Hämeenlinnan taidemuseon tulevat näyttelyt vuonna 2023

Hämeenlinnan taidemuseon vuoden 2023 näyttelyohjelmassa nähdään 1800-luvun maisemalaarin Berndt Lindholmin teoksista koottu näyttely, kuvataiteilija Camilla Vuorenmaan (s. 1979) yksityisnäyttely sekä Suomen Puupiirtäjien Seuran 10-vuotisjuhlanäyttely.

Museon kesänäyttely jatkaa Hämeenlinnan taidemuseon suomalaisen maisemamaalauksen pioneerien näyttelyjen sarjaa ja esittelee kattavasti maisemamaalari Berndt Lindholmin taidetta. Maisemamaalareidemme eturiviin 1800-luvulla kuulunut Berndt Lindholm oli oman aikansa arvostettu, mutta myöhemmin historiankirjoituksen katveeseen jäänyt kuvataiteilija. Engel-rakennuksessa kesäkuussa avautuva näyttely pohjautuu FT Teppo Jokisen tekemään taidehistorialliseen tutkimukseen Berndt Lindholmin elämästä; hänen taiteellisista pyrkimyksistään, tuotannostaan ja näiden suhteesta omaan aikaansa ja aikalaisiinsa.

Kuvataiteilija Camilla Vuorenmaan yksityisnäyttely avautuu Hämeenlinnan taidemuseon Engel-rakennuksessa lokakuussa 2023. Vuorenmaan taiteen keskipisteessä on ihminen ja hänen teoksensa käsittelevät usein ihmisyyteen ja inhimillisyyteen liittyviä kysymyksiä, kuten yksilön selviytymistä, kollektiivisesti jaettuja kokemuksia, myyttejä ja tarinoita. Hänen tulevan näyttelynsä teoksissa keskeisenä teemana on perhe ja perhekuvat. Vuorenmaa tunnetaan erityisesti puukaiverrukseen pohjatuvista suurikokoisista maalauksistaan, joiden rikas pinta syntyy kaivertamalla, maalaamalla ja piirtämällä puulevylle.

Marraskuussa 2023 Lohrmann-rakennuksessa avautuu Suomen Puupiirtäjien Seuran 10-vuotisjuhlanäyttely. Puupiirros on grafiikan muodoista vanhin, mutta tämän näyttelyn puupiirrokset ovat elävää nykytaidetta. Puu materiaalina ja puupiirtämisen tarjoamat mahdollisuudet punoutuvat näyttelyn teoksissa erilaisiin teemoihin henkilöhistorioista luontokatoon.

Näyttelyohjelmistossa jatkavat myös vuoden 2022 aikana avautuneet Käännekohta – suomalaisia 1950–60-lukujen kirjankansia ja ajan innoittamaa kuvataidetta -näyttely Engel-rakennuksessa huhtikuun 2023 loppuun sekä Ryömi, Konti – Viesti vauvuudesta ja Vexi Salmi ja ystävät -näyttelyt Lohrmann-rakennuksessa lokakuun 2023 loppupuolelle.

Berndt Lindholm
9.6.–17.9.2023
Hämeenlinnan taidemuseo, Engel-rakennus

Hämeenlinnan taidemuseossa avautuu suomalaisen maisemamaalarin Berndt Lindholmin (1841–1914) taidetta kattavasti esittelevä näyttely 9.6.–17.9.2023. Näyttely pohjautuu FT Teppo Jokisen tekemään taidehistorialliseen tutkimukseen Berndt Lindholmin elämästä; hänen taiteellisista pyrkimyksistään, tuotannostaan ja näiden suhteesta omaan aikaansa ja aikalaisiinsa. Suomen Kulttuurirahasto on rahoittanut tutkimusta.

Maisemamaalareidemme eturiviin 1800-luvulla kuulunut Berndt Lindholm oli oman aikansa arvostettu, mutta myöhemmin historiankirjoituksen katveeseen jäänyt kuvataiteilija. Lindholm muutti 1876 Göteborgiin ja toimi siellä taiteilijana maalaten pääasiassa Ruotsin länsirannikon ranta- ja metsämaisemia. Hän toimi myös Göteborgin taidemuseon intendenttinä ja taidekoulun johto- ja opetustehtävissä. Samalla hän kuitenkin säilytti läheisen yhteyden Suomen taide-elämään.

Näyttely jatkaa Hämeenlinnan taidemuseon suomalaisen maisemamaalauksen pioneerien näyttelyjen sarjaa (Werner Holmberg 2017, Hjalmar Munsterhjelm 2019). Näyttelyssä on esillä teoksia valtakunnan merkittävimpien taidemuseoiden, säätiöiden ja yksityisessä omistuksessa olevista taidekokoelmista.

