lomittuvat toisiinsa mutta kuitenkin niin, että näyttely on aivan eri alussa ja lopussa. Kokoelmanäyttelyn ytimen muodostaa Hämeenlinnan taidemuseoon talletettu Niemistö-kokoelma, joka sisältää suomalaista ja pohjoismaista taidetta 1950-luvulta nykypäivään asti.

Hämeenlinnan taidemuseo hallinnoi yli 8000 teosta sisältävää taidekokoelmaa, johon kuuluu teoksia Suomen taiteen kultakauden tärkeimpien taiteilijoiden merkkiteoksista nykytaiteen parhaimmistoon sekä Hämeen seudulla vaikuttaneiden taiteilijoiden teoksiin. Hämeenlinnan taidemuseon monipuolinen, useita eri kokonaisuuksia sisältävä kokoelma on aarreaitta täynnä tarinoita, ihanteita ja aatteita.

Laila Karttunen ja elämän väriraidat 21.11.2024 – 4.5.2025

Hämeenlinnan taidemuseossa avataan 22.11.2024 Laila Karttunen ja elämän väriraidat -näyttely. Näyttelyssä nähdään Karttusen tuotantoa luonnoksista ryijyihin ja öljyvärimaalauksista tekstiiliteoksiin.

Laila Karttunen (1895 – 1981) oli taiteilijana kiinni ajassa. Karttunen katsoi yhtä aikaa menneisyyteen ja tulevaisuuteen, säilyttäen vanhaa ja kokeillen uutta. Karttunen teki määrätietoista tutkimustyötä luovien perinteiden säilyttäjänä, keräten katoavia talonpoikaistekstiilien tekniikoita ympäri Suomea.

Hän myös otti sulavasti haltuunsa kansainväliset taiteen virtaukset kubismista op-taiteeseen. Karttusen käsissä langat kasvoivat aikansa nykytaiteeksi, ja osaksi modernin suomalaisen taiteen tarinaa. Hän omien sanojensa mukaan ”maalasi langoilla”. Kaikki teokset ovat Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmasta.

Lisätiedot ja tiedustelut:

Soile Ollikainen
vs. museonjohtaja, Hämeenlinnan taidemuseo 
puh. (0)40 7229186
sole.ollikainen@hameenlinna.fi

Riikka Kuittinen
amanuenssi
Hämeenlinnan taidemuseo
puh.  040 557 2534
riikka.kuittinen@hameenlinna.fi