Hämeenlinnan Teatterin syksyn 2021 ohjelmisto

Hämeenlinnan Teatterin syksyn ohjelmisto on julkaistu. Luvassa on mm. romantiikkaa ja pukuloistoa.

Syksy alkaa kevään ensi-illoilla, jotka ovat vielä yleisöltä näkemättä

Kohtauksen partaalla ohjelmistossa 3.9. alkaen. Ranskalaisen näytelmäkirjailija Viktor Haïmin loistava teksti on kirpeänjulma ja hullunhauska kahden naisen valtapeli. Alun silkkihansikkaat vaihtuvat nopeasti henkisiin nyrkkeilyhanskoihin, joiden timakoilla iskuilla tähdätään sumeilematta vyön alle.

Teksti Viktor Haïm, suomennos Reita Lounatvuori, ohjaus Johanna Reilin. Rooleissa Katariina Kuisma-Syrjä ja Johanna Reilin.

Illallinen ohjelmistossa 4.9. alkaen. Herman Kochin menestysromaanin pohjalta dramatisoitu näytelmä Illallinen on kahden pariskunnan ympärille kiertyvä psykologinen trilleri, joka nähdään Suomen kantaesityksenä Hämeenlinnassa.

Salaisuudet paljastuvat ja jännitteet kasvavat ruokalaji ruokalajilta. Varmaa on vain se, että tämän illan jälkeen mikään ei ole ennallaan.

Teksti Herman Koch, suomennos Sanna van Leeuwen, dramatisointi Pasi Lampela, ohjaus Kari-Pekka Toivonen.

Rooleissa Mikko Leskelä, Liisa Peltonen, Janne Virtanen, Sinikka Salminen, Birgitta Putkonen, Aleksi Rantanen.

Syksyn uudet ensi-illat

Jäniksen vuosi, ensi-ilta 16.9.

Jäniksen vuosi on tarina Vatasesta ja jäniksestä vauhdikkaalla karkumatkalla yhteiskunnan oravanpyörästä. Ihmisen ja ympäristön haavoittuvaa suhdetta valottava road-trip täynnä tunnistettavia rouheita tyyppejä ja hitusen toivoa ja rakkauttakin.

Arto Paasilinnan alkuperäisteoksen uudelleensovitus on Esa Leskisen, Sami Keski-Vähälän ja Kristian Smedsin käsialaa. Uuden tulkinnan ohjaa mm. Varasto-elokuvista tunnettu ohjaaja Taru Mäkelä.

Rooleissa Henna-Maija Alitalo, Arttu Kapulainen, Birgitta Putkonen, Sinikka Salminen, Sonja Salminen, Kari-Pekka Toivonen

Järki ja tunteet – Jane Austenin romanttinen klassikko, ensi-ilta 28.10.

Jokaisen on löydettävä oma tapansa olla onnellinen. Rakastettu tarina seuraa Dashwoodin siskoksia Elinoria ja Mariannea, jotka etsivät elämäänsä rakkautta. Sisaret jäävät isänsä yllättävän kuoleman jäljiltä taloudellisesti heikkoon asemaan. Romanttiset haaveet rakkaudesta on vaihdettava haluun päästä hyviin naimisiin. Järki ei kuitenkaan saa tunteita ohjaksiinsa, vaikka kuinka yrittää.

Jane Austen vie katsojan 1800-luvun Englantiin ja kertoo tarinan tunnekuohuista, naisen asemasta ja luokkayhteiskunnasta niin terävästi ja huumorilla, että siihen on helppo samaistua myös 2020-luvun Suomessa.

Teksti Jane Austen, suomennos Aino Piirola, ohjaus Satu Rasila, lavastussuunnittelu Heidi Wikar, pukusuunnittelu Satu Suutari, valosuunnittelu Veikko Pulli, äänisuunnittelu Harri Kuittinen.

Rooleissa mm. Järkevä ja velvollisuuden tuntoinen Elinor – Elviira Kujala, Intohimoinen romantikko Marianne – Pihla Maalismaa.

Koko perheen ihana joulutarina – Viirun joulu

Ohjelmistoon palaa myös koko perheen ihana joulutarina Viirun joulu 2.12. alkaen.

Pakkanen hellittää, Viiru ja Pesonen pääsevät vihdoinkin kauppaan ja hakemaan joulukuusta. Voi, himpuran himpura, Ukko Pesosen jalka jäi kelkan jalaksen alle ja se sattui. Meneekö joulu nyt ihan pilalle?

Teksti Sven Nordqvist, suomentanut Kaija Pakkanen, sovitus ja ohjaus Reija Isosuo

Rooleissa ovat Henna-Maija Alitalo, Raimo Viitanen, Johanna Reilin, Timo Lindstén, mukana myös neljä lapsinäyttelijää.

Lisätietoja

Taiteellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen p. 050 370 7299

www.hmlteatteri.fi