Camilla Vuorenmaa
20.10.2023–21.4.2024
Hämeenlinnan taidemuseo, Engel-rakennus

Kuvataiteilija Camilla Vuorenmaan (s. 1979, Tampere) taiteen keskipisteessä on ihminen ja hänen teoksensa käsittelevät usein ihmisyyteen ja inhimillisyyteen liittyviä kysymyksiä, kuten yksilön selviytymistä, kollektiivisesti jaettuja kokemuksia, myyttejä ja tarinoita. Hämeenlinnan taidemuseoon esille tulevan näyttelyn teoksissa keskeisenä teemana perhe ja perhekuvat.

Uusimissa teoksissaan Camilla Vuorenmaa siirtynyt käsittelemään suoremmin omaan elämäänsä ja elämänhistoriaansa liittyviä teemoja. Niissä taiteilijan omat lapsuuden kokemukset, muistot, pelot ja ilot heijastuvat ja sekoittuvat nykyhetken kokemukseen ja arkielämään. Teosten aiheina toimivat esimerkiksi nuoruudessa tärkeiden toimintaelokuvien naissankarit sekä perheeseen, vanhemmuuteen ja äitiyteen liittyvät teemat. Taiteilijaa inspiroi myös fantasiamaailma ja hänen teoksissaan sille tyypillinen sadunomainen todellisuus kohtaa realismin, tuoden niihin mukaan myös pimeän fantasian eli kauhun tunnelmia. Samalla teosten muotokielessä on tapahtunut muutos kohti abstraktiota ja ei-esittävämpää ilmaisua.

Vuorenmaa tunnetaan erityisesti puukaiverrukseen pohjatuvista suurikokoisista maalauksistaan, joiden rikas pinta syntyy kaivertamalla, maalaamalla ja piirtämällä puulevylle. Hänen teoksensa levittäytyvät usein myös tilaan seinämaalausten muodossa. Taitelijan monimuotoinen tuotanto sisältää lisäksi maalauksia kankaalle, tilateoksia, taidegrafiikkaa sekä videoteoksia.

Suomen puupiirtäjien seuran näyttely
24.11.2023–19.5.2024
Hämeenlinnan taidemuseo, Lohrmann-rakennus

Hämeenlinnan taidemuseossa nähdään Suomen Puupiirtäjien Seuran 10-vuotisjuhlanäyttely talvikaudella 2023-24.

Puupiirros on grafiikan muodoista vanhin, mutta tämän näyttelyn puupiirrokset ovat elävää nykytaidetta. Puu materiaalina ja puupiirtämisen tarjoamat mahdollisuudet punoutuvat erilaisiin teemoihin henkilöhistorioista luontokatoon. Puupiirrokset ulottuvat taideteoksista kirjoihin, erilaisille pinnoille ja kolmiulotteisiin installaatioihin.

Näyttely avataan Hämeenlinnan taidemuseon Lohrmann-rakennuksessa 24. marraskuuta 2023. Näyttelyyn osallistuvien taiteilijoiden nimet julkaistaan myöhemmin.

Lisäksi seuraavat vuoden 2022 aikana avautuneet näyttelyt jatkuvat vuonna 2023:

KÄÄNNEKOHTA – suomalaisia 1950- ja 60-lukujen kirjankansia ja ajan innoittamaa kuvataidetta

14.10.2022–30.4.2023
Hämeenlinnan taidemuseo, Engel-rakennus

Käännekohta paneutuu suomalaisten 1950–60-luvun kirjojen kansiin sekä kansi- ja kuvataiteen suhteeseen. Näyttely kuvaa suomalaisen kirjankansitaiteen yhtä kultakautta Martti Mykkäsen ja Ahti Lavosen tuotannon kautta. Mykkänen (1926–2008) oli graafikko, Lavonen (1928–1970) kuvataiteilija. Kumpaakin ajoi ilmaisun vapaus; toista hallitummin, toista hillittömämmin. Kaksi erilaista näkökulmaa aikaan ja kirjataiteeseen täydentävät toisiaan. Näyttelyn sisältö laajenee nykytaiteeseen: kuvanveistäjä Panu Rytkösen (s. 1983) teos The Roadtrippi – 1950-luvulta 2020-luvulle (2022) on saanut innoituksensa 1950–60-lukujen suomalaisista kirjoista ja niiden tekijöiden omistuskirjoituksista.

