Hämeenlinnassa on monipuolisesti kaikkea kaikenikäisille 

Mitä Hämeenlinnasta ajattelevat nuoret kaupunkilaiset? Kannattaisiko Hämeenlinnana matkustaa tai jopa muuttaa asumaan?  

Iittalalainen Jere Laine opiskelee Kaurialan lukion toisella luokalla. 

“Käyn päivisin Iittalasta koulussa Hämeenlinnassa ja minusta on mukavaa matkustaa maaseudulta kaupunkiin. Se tuo vähän vaihtelua, vaikka Iittala on tosi mukava paikka asua, ” Jere kertoo. 

”Iittala on kansainvälinen paikka, varsinkin kesäisin, kun meillä käy paljon matkailijoita Japanista, Saksasta ja Yhdysvalloista. Iittala tunnetaan myös maailmalla, ja Lasimäki houkuttelee matkailijoita. Meillä on myös Suomen ainoa taideasema”, kertoo Jere ylpeänä kotipaikastaan. 

Iittalassa on hyvä tulevaisuus 

Iittala houkuttelee jo nyt matkailijoita ja Jere Laine uskoo paikkakunnan hyvään tulevaisuuteen. 

”Iittalahan on jo nyt houkutteleva palveluineen ja sijaintihan on kerrassaan loistava. Iittala on ihan lähellä: 12 minuuttia junalla Hämeenlinnasta ja puolen tunnin päässä Tampereelta. Uskon että Iittalaan kaavoittaminen kannattaa, ja tänne varmasti saadaan uusia asukkaita”, vakuuttaa Jere. 

Venla Taipale on hämeenlinnalaisnuori, joka opiskelee hallintotieteitä Tampereen yliopistossa. 

“Hämeenlinna on minulle tosi tärkeä paikka, sillä täällä on kotini ja kaverini. Rakastan tätä kaupunkia. Täällä on yhteisöllisyyttä ja kaunista luontoa ihan lähellä. Erityisesti Rantareitti on minulle tosi rakas kävelyreitti ja Aulanko on upea paikka”, kehuu Venla kotikaupunkiaan. 

Tampere on monissa tutkimuksissa tällä hetkellä Suomen vetovoimaisin paikkakunta, jonne muuttaa niin lapsiperheitä kuin nuoria opiskelijoita. Mutta Venla viihtyy paremmin Hämeenlinnassa. 

“Tampere on mukava, mutta se on liian suuri ja minusta tuntuu, että minä hukun ja katoan sinne ihmisjoukkoon. Hämeenlinnassa kaikki on niin helppoa ja ihanan lähellä. Asun keskustan alueella enkä tarvitse autoa mihinkään. Voin vain piipahtaa kävellen kauppaan, kirjastoon tai tanssitunnille Vanajaveden opistoon. Kaikki on ihanasti lähellä, kotoisaa ja rauhallista, ja sitä minä arvostan”, Venla kuvailee. 

Harjoittelijat Jere Laine ja Venla Taipale istuvat kokoushuoneessa.

Hämeenlinnalaiset Jere Laine ja Venla Taipale tykkäävät kotikaupungistaan.

Ihan riittävästi tekemistä 

Onko Hämeenlinnassa sitten tarpeeksi tekemistä nuorille aikuisille? 

“Kyllä on. Harrastan pyöräilyä ja täällä on loistavat pyöräreitit ja mielettömät maisemat. Minne tahansa lähdenkin Iittalasta polkemaan, voin nauttia sekä matkanteosta että maisemista”, kertoo Jere.  

”Talvisin tykkään hiihtää ja Hämeenlinnan kaupunki pitää kyllä loistavasti huolta monipuolisesta latuverkosta. Meillä on Iittalassa mahtavat ladut ja tykkään käydä myös kaupungissa Aulangolla hiihtämässä. Lisäksi olen innostunut frisbeegolfista, ja siihenkin täällä on hyvät mahdollisuudet”, kehuu Jere. 

Venla harrastaa tanssia ja sanoi, että Tampereelta ei oikein löytynyt kivoja tanssikursseja ainakaan opiskelijahinnalla. Vanajaveden opistosta löytyi hyvä kurssi, jonne Venla pääsee näppärästi kävellen.  

”Tykkään paljon ulkoilla ja täällä on mahtavat reitit ihan kävelymatkan päässä kotoa”, hän jatkaa. 

”Ja se, että Hämeenlinnassa ei tapahdu mitään, on mielestäni enemmän sellaista puhetta vain. Kyllähän täällä tapahtuu vaikka mitä ja joka päivä. Toki tämä on rauhallinen kaupunki ja täällä asuu paljon myös ikäihmisiä. Mutta kyllä meille nuorillekin on kaikennäköistä tekemistä ja tapahtumaa monipuolisesti”, Venla.  

Kuvateksti: Jere Laine ja Venla Taipale tykkäävät Hämeenlinnasta ja Iittalasta. ”Hämeenlinnan sijainti on ihan käsittämättömän hyvä, ja täällä on monipuolisesti tekemistä kaikenikäisille”, he vakuuttavat. 

Teksti: Kaisa Paavilainen 
Kuva: Tanja Mäki-Kulmala 

Juttu on julkaistu kesän 2024 Asukaslehdessä.