Näyttely ovat kuratoineet toimittaja ja tietokirjailija Ville Hänninen sekä Hämeenlinnan taidemuseon amanuenssi Soile Ollikainen.

RYÖMI, KONTI – Viesti vauvuudesta

15.11.2022–22.10.2023
Hämeenlinnan taidemuseo, Lohrmann-rakennus

Hämeenlinnan taidemuseon punatiilisen Lohrmann-rakennuksen alakertaan on ilmainen sisäänpääsy Ryömi, konti -näyttelyn ajan.

Ryömi, konti – Viesti vauvuudesta -näyttely on kontattava tilateos ja erityisesti vauvoille ja vauvaperheille suunnattu elämystilallinen kokonaisuus. Tilaan ryömitään tai kontataan vauvaoven kautta. Teoksen ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Porissa sijaitsevan lastenkulttuurikeskus Kruunupään taiteilijat, joilla on pitkä kokemus taidetyöstä vauvojen kanssa.

Teokseen kuuluu seinälle projisoitu video sekä vauvaturvallinen, lattialle levittäytyvä veistosto, jonka päällä voi ryömiä ja kontata, katsoa videota tai pötkötellä ja kääntyillä. Videolla nähtävät vauvojen liikeradat ja kohtaamiset perustuvat alle 1-vuotiaiden vauvojen toimintaan Vauvojen värikylpy® työpajassa. Vauvojen liikeradat toistuvat tyynymäisessä veistostossa, jossa on löydettävissä erilaisia materiaalin tuntuja, ääniä ja reittejä. Näyttely sopii kaikenikäisille.

Taiteilijat: Kirsi Jaakkola, Annina Jansson, Sanna Pajunen-Kyynäräinen, Annukka Puuska, Päivi Setälä ja Veijo Setälä / Lastenkulttuurikeskus Kruunupää. Videon vauvat: Alma Al-Ogaidi, Robin Domander, Noel Haapala ja Eeli Piippo.

VEXI SALMI JA YSTÄVÄT – Teoksia Vexi Salmen kokoelmasta

25.11.2022–22.10.2023
Hämeenlinnan taidemuseo, Lohrmann-rakennus

Veikko Olavi ”Vexi” Salmi (21.9.1942 Hämeenlinna – 8.9.2020 Helsinki) keräsi elämänsä varrella mittavan taidekokoelman, jonka hän lahjoitti synnyinkaupungilleen ja sen taidemuseolle vuonna 2010 yhdessä puolisonsa Katri Wanner-Salmen kanssa. Vexi Salmen syntymästä tuli kuluneeksi 80 vuotta 21.9.2022. Hämeenlinnan taidemuseo juhlii tätä Vexi Salmi ja ystävät -muistonäyttelyllä, jossa esitellään kattava kokonaisuus Vexi Salmen taidekokoelmasta.

Suuri yleisö tuntee Vexi Salmen tuhansien laulutekstien sanoittajana, levytuottajana ja kirjailijana, mutta hän oli lisäksi intohimoinen kuvataiteen kerääjä ja tuntija. ”Teoksista on tullut ystäviäni”, on Vexi Salmi todennut. Taidehankinnat hän teki usein impulsiivisesti, mutta pohjana oli syvä taiteen tuntemus ja teokseen syntynyt emotionaalinen suhde. Monista kuvataiteilijoista tuli hänelle läheisiä ja pitkäaikaisia ystäviä. Näistä lähimpiä olivat kenties Juhani Harri ja Jorma Hautala.

Kuvanveistäjä Kari Cavén on luonut muistonäyttelyä varten uusia teoksia, joka rakentuvat Vexi Salmen varhaisesta keräilyn kohteesta: tulitikkurasioista ja niiden etiketeistä. Esillä on myös kokoelmaan viimeisimpänä liitetty Ismo Kajanderin esineteos. Näyttelyssä on lisäksi teoksia mm. seuraavilta taiteilijoilta: Juhana Blomstedt, Cris af Enehielm, Outi Heiskanen, Heli Hiltunen, Jani Hänninen, Pekka Kauhanen, Pertti Kekarainen, Anne Koskinen, Leonhard Lapin, Rosa Liksom, Leena Luostarinen, Mauno Markkula, Ukri Merikanto, Tapani Mikkonen, Olavi Pajulahti, Tapani Raittila, Raimo Reinikainen, Janne Räisänen, Antti Tanttu, Marjatta Tapiola ja Viggo Wallensköld.

Lisätiedot ja tiedustelut:
Museonjohtaja
Jenny Valli
Puh. 040 547 1965
jenny.valli@hameenlinna.